Gyurkity Péter

Jön az első Cyanogen okostelefon

Az eddig módosításként letölthető szoftver most alapértelmezettként is megjelenik az egyik új versenyzőn.

A kínai Oppo a Find 5 után december elején Európában is piacra dobta új telefonját, amely N1 néven jelent meg, meglehetősen kellemes jellemzőkkel. Ez utóbbi készülékből mutatják be hamarosan az újabb változatot, amely már alapértelmezetten a CyanogenMod szoftverrel érkezik.

A napokban megjelent információ alapján hamarosan sort kerítenek a sorrendben második változat debütálására, amelynél értelemszerűen a szoftver lesz a legnagyobb, azonnal érzékelhető változás. Ennek megfelelően marad az 5,9 hüvelykes, 1080p felbontást támogató IPS-kijelző, a négymagos, 1,7 GHz-en futó Snapdragon 600 chip, a 2 GB RAM, a 16 vagy 32 GB-os belső tároló, valamint a hátoldali 13 megapixeles kamera, bár azt még nem tudni, hogy az első körhöz képest az árat is módosítják-e (ez akkor 599 dollár volt).

A szoftveres oldalon a gyártó jóvoltából a CyanogenMod 10.2 lesz megtalálható, amely az Android 4.3-as verziójára épül. Ezt a későbbiekben frissíthetjük majd, bár a pontos menetrend még nem ismert. Jó hír viszont, hogy a Google hivatalosan is elismerte a szoftver státuszát, legalábbis az N1 okostelefon esetében, így a Play portál elérhetőségével és a támogatással sem lesz gond - a többi készüléknél ez még nem így van, amit jól mutat, hogy a nemrég elkészült telepítőt is gyorsan eltávolították az online szoftverboltból.

Ahogy arról mi is írtunk, a CyanogenMod készítői jelezték, hogy a jövőben több okostelefonon jelennének meg alapértelmezett szoftverként, ezt pedig egy saját, jobban elkülönülő (és más néven megjelenő) mobil operációs rendszer bemutatása követi majd, amely egyéb készülékeken is elérhetővé válna.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!