MTI

Izraelben meghatározták a kóser okostelefont

Véget érhet Izraelben az ultraortodoxok okostelefonokkal szembeni bojkottja, miután meghatároztak egy számukra is elfogadható kóser készüléket - írta az izraeli Háárec című napilap.

Az ultraortodox módon vallásos harediek a nagy tekintélyű Ovadja Joszef szefárd főrabbi ajánlásával olyan Nexus 4 android telefont vehetnek maguknak a Ramy Levy nevű kommunikációs vállalattól, amelybe különleges operációs rendszert telepítenek számukra. A készülékkel nem lehet a világhálón böngészni, de fel lehet telepíteni mintegy hétszázötven olyan alkalmazást, amiket a rabbik megvizsgáltak és a vallásos közösség számára elfogadhatónak találtak. Lehet használni többek közt gazdasági programokat, lehet vele kezelni bankszámlát, lesz rajta internetes levelezőprogram, sőt még fényképezőgép is.

Tiltott lesz viszont a haredieknek a USB segítségével történő fájltovábbítás, nem lehet a készülékkel vezeték nélküli hálózatra csatlakozni, nehogy szemérmetlen tartalmakat láthassanak meg a tulajdonosok. A telefonok alkalmasak lesznek a munkavégzés segítésére, de kizárják az esetleges szabados használatot. Egyformán kezdődnek majd a kóser okostelefonok hívószámai, amelyeket egyelőre két változatban árulnak. A harediek nyolc és tizenhat gigabájtos készülékeket vehetnek 1550 sékelért (mintegy 85ezer forintrért) és 1900 sékelért (mintegy 105 ezer forintért).

Az ultraortodoxok körében nem mindenki örül az okostelefon engedélyezésének, és az is lehet, hogy több vallási csoport továbbra is tiltja majd az újdonságot, ugyanis a Ramy Levy vállallat Ovadja Joszef rabbi segítségével megkerülte az ilyen ügyekben illetékes, 2005-ben felállított szigorú kommunikációügyi rabbitanácsot, amely eddig csak olyan telefonokat fogadott el kósernek, amelyekkel még írásos üzeneteket sem lehetett küldeni. A Ramy Levy cégnél mégis komoly sikerre számítanak, hiszen máris mintegy hétszáz előfizető jelentette be igényét az új készülékre, pedig a neves rabbi ajánlását csak a közeljövőben hozzák nyilvánosságra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • salsoul #19
    Az ilyen szélsőséges merev eszelősöktől óvjon minket az ég.
    Tartozzanak bármelyik valláshoz, izmushoz, nézethez is.
    Szélsőségekben és merevségben nem lehet helyesen megoldani semmit.
  • Zoliz #18
    Egyetértek. Az arabok is utálják ezeket, Magyarországon meg vigan zabálhatják a pászkát.
  • Renegade #17
    szerintem ez erősen nézőpont kérdése, mármint, hogy mennyire árt egy ortodox nézet.

    tudtommal miattuk (is) áll a bál a térségben, hiszen ők a hitüket követve létesítenek telepeket palesztín területen, ami erősen generálja a feszültséget, illetve ők, illetve pár náci (erősen nacionalista) izraeli álampolgár aki ellehetetleníti azokat a párokat, ahol az egyik fél arab.

    zerintem inkább legyen valaki nyitottan vallásos (ószövetségtől a koránon át bármeddig), mint hogy betü szerint próbálja meg értelmezni a vallása szent könyvét.
  • eto demerzel #16
    neked meg lobotomia.
  • Skyline #15
    Atom kéne ezeknek nem kóser telefon... A világ problémáinak java megoldódna.
  • Sajátvéleményem #14
    Nagy az Isten állatkertje...
    Vajon a bankok is kóserek?
  • kvp #13
    "Ez a zsidó vallás radikális szárnya akik legalább annyira fanatikusak mint az iszlamisták."

    Viszont ok azok akik tenyleg kepesek voltak huek maradni a vallasukhoz. Tovabba a vilagban tapasztalhato antiszemitizmust tipikusan nem az o a vilagtol elegge elvonult eletviteluk erositi, hanem azon zsido szarmazasu, de az izraelita vallas szabalyait be nem tarto, egyebkent liberalis ertekrendu embereke, akik az ertekrendjuket kepviselve nagyobb mertekben vannak jelen a mediaban. Tehat tipikusan a nem vallasos zsidok miatt utaljak sokan a vallasos es ez altal felismerheto zsidokat. Ugyanez volt a problema a masodik vilaghaboruban is, azok akik miatt az antiszemitizmus felerosodott tipikusan megusztak, ellenben szinte az osszes artatlant elvittek.
  • Linkout #12
    Hogy te mekkora egy hülye vagy...
  • Zombee #10
    Katolikusok között is vannak ilyenek, kb. ugyanakkora arányban, mint az ultraortodox zsidók, vagyis darabra biztos többen.
  • Zoliz #9
    Izrael zsiddok ezek a lények