SG.hu

Leállítja az analóg sugárzást az M2

A Magyar Televízió m2-es csatornája - az ORTT engedélye alapján - 2008. augusztus 1-jén leállítja a műholdas (analóg) sugárzást, s megkezdi a csak digitális jelek továbbítását.

Az MTV úgy döntött, hogy az eddigi SD/4:3 formátum mellett kialakítja az SD/16:9 és HD változatok előállításának műszaki feltételeit. Év elején megkezdte az intézmény az előkészületeket, s lépéseket tett azért, hogy a HD 1080i jeleket eljuttassa a nézőkhöz. Az ORTT 2008. június 4-ei határozatában engedélyezte az m2 jelenlegi (analóg) műholdas sugárzásának leállítását, és digitális módon történő továbbítását. Az augusztus elsején kezdődő kísérleti időszak után a HD tartalmak továbbítását 2008. augusztus 8-ától - a Pekingi Nyári Olimpiai Játékok nyitóünnepségének közvetítésével - kezdi meg az m2. A HD sugárzás mellett az SD formátumú (nem kísérleti!) - digitális formátumú - adás továbbra is elérhető lesz.

A lakossági (egyéni) közvetlen műholdas vételhez minden mostani (SD) digitális műholdvevő továbbra is használható lesz, számukra a 16:9-es képarány adhat új lehetőséget. Az új HD adás vételéhez HD (MPEG4) vételre alkalmas digitális műholdvevő szükséges. (A teljes HD megjelenítéshez HD Ready vagy Full HD televízió is elengedhetetlen az otthonokban!). A jelenleg analóg (egyéni) műholdvevővel rendelkező háztartások (az analóg továbbítás megszűnése miatt) a továbbiakban csak egy (akár SD, akár HD) digitális műholdvevő beszerzése után tudják majd az m2 műsorát élvezni.

Azoknak a Nézőknek, akik kábeltelevíziós vagy IPTV (szolgáltatói) hálózaton keresztül nézik az MTV műsorát, a mostani formában történő vételükhöz nem kell tenniük semmit! Számukra az átállást elvégzik a kábeltévé szolgáltatók. Az analóg kábeltévét nézők továbbra is a megszokott módon élvezhetik a műsort, de a digitális (SD) szolgáltatást előfizetőknek lehetőségük lesz az új formátum (16:9) vételére is.

A Magyar Televízió azt szeretné, ha a kábeltévé és az IPTV hálózatokon keresztül is eljutna a HD adás a nézőkhöz, ez induláskor csak bizonyos szolgáltatóknál lesz elérhető. Ezekben az esetekben a díjszabást a szolgáltatók határozzák meg, és a szükséges HD "set-top box"-ok biztosítása is az ő feladatuk! (A teljes HD megjelenítéshez HD Ready vagy Full HD televízió itt is elengedhetetlen.) Az említett új (digitális) műholdvevőket az ezzel foglalkozó műszaki áruházakban vásárolhatják meg az érdeklődők. Az SD változatok már 10 ezer forinttól, amíg a HD-k 50 ezer forinttól kaphatók. (Mint minden eszköz esetében, a tényleges árak a típustól, annak szolgáltatásaitól függnek!)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sanyix #3
    Geco fejlődés! Magyarországon! OMG! Mpeg!4! és 1080i hát ez hogy lehet?
    mpeg1-nél és 10i-nél kéne még csak tartanunk.
  • kandeláber #2
    "A teljes HD megjelenítéshez HD Ready vagy Full HD televízió is elengedhetetlen az otthonokban!"

    A teljes HD megjelenítésre - ahogy a neve is mondja - csak a full HD tévé alkalmas. A HD Ready is megjeleníti a HD adást, de csak kisebb felbontásban.
  • akyyy #1
    fogadok a parisat átbassza a digitális drága csomagba az m2-őt:D nem baj hátha beteszi helyére a tv6-ot