SG.hu

Az e-kereskedelembeli versenyért aggódik az Allegro Group

Egyes piaci források szerint három év után pont kerülhet a Google-lal szemben indított trösztellenes vizsgálat végére. Az e-kereskedelem vezető szereplői, köztük az Allegro Group szerint azonban a várható végkimenetellel a szabad verseny csorbulása hátrányosan érintheti a felhasználókat.

Piaci hírek szerint heteken belül lezárulhat az Európai Bizottság 2010-ben indított trösztellenes vizsgálata a népszerű internetes keresőmotort működtető Google ellen - írja az Allegro Group közleménye. A vertikális keresőszolgáltatók kifogásai szerint a Google a keresési találatok között versenytársaival szemben saját termékeit és szolgáltatásait részesítette előnyben. Hazánkban az internetezők magyar weboldalakon történő látogatásai alapján1 a Google uralja a keresőmotorok piacát több mint 97 százalékkal, így a várható döntés a hazai e-kereskedelmi piacot is komolyan érinti.

A sajtóanyag alapján a Google új, felhasználó-központú szolgáltatásainak tervezett bevezetése számos vezető e-kereskedelmi szereplő szerint befolyásolhatja az európai e-kereskedelem jövőbeli növekedését és versenyképességét, és önmagában a jobb átláthatóság biztosítása nem fogja megoldani ezt a problémát. Bár több információval látja el a felhasználókat, de nem ad számukra valódi választási lehetőséget, továbbá nem támogatja a versenyt a vertikális keresési piacon. Ráadásul az egyre nagyobb léptékű technikai fejlődés mellett egyetlen megoldás sem állja ki az idő próbáját, így csak egyenrangú piaci versennyel biztosítható, hogy a felhasználók szabadon, technológiától független megoldások közül választhassanak.

A tárgyalások során 125 rivális cég kommentálta a Google korábbi ajánlatait. "A Google ellen indított eljárás stratégiai jelentőséggel bír az európai e-kereskedelemben. Káros hatással lehet az internet alapú üzleti modellekre az a kudarc, ha nem sikerült olyan megoldást találni, amely hosszú távon megvédhetné az európai online vállalkozókat" - mondta Chris Sherwood, Head of Public Policy, Allegro Group.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • vik3 #2
    Tegye fel a kezét, aki látott jobb bullshitet a sajtóban a héten.
  • Merwenus #1
    Vicces mikor egy olyan cég beszél szabad versenyről, akik a hazai szabad e-kereskedelem 90%át uralják.