Szekeres Viktor

Filmözön zúdul ránk márciusban

Brutális mennyiségű filmet mutatnak be a hazai mozik a hónapban, és mindenki talál magának néznivalót. Az is, aki a rossz filmeket szeretni, és az is, aki a jókat.

Hányszor voltál moziban februárban?
  • Egyszer sem.
  • Egyszer.
  • 2-3-szor.
  • 4-5-ször.
  • 5-nél többször.
Vannak hónapok, amikor még bevezetővel sem érdemes bajlódni, annyi a premier a hazai mozikban, és bizony a március ilyen lesz. Még szerencse, hogy a bemutatók öt hétre lesznek szétszórva. Elsejével például hat újdonság kerül bemutatásra Magyarországon. A heti popcorn a Vörös veréb (Red Sparrow), egy orosz tematikájú, erőszakos kémthriller, amit Budapesten forgattak Jennifer Lawrence főszereplésével. Ezt a filmet nem nagyon szoríthatja meg sem az utolsó hazai Oscaros premier, a csajos coming of age sztorit rejtő Lady Bird (Lady Bird), sem a koreai Vonat Busanba - Zombi expressz (Busanhaeng), ami egy zombifilm természetesen, és amit már sokan láttak különféle alternatív módszerek révén. Azért jó hír, hogy elért hozzánk, zombifilmet moziban jóformán csak minden szökőévben láthatunk, hiszen Hollywoodnak még mindig nem sikerült felfedeznie a műfajt, pedig a The Walking Dead sikere elég beszédes.

Mrs. Hyde

Alternatívaként négy premiert marad a hétről. Először is az Oscarra jelölt Testről és lélekről rendezőjének, Enyedi Ildikónak a klasszikusa, az 1989-es Az én XX. századom, a francia Derült égből család (Momo), ami egy Christian Clavier-komédia, egy házaspárhoz, azok állítólagos gyerekeként beköltöző férfiról szól, és még az orosz A szelíd teremtés (Krotkaja), ami egy Dosztojevszkij-adaptáció egy börtönvárosba tartó kisemberről. Ha pedig minden jól megy, az ugyancsak az orosz Anna Karenina - Vronszkij története (Anna Karenina. Vronskyi Story) is látható lesz itthon, melynek sztorija a címében is jelen van, benne az 1904-es orosz-japán háborúban a sebesült Vronszkij gróf találkozik nagy szerelme, Anna Karenina fiával.

Sztálin halála

A március nyolcadikán érkező premierfilmeknél is megférnek egymás mellett a közönségmozik, és az igényesebb darabok. A terrorpornót kedvelők a Hívatlanok 2: Éjjeli préda (The Strangers: Prey at Night) című horroron élhetik ki magukat, és ugyancsak 18-as karikával lesz látható Bruce Willis Charles Bronson-feldolgozása, a Bosszúvágy (Death Wish). A harmadik nagyobb premier a 9/11 utáni lovaskatonás 12 katona (12 Strong) lesz.

A hűséges

Ki tudja, talán a magyar Vándorszínészek képes lesz nagyobb nézőszámot elérni a sok hazai sikerdarabnak köszönhetően - a romantikus komédia hátránya, hogy nem nagyon vannak benne húzónevek. Fatih Akin is új filmmel jelentkezett tavaly, és most már mi is láthatjuk Diane Kruger főszereplésével a Sötétbent (Aus dem Nichts), mely egy férjét és gyerekét egy robbantásban elveszítő anyáról szól. Új filmmel jelentkezik a Teljesen idegeneket készítő Paolo Genovese. A hely (The Place) nagyon érdekes koncepciója szerint egy titokzatos idegen minden hozzá forduló kérését végrehajtja, de cserébe szokatlan dolgokat kér. Az Ismael szellemei (Les fantőmes d'Ismaël) egy francia romantikus dráma Charlotte Gainsbourggal és Marion Cotillard-ral, egy férfiról, aki bár párkapcsolatban él, de még mindig rég elhunyt szerelme miatt bánkódik, amikor is hirtelen feltűnik a nő. A végére marad a Kincseskamrák: A csodák világa (Wunderkammer: World of Wonders) című ismeretterjesztő film, ami a Vatikáni Múzeum 3D és a Firenze és az Uffizi képtár 3D alkotóinak új próbálkozása, és valamiért páran biztos, hogy megnézik.

Lajkó - Cigány az űrben

Március 15-e nem csak nemzeti ünnep lesz, hanem mozis is, hiszen nyolc új film kerül bemutatásra, amik megnézéséhez napi egy tempóban nem lenne elég egy hét sem. Ezek közül a többség a Tomb Raider (Tomb Raider) című játékadaptációra fog benevezni, melyben a távozó Oscar-díjas színészt egy másik Oscar-díjas színész váltja a főszerepben. Érkezik még egy sokak által imádott mesefigura is, Nyúl Péter (Peter Rabbit), akit Beatrix Potter könyveiből ismerhetünk, a Clint Eastwood-féle valós eseményeken alapuló, vonatos terrortámadást megakadályozó A párizsi vonat (The 15:17 to Paris), és a kísértetházas horror, a Szellemek háza (Winchester) is.

Viszontlátásra odafönt!

És aki azt hinné, hogy nem maradt közönségbarát film, annak jeleznénk, hogy az isteni Armando Ianucci, a Veep és a The Thick of It készítője ismét szállít egy politikai szatírát, aminek a címe Sztálin halála (The Death of Stalin) - nyilván sokan nem fognak esélyt adni, pedig a film kifejezetten közönségbarát és kedvelt lenne. A futottak még kategóriába tartozik a héten egy angol darab, a Táncterápia (Finding Your Feet), amiben egy megcsalt, karót nyelt idősebb nő életét egy társastánc-tanfolyam változtatja meg, a francia Láthatás(Jusqu'à la garde), ami egy elfajuló válási hercehurcát mutat meg, valamint az ugyancsak francia Mrs. Hyde (Madame Hyde) Isabelle Huppert és Romain Duris főszereplésével, amiben egy kiállhatatlan tanárnőbe villám csap, ő pedig..., a címből ki lehet találni, mi történik vele.

Vörös veréb

Csodák csodájára a március 22-ével kezdődő mozis héten szusszanhatunk, hiszen csak négy premier vár ránk jelen állás szerint. A Sherlock Gnomes (Sherlock Gnomes) az animációs Gnómeó és Júlia folytatása lesz, a Nap nap után (Every Day) egy minden nap új testben ébredős szerelmi történet, a belga A hűséges (Le fidèle) egy kilétét titkoló gengszter és egy jómódú családból származó autóversenyző lány szerelméről szól (és arról, hogy mit bír ki a kapcsolat), de a papírforma szerint legtöbben a korhatáros akciókomédiát, a Gringot (Gringo) fogják látni, amiben egy jóhiszemű amerikai üzleti útra indul Mexikóba, ott azonban hihetetlen, droggal kapcsolatos zűrökbe keveredik.

Bosszúvágy

A hónap utolsó mozis hetének kezdetét a huszonkilencedike fogja jelenteni, mely bő egy hónap leforgása alatt a második Spielberg-filmet hozza el. A Ready Player One (Ready Player One) egy remek scifi-regény adaptációja, amit érdemes mindenkinek felfedeznie, ezért nem is lőnénk el a sztorit. Megjósolhatatlan, hogy a békebeli, Tanús komédiás stílust megidéző magyar Lajkó - Cigány az űrben lehet-e nagy siker, vagy kicsit pukkan majd (a történet benne a címben), az viszont biztos, hogy a gyerekfilmek ezen a héten nem fognak aratni, hiszen valamiért kettő is elindul, hogy egymást gyengítsék: az egyik a norvég Éliás, a kis mentőhajó (Elias og Storegaps Hemmelighet), a másik a Maja, a méhecske: Mézcsata (Maya the Bee: The Honey Games).

12 katona

A Szentföldön játszódó Mária Magdolna (Mary Magdalene) című filmben Rooney Mara lesz a címszereplő, Joaquin Phoenix pedig Jézus (a rendező az Oroszlános Garth Davis), a Loving Pabloban Javier Bardem és Penélope Cruz szerepel - előbbi alakítja Pablo Escobart, ami mindenképp izgalmasan hangzana, ha nem láttunk volna róla az elmúlt években majd féltucatnyi tévésorozatot. És, ha minden jól alakul, akkor még a hó végén elér hozzánk a Viszontlátásra odafönt! (Au revoir là-haut) a Mozinettől, ami francia darab, az I. világháború után játszódik, és benne két túlélő katona nyúlja le egymillió frankkal az államot.

Hívatlanok 2

Melyik márciusi hazai mozis premier érdekel legjobban?
  • Vonat Busanba - Zombi expressz
  • Vörös veréb
  • Bosszúvágy
  • Hívatlanok 2: Éjjeli préda
  • Szellemek háza
  • Sztálin halála
  • Tomb Raider
  • Gringo
  • Lajkó - Cigány az űrben
  • Ready Player One
  • Valamelyik a többi közül.
És mielőtt még azt hinnénk, hogy áprilisban lejjebb adunk a tempóból, jeleznénk, hogy ez nem így lesz, legalábbis kommersz filmes premierből minden héten lesz kettő vagy három, hogy 26-án a Bosszúállók: Végtelen háborúval elkezdődjön a mozis nyár.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!