Szekeres Viktor

Ritka színes mozis választékunk lesz októberben

Schwarzenegger. Újabb remek magyar film. Az év legállkoppantóbb premierje. Fűrész 8. George Clooney és a Coen-testvérek. És még egy teniszezős film is érkezik októberben.

Hányszor voltál moziban szeptemberben?
  • Egyszer sem.
  • Egyszer.
  • 2-3-szor.
  • 4-5-ször.
  • 5-nél többször.
Október izgalmas mozis hónap lesz, ugyanis rettenetesen színes lesz a hazai mozis premierkínálat, talán egy idei hónap sem hozott még ekkora műfajkavalkádot. Az első mozis hét ötödikén kezdődött, s valószínűleg a Szárnyas fejvadász 2049 (Blade Runner 2049) mindenki előtt ismert, nincs értelme bemutatni bővebben, azonban például a John McEnroe-ról és Björn Borgról szóló életrajzi, sportos, rivalizálós Borg/McEnroe-ra (Borg/McEnroe) ez már közel sem igaz - nem láthatunk gyakran mozikban teniszes filmet. Mint ahogy koncertfilmet sem, ráadásul a Hans Zimmer Live in Prague 2016 (Hans Zimmer: Live in Prague) kortárs klasszikus koncert lesz, vagyis filmzenéket hallhatunk, illetve nézhetjük kísérőül szolgáló a látványos showműsort. A hét negyedik bemutatója egy abszurd skandináv dráma lesz, A négyzet (The Square), amiben egy zsebtolvajlás indítja el az események láncolatát.

Űrvihar

12-étől is négy új filmre kell számítanunk, és ismét lesz skandináv vonatkozású, hiszen a Hóember (The Snowman) alapját egy Jo Nesbo-regény adja, és itthon nagyon jól megy a nordic noir műfaja, bár ezúttal egy német-brit színász (Michael Fassbender) szerepel egy svéd által rendezett hollywoodi filmben. Még két H-betűs bemutatónk lesz a hónap második csütörtökén, egyrészt a Happy end (Happy End), ami az új Michael Haneke-film Isabelle Huppert főszereplésével, másrészt pedig egy francia "akciófilm" (legalábbis a rendező és az alapul szolgáló könyv írója francia), a HHhH - Himmler agyát Heydrichnek hívják (HHhH), amiben az SS vezetőjével akar végezni a londoni cseh ellenállás. Erre a hétre a gyerekek is kapnak néznivalót, mégpedig a My Little Pony - A film (My Little Pony: The Movie) című animációt, mely az itthon a Minimaxon látható tévésorozat alapján készült.

anyám!

A következő mozis hét október 19-én kezdődik, és ekkor igazi nagyüzem várható, hiszen 8 premierrel kell szembenéznünk. Meglepetésre nagy közönségsikerre esélyes alkotás nem nagyon van közöttük. Illetve papíron az Űrvihar (Geostorm) az lehetne, de ma már itthon is érezhető egyfajta kiábrándultság az üres látványfilmek kapcsán. A Nyírjuk ki Günthert! (Killing Gunther) főszereplője pedig hiába Arnold Schwarzenegger, itthon ilyen komikus szerepben sok akciórajongó nem fogja elfogadni. Nyilván az anyám! (mother!) sem közönségfilm, azonban Darren Aronofsky legújabb munkája van annyira szokatlan és furcsa, hogy sok jegyet adhatnak el rá.

Suburbicon

Két magyar film is érkezik ezen a napon: az egyik az 1969-es A Pál utcai fiúk újrapremierje lesz, a másik pedig az Aurora Borealis - Északi fény, ami Mészáros Márta új filmje, egy két idősíkon futó, fordulatokban gazdag családtörténet Törőcsik Marival és Törőcsik Franciskával. A kisdedek ezúttal egy élőhalottért szoríthatnak A kis vámpír (The Little Vampire) című animációban, míg az európai filmeket kedvelők egyrészt a Négyen a bank ellen (Vier gegen die Bank) című német, bankrablós komédiával, másrészt pedig egy újabb skandináv darabbal, az Az igazi törődéssel (Hjertestart) kezdhetnek meg közelebbről megismerkedni. Utóbbi filmben egy norvég pár fogad örökbe egy kolumbiai gyereket.

Fűrész: Újra játékban

A hónap utolsó mozis hetére, a 26-ával kezdődőre ismét csak négy premier jut. George Clooney a Coen-testvérek forgatókönyvéből rendezte meg a Suburbicon - Tiszta udvar, rendes házat (Suburbicon), ami tipikusan Coenes, fekete bűnügyi komédia lesz. Visszatér egy horrorsorozat, mégpedig a nyolcadik epizódjával, aminek Fűrész: Újra játékban (Jigsaw) lesz a címe, valamint érkezik egy kalandfilm Daniel Radcliffe-fel, a Dzsungel (Jungle), amiben az egykori Harry Potter Yossi Ghinsbergként fog túlélni. És ezek mellett láthatjuk a François Ozon által rendezett francia Dupla szeretőt (L'amant double), amiben egy fiatal lány beleszeret terapeutájába, majd amikor néhány hónappal később hozzáköltözik, egy olyan személyiségét ismeri meg, amely addig rejtve volt előtte.

Dupla szerető

Melyik októberi hazai mozis premier érdekel legjobban?
  • Szárnyas fejvadász 2049
  • HHhH - Himmler agyát Heydrichnek hívják
  • Hóember
  • anyám!
  • Nyírjuk ki Günthert!
  • Űrvihar
  • Fűrész: Újra játékban
  • Suburbicon
  • Valamelyik a többi közül.
Novemberben több nagyszabású alkotást is láthatunk, többek között az új Marvel-filmet, az új DC-filmet, az új Pixar-filmet, és két magyar krimit, A Viszkist és a Budapest Noirt, de addig még sokat kell aludnunk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • professional #1
    Az Űrvihar szó szerint kiégette az agyamat! :D