Szekeres Viktor

Kinyírták a jelenleg futó legjobb scifi-sorozatot...

Nem lesz több The Expanse.

Az amerikai Syfy csatorna úgy döntött, hogy nem rendeli be a The Expanse című scifisorozat negyedik szezonját, tehát az a nemsokára adásba kerülő szezonzárónak szánt résszel fog véget érni. Mindez nem csoda, hiszen a nézettsége elég gyengécske volt, csak pár százezer embert ültetett a képernyő elé hétről hétre. A remény ettől még megvan a folytatásra, hiszen a gyártó megpróbálja más platformon folytatni a szériát.

Itthon sajnos még egy csatorna sem mutatta be, de a Netflix magyar előfizetői számára elérhető az első két évad, így aki valóban egy átgondolt, komoly és magas minőségű, tudományos fantasztikus történetre vágyik, annak érdemes esélyt adnia a The Expanse-nek. A széria egyénként James S.A. Corey hasonló című, kultikus regénysorozata alapján készül, az itthon is kapható könyvciklus első része Leviatán ébredése címmel jelent meg nálunk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Vanek úr #23
    Félig-meddig igazad van, de a legvégső levezetéssel nem értek egyet, mert nem a bekérésekért jelzik a kaszát.
    Ugyanis minden ilyen jellegű csatorna több vasat tart a tűzben; vagyis több sorozat-ötletük/több bekérésük/több sorozatuk van a tarsolyukban. És az egész onnan indul, hogy vannak sorozat-ötletek, amikből készülnek előre megírt forgatókönyvek. Ami első blikkre nagyon jónak tűnik, abból több részt rendelnek, ami nem annyira, de látnak benne fantáziát, abból kevesebbet - és elkezdődhet a forgatás (szereplőválogatástól a legvégső vágásokig). Még ez sem garancia arra, hogy felkerül valaha a csatorna műsorára; de megpróbálnak bele annyit beletenni, hogy ne kerüljön örökre a virtuális polcokra. Ha pedig felkerül a műsorra, akkor jöhetnek a nézettségi adatok. Aminek rossz, attól megválnak, és nem hosszabbítanak a színészekkel/írókkal/készítőkkel; aminek jó, abból berendelnek újabb évadot/évadokat (ez utóbbit kifejezetten sikeres sorozatoknál teszik). És hogy miért évad közben döntenek újabb évadokról vagy újabb évad lemondásokról?
    Egyrészt pont a nézettségi adatok alapján, másrészt meg ugyan nem 'szívjóságból', hanem hogy le kell-e foglalni a színészeket egy újabb évadra (és már kezdhetik is a munkát, hogy időben legyen újabb évad), vagy sem (szélnek eresztik a stábot, és nem fizetnek nekik több pénzt). Mert pl. ha elmegy a főszereplő, akkor az egy alapvetően sikeres sorozatot is el tud magában kaszálni - így nem is fix idejű szerződést kötnek, hanem határozatlant (forgatási napokra magasabbat, évadok közbeni szünetekre meg alacsonyabbat (pár apróbetűs résszel, hogy ne legyen túl egyszerű kimásznia a színésznek belőle, amikor nem kap 'normális' fizetést)); viszont kaszánál ezt azonnal fel is bontják, hogy ne kelljen fizetni (vagyis nem a stáb fizetését nézik, hanem a saját költségvetésüket, amiből feleslegesen nem akarnak többet költeni).
    És igen. Sajnos felesleges megvárni az évad végét, mert bár vannak csodák, ettől még a nézettség (és ebből következően a bevétel/a 'haszon') nagyon szépen előre számítható jópár rész után is (pláne egy rétegműsornál (a sci-fi manapság az), ahol a sorozat ismertsége sem túl nagy - így pedig hiába számít kiemelkedően jónak azon keveseknél, akik nézik is). Vagyis a döntés ideje érthető, pláne, ha már egy ideje úgysem dolgozik a sorozattal senki (vélhetően már az összes rész leadásra/sugárzásra kész állapotban van).
  • Major #22
    Ha már menet közben nagyon rosszak a számok, akkor vigyék tovább, ahelyett, hogy olyat tennének be abba az idősávba, amit akár néznek is?
  • BaliBoy #21
    Szerintem baromira leegyszerűsítve látjátok ezt a szakmát.
    Igen, biztos, hogy egy stábból van olyan, vannak olyanok, akiknek tényleg 6-9 hónapos elfoglaltságot jelent. Ilyen pl. a sorozat rendezője. De a nagy többségnek biztos nem. Mivel manapság egy film/sorozat forgatási idejéből a legtöbb időt az utómunka viszi el, pont a színészek azok, akik nagyon hamar végeznek a "feladataikkal".
    Viszont az utómunkákat meg általában nem egy garázs cég, hanem nagyobb vállalatok készítik, akik meg amúgy is egyszerre több projektet szoktak futtatni párhuzamosan. Szóval nekik sem számít igazán.
    100%-ig biztos vagyok abban, hogy nem szívjóságból kaszálják el a sorozatokat év közben, hogy mindenki tudjon másik munkát keresni...
    Sokkal inkább azért, hogy a csatorna be tudjon kérni mást. Amiatt esetleg... De tuti, hogy nem a sorozat stábja miatt!
  • zetortraktor #20
    Ha valaki egy sorozatban dolgozik, akkor az fix 6-9 hónapos meló. Nyilván lehet vállalni a maradék időben filmes munkát, vagy lehet pihenni, de ilyen állás mellett komolyabbra nincs idő. És ha hamarabb megtudod, hogy kereshetsz állást, akkor időt nyersz. Szóval nekik az a legjobb, ha minél hamarabb kiderül. Nyilván csak akkor lépnek ilyet, ha tudják, hogy nincs remény, amikor felesleges várni. A számokból, azok múltbéli alakulásából pontosan tudják, hogy nem az utolsó 5 részre fog hirtelen megugrani a nézettség.
  • BaliBoy #19
    Szerintem minden filmszakmában dolgozó ember (színészektől a technikai személyzetig mindenki) egyszerre több projektben is részt vesz. Szóval nem hiszem, hogy az lenne az oka, hogy a sorozat lezárása után is legyen meló.
  • Kelta #18
    Ez nem így működik, időben kell lezárni, mert a kapacitás (stúdió, pénz szereplők stb)máshová kell, és előre kell tervezni.
    és színészekkel is kibacás lenne, hogy az idény végén szólnak, hogy bocs nincs meló..és akkor már nem tudnak máshová szerződni..
  • BaliBoy #17
    Soha nem értem, hogy egy éppen futó sorozatot miért kell lehúzni az évad közepén? Nem kellene esetleg megvárni az évad végét és akkor kielemezni, hogy megéri-e folytatni vagy sem?!
  • Ender Wiggin #16
    még ha így is lesz, másfél hónap az is "nemsokára".... és ez esetben én tévedtem, a cikk szerzője továbbra sem írt butaságot.
  • Vanek úr #15
    Vagy nem. Mindenhol 13 részről beszélnek, és a 13. rész jun. 27-ére van kiírva. Most jött meg az 5., a 6. és a 7. résznek már fent van az előzetese, a többinek (8-13) meg egy rövid leírása már fent van például itt is.
  • Ender Wiggin #14
    Még 3 rész van vissza a szezonból, és az utolsó május 30-án kerül levetítésre. Így aztán ezúttal a cikk tényleg igazat írt...