MTI

Nem csak a feketék, hanem a melegek sem kapnak Oscart

Ian McKellen brit színész szerint nemcsak a sokszínűség hiányával van gond Hollywoodban, a melegségüket nyíltan vállaló színészek sem kapnak Oscart.

Zsebében kétszer lapult ott Oscar-jelöltként a köszönőbeszéd, amely úgy kezdődött volna: "Büszke vagyok arra, hogy az első, melegségét nyíltan vállaló színész vagyok, aki Oscar-díjat kap" - mesélte McKellen Londonban, a Brit Filmintézet Shakespeare-ünnepségsorozatának megnyitóján. A Gyűrűk Ura-trilógia sztárjaként világszerte népszerűvé vált színész arra hívta fel a figyelmet, hogy az Oscar-szavazók táborában a homofóbia legalább akkora gond, mint a rasszizmus. Szerinte az előítéletek miatt nem kapott még egyetlen vállaltan meleg színész sem Oscart a legjobb férfi színész kategóriában - idézte a művészt a The Guardian.

McKellen elmondta, rokonszenvezik a felháborodott fekete bőrű színészekkel, akiket véleménye szerint "alábecsülnek" és nem bánnak velük méltóképpen Hollywoodban. "Milyen okos!" - jegyezte meg arról, hogy Tom Hanks, Philip Seymour Hoffman és Sean Penn meleg szereplőket alakítva kaptak Oscart, és hozzáfűzte: "Mi lenne, ha én is kapnék egyet egy hetero szerepért?"

McKellen első Oscar-jelölését 1999-ben kapta az Érzelmek tengerében című filmjéért, de akkor Roberto Benigni vitte el a díjat az orra elől, Az élet szép főszerepével. Másodjára A Gyűrűk Ura Gandalfjaként jelölték, akkor meg Jim Broadbent nyert az Iris című alkotás mellékszereplőjeként. McKellen úgy vélte, az amerikai filmakadémia szavazórendszerével van a baj. "Ha fekete bőrű vagy spanyol ajkú színészként akar az ember karriert csinálni Kaliforniában, ahol egyébként jelenleg a fehér bőrűek vannak kisebbségben, egy olyan akadémia ítéli meg a munkáját, amely többségében fehér, férfi, középkorú vagy idősebb tagokból áll, szóval valószínűleg nem jó a mérce" - fogalmazott.

Ez már a második egymást követő év, amikor az amerikai filmakadémia csak fehér bőrű színészeket jelölt a színészi kategóriákban díjaira. A felzúdulás miatt a testület vezetése pénteken nagyszabású változásokat jelentett be, amelyek a filmakadémia tagságát és kormányzói testületét is érintik. Egyebek mellett 2020-ig meg akarják duplázni a női és a nem fehér bőrű tagok számát, továbbá szigorúbb feltételekhez kötik majd azt, hogy a filmakadémia tagjai közül ki vehet részt az Oscar-szavazásban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • didgeridoo #15
    Ejj, de kifordult egy felfogásotok van nektek, meg azoknak is, akik nem hozzáértés, vagy tehetség alapján választanának bizottsági tagokat, illetve Oscar-jelölteket, hanem polkorrektségből. Ez utóbbi igen nagy baj lenne- tekintettel a díj színvonalára és megítélésére -ugyanakkor szeretném jelezni, hogy pl. a "külföldi kategória" nem egyenlő a "hazai" kategóriával, így aztán nem hozható fel ellenérvként sem a nem megítélés mellett. Valamint a mindenáron felvetődő zsidózni vágyás érzésének kifejezésre juttatása sem bír hatással a cikkben leírt, sőt semmilyen más problémára ezen a kib@szott földgolyón. Na akkor még1x: se azért ne adjanak Oscart, mert valaki az, ami, se azért ne tagadják meg tőle, mert az, ami. Ez ugyan vágyvezérelt gondolat(!), de legalább veletek, vagy a zsűrivel ellentétben ellentétben tisztességes. Hogy az oscaros bizottság tisztességes-e, az saját magán, illetve etnikai jelkegű kisebbségek esetében a rendezők választásain és nem sztereotíp döntésein is múlhat.
  • Zombee #14
    Az utóbbi években nem sok olyan film volt, amiben volt jó fekete alakítás. A 12 év rabszolgaság viszont több díjat is kapott, a rendező is fekete, nem igaz, hogy nem díjazzák, ha valami jó. Amúgy van arab meg latin-amerikai jelölt idén a külföldi kategóriában.
  • Atisz #13
    Úgy van, remek példa.
    Oda kell menni, ha úgy érzi valaki, hogy homoszexualitása vagy bőrszíne miatt nem díjazzák eléggé :)
  • Atisz #12
    Az oscart kvóta szerint kéne adni?

    Jobban, hitelesebben kell játszani és alaposan megválogatni a szerepeket. Aztán a kutyát sem érdekli, hogy az illető homó, avagy szerecsen, netán mindkettő.

    Itt van pl. Robert de Niro. Most garantáltan nem kap semmit, mert rossz filmekben játszik, pocsékul, pedig se nem homo, se nem négus.
  • NEXUS6 #11
    Hajrá, van példa!
    Ottvan pl a zeurovíziós dalfesztivál, az is milyenmagasszínvonalúságot ért el az évtizedek alatt! Csak épp nem jutsz be az első 5-be ha nem vagy meleg, színes, vagy bármi egyéb módon kisebbségi. A tehetség nem elég, szorgalom is kell, ki mondta, hogy a kis szádat csak éneklésre lehet használni!?
    Szakkálaslányok előnyben.
    XD
  • Paddy #10
    Nahhh az lesz a szép, ha feltöltik az Akadémia tagjait tehetségtelen négerekkel, homokosokkal és egyéb libsikkel. Olyan fos alakítások kapnak majd Oscart, amelyekkel megcsúfolják az eddigi valóban elismerésre méltó színészi alakításokat. Egyébként a feketéket nem értem, hiszen vannak fekete Oscar díjas színészek és ha megfelelő tehetség tűnik fel közöttük, azt is jutalmazni fogják.
  • Meridian #9
    Lássuk be, ezek nem veszik figyelembe azt az általuk is jól közismert tényt, hollywood és a kapcsolódó szervezetk java zsidó származású emberek tulajdonában és vezetése alatt van.
    És a zsidók bár mást kommunikálnak a nyilvánoság felé (hasonlóan hazudnak mint a politikusok - akik a közvéleménynek akarnak csak megfelelni, a többit leszarják), de valójában megvetik a deviáns egyedeket, főleg ha azok még gojok is (azaz nem zsidók).
    Ennyi. Ez ellen sipítozhatnak, de csak annyi lesz az eredménye: értem én, de leszarom.
  • Cat #8
    "Az Akadémia tagjainak majdnem 94%-a fehér, mindössze 2% fekete és kevesebb, mint 2% latin-amerikai. A tagok 77%-a férfi, és, ami talán a legmeglepőbb, az életkoruk mediánja 62. Mindössze a tagok 14%-a fiatalabb ötvenévesnél, és összesen csak 2% negyven év alatti. A tagság életre szól, és évi harmincra van korlátozva a felvehető új tagok száma."
    Forrás: Az Oscar-díjakról öreg fehér férfiak döntenek

    Ezek után nem meglepő, hogy a díjakra is fehéreket jelölnek, és nyilvánvalóan jóval vaskalaposabbak kisebbségek terén, mint a fiatalabbak.
    Utoljára szerkesztette: Cat, 2016.01.27. 04:39:07
  • yamato41 #7
    Namámostbocs! Tiszta homofóbus, rasszpista, hittelerista bagázs vagytok! Nem értitek, hogy a másság már önmagában is érték? Miért kellene még tehetség is? Vagy mondanivaló? Tökfelesleges macera cuccok. Aki meg nem ért ezzel egyet, az még nácik is! Meg faszista!
  • Boresz #6
    buzi-e vagy? jár a szobor........