Szekeres Viktor

Itt az új Star Trek-mozifilm első előzetese - és megindult az utálkozás

Megérkezett a Star Trek Beyond előzetese.

Alapból az lett volna a hír, hogy bemutatásra került a harmadik újkori Star Trek-mozifilm, a Star Trek Beyond első előzetese, azonban sokkal érdekesebb látni a közönségreakciókat, amik szerint a trailer sokak tetszését nem nyerte el. A hír megírása pillanatában ugyan még csak 70 ezer megtekintést számlál a hivatalos YouTube-videó, de a 6953 "lájk" mellett már 2395 felhasználó nemtetszését nyilvánította ki.


Ennek természetesen a világon semmi jelentősége, de aki követi a trailerek YouTube-os, hüvelykujjas értékeléseit (vagyis azok, akik onnan linkelnek videókat, tehát nagyon kevesen), az pontosan tudja, hogy a filmes trailerek esetében a pozitív visszajelzések vannak túlnyomó többségben, a 3:1-es arány igencsak ritka, még akkor is, ha nagyon friss az előzetes. (Némi mankónak: a Függetlenség napja 2 előzetese már 7 millió megtekintésnél jár, és még mindig csak 2230 negatív lájkja, vagyis kevesebb, mint a századakkora nézettséggel bíró ST3-nak.)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Dante73 #37
    Tudom, kicsit későn szólok hozzá, DE!
    Ott a tévedés, hogy ST világában a látványvilág díszlet volt mindig is, és valami gondolat bujt meg a díszítés alatt. (ez lehetett társadalomkritika, tudományos fejlődés árnyoldalai, vagy akár a társadalmi fejlődés iránya, de még a rasszizmus is) most pedig a látvány a lényeg, és ráhúznak valami erőltetett gondolatmenetet. És ez sajnos LÁTSZIK.
    Ez a baj az új filmekkel. (Akárcsak a játékokkal, a grafika nem eszköz, hanem CÉL) És ezért nem születnek ma klasszikusok, ezért kell "bemocskolni" olyan neveket, címeket mint Lara Croft, Tomb Raider, James Bond, vagy akár Star Trek. Ezt a filmet megnézed, és fogalmad sem lesz, 2 hét múlva, hogy ez a fehér-fekete zebra csaj milyen fajhoz tartozik, vagy, hogy mi volt a mondanivalója, de arra emlékszel majd, ahogy Kirk a hajtóműmagon ugrál.... (Ide kellene egy Picardos facepalm) ráadásul ROSSZ IRÁNYBÓL...
  • Csacsis #36
    "Az ST el van szállva technológiailag, az mindent megold, és kevésbé érvényesülnek a misztikusabb, fantasy jellegű motívumok.
    Végeredmény, egál, egyik sem nevezhető HC sci-fi-nek."
    Továbbra sem értek egyet.
    Az SW-ben a technológia inkább fantasy szerűen van megoldva.Nem magyaráz semmit sem, az egész film légköréből azt érezni, hogy a technológia csak egy mellékszereplő mely a látványért felelős.
    Az ST-ben viszont mindent igyekeznek tudományosan felépíteni emiatt az ST semmiképpen sem fantasy, inkább vérbeli Tudományos fantasztikum, amilyen az Alien 1 volt valamikor. Nehéz olyan dolgot találni ST-ben, ami tudományosan legalább elméleti teóriákban nem igazolható!!!
    Legjobb példa erre talán a 2. mozifilm terraformációs eljárása. Nem létezik még? Hát lehet. De ha jól tudom a NASA már tervezi a Mars betelepítését még ha nem is egy Genezis nevű eszköz segítségével, de tervezi! És igen, a technoblabla itt pontosan tettenérhető, de mégis tudományos, mert felvet egy olyan problémát és egy olyan megoldási módot, ami talán a jövő életben létezhet még akkor is, ha nem pont ebben a formában, nem ilyen néven.
    Az SW-ben nem találsz ilyet! Az nem foglalkozik a dolgok tudományos részével.

    Persze hozzá kell tennem, hogy csak a JJ által készített 2 ST film ismeretében az St elsőre valóban nem tűnik többnek az SW-nél a használt technológia terén. De én most a teljes ST univerzumról beszélek, nem csak a 2 legutóbbi részről.
  • NEXUS6 #35
    Az NG azért sokkal dúrvább rebút volt, mint amit most JJ szemére vetnek! Elindította az utána következő sorozatokat, amelyek ellentétben az ős ST sorozattal a mai napig fogyaszthatók.
    És igen, javítok, a NG mozifilmek akár még érdekesek is, nézhetők, csak épp alig emelkednek túl egy tv epizódon.

    A fikcionális technológiai háttérnél itt is azt érzem, hogy a forgatókönyvhöz, a fő konfliktusokhoz találták ki a technológiát, és nem fordítva, hogy adott egy komoly, koherens tudományos, technológiai jövőkép, majd azt működtetve kapunk érdekes, vagy kevésbé érdekes problémákat. És ebben tökre hasonló a SW-hoz. Ott is vannak emberszerű, érző gépek, meg itt is. Ott sem akadály az einstini téridő törvényeinek áthágása és itt sem, ott is tele van az egész egymással folyton marakodó, egymással párosodó különböző létformákkal, ahogy az ST-is. Az SW fantasztikusabb az erőben, és kicsit látszólag földhözragadottabb a technológiában. Az ST el van szállva technológiailag, az mindent megold, és kevésbé érvényesülnek a misztikusabb, fantasy jellegű motívumok.
    Végeredmény, egál, egyik sem nevezhető HC sci-fi-nek.
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2015.12.17. 09:31:56
  • NEXUS6 #34
    Erről beszélek. Amikor ezt az egészet a 60-as években el kezdték megalkotni, forgatni az íróknak marhára halványlila segédfogalmuk nem volt, hogy amit a szereplők szájába adnak, az mi, csak jól hangzott. Az meg, hogy az elmúlt évtizedekben kigondolt valaki valami talán megvalósítható technológiát, ami ráhúzhaó volt az eredeti technohalandzsára az más kérdés.

    A lesugárzást is azért találták ki, mert a költségvetésbe már nem fért bele egy drága makettes jelenet egy kompűrhajóval.
  • Ahoy #33
    NEXUS6:
    Szerintem a Borg-os film kifejezetten látványos és izgalmas mint film. Illetve a nevedről elnevezett Nexus-os rész is. Végig lekötött, egyáltalán nem volt Picard facepalm... de ez már ízlés kérdése szerintem. Az, hogy egy mai modern mozifilmnek maximálisan a látványra kell épülnie, az egy szükséges rossz inkább. Ahhoz tudnám hasonlítani, hogy egyre butulnak a játékok...mert egyre primitívebb gyorsan fogyasztható szórakozásra van igény. Egyre kevesebb összetett játék lesz, mert inkább kakálás közben Candy Crushoznak az emberek (ahogy én is :D). Lehet egy gondolkodósabb ST film már nem lenne mozikompatibilis manapság.

    Lehet technoblabla, de ahogy előttem is írták, legalább valami tudományos alapja is van, erre külön figyeltek a készítők... Nem tudnám összehasonlítani az SW-vel, az inkább mese, ez pedig inkább hihető tudományos valóság pár száz év múlva. Emellett az egész világ úgy van felépítve, hogy legalább ne lógjanak ki belőle nyilvánvalóan hülyeségek.
    Magyarul egy Star Wars világban bármit el tudok képzelni, repülő űrmókusoktól kezdve mindent átható erőporszívót stb... :D egy Star Trek világban pedig vannak határok legalább. Tudom Q mint isteni faj, meg energialények meg stb... de valahogy realisztikusabb az egész, mint egy mesevilág.
    Utoljára szerkesztette: Ahoy, 2015.12.16. 19:36:27
  • Ender Wiggin #32
    kellett már ebbe is egy amazon karakter, mi? jézusom, mekkora szar. és abramsnak még a vulkánt is fel kellett robbantania...
  • Csacsis #31
    "A ST HC filligjét egy ugyan olyan minden alapot nélkülöző technohalandzsa adja, mint a SW-ét."
    Ez azért így nem igaz. Bár technoblablá-nak hangzik sok minden, amit az ST filmekben/sorozatokban látunk, hallunk, de ezeket álltalában tudományos, elméleti alapokra építik fel. Ami ma fikció a Star Trekben, az a jövőben megvalósulhat!
    Bizonyíték:
    http://24.hu/tech/2011/09/09/8-star-trek-kutyu-ami-valosagga-valt/
    Hajtóművek:
    Nukleáris:
    St:http://memory-alpha.wikia.com/wiki/DY-100_class
    IRL: https://ipon.hu/hir/ujfajta_nuklearis_hajtomuvon_dolgozik_a_nasa/23211
    ION:
    ST:http://memory-alpha.wikia.com/wiki/Ion_drive
    IRL:http://index.hu/tudomany/2012/04/04/mar_tesztelik_az_orosz_ionhajtomuvet/
    És a nagyágyú, Térhajtómű:http://richpoi.com/cikkek/tudomany/a-nasa-mar-teszteli-a-futurisztikus-terhajtomuvet.html


  • NEXUS6 #30
    Galaxy Quest rulez! XD
    Egy mozifilmnek viszont muszáj látványosnak, meg akciódúsnak lennie, mert ez a lényege. Nem lehet egy 2 órás Picard facepalmot nyoni mert az tutti bukás. Ez van.
    Az, hogy mennyire illeszkedik a mozifilm a sorozatban megszokott lassú, kevésbé látványos sztorihoz más kérdés.

    De, egyrészt a tv sorozatok sem azért agyalgósak, párbeszédesek soxor, mert annyira a színészi játékra, a személyes konfliktusra akarják kihegyezni a dolgot a készítők, hanem mert nincs pénz ara a csatára, amiről ők az asztal mellett kidagadt nyaki ütőérrel vitáznak. Ez az olcsóbb megoldás, ez fér bele a költségvetésbe.

    Másrészt legyünk már őszinték! A ST HC filligjét egy ugyan olyan minden alapot nélkülöző technohalandzsa adja, mint a SW-ét. Amikor jönnek itt a különböző elsődleges dirktívával, meg retrostaszterrel, meg vaszkuláris trimenziós bozonátalakítóval az ugyan olyan faszság, mint a SW Erője. Nem azt mondom, hogy nem lehet valami halvány valóságossága azoknak, hanem azt hogy azért került bele a forgatókönyvbe, mert eccerűen jól hangzott és nem azért mert az író 35 éves tudományos kutatásait tudta 3 mondatban összegezni.

    Szal ne csináljunk már itt valami technológiai autófellációt ebből, hogy mennyire hiányzott a mozifilmekből a komolyság, csak mert pontosan ugyan annyi volt a JJ filmekben is, mint a sorozatokban, meg az előző nagy filmekben.


  • Cyberdog #29
    Ez ma olyan kellemesen beleborzongós nap. Előbb az ID II trailere, most meg ez. Kényeztetik a szememet. :))
  • Ahoy #28
    Nem botrányosak egyáltalán... szerintem méltóak a sorozathoz, a Picardos (igen elírtam) részek. Ennyi. A sorozat kiterjesztései. Kit érdekel milyen effektek voltak benne, mert nem ez a lényeg. Az új ST-ben hiába volt csúcsszuper minden effekt, nem tetszett jobban. Csak kissé erőltetetten generált látványos akció.

    Egyébként ha Kirk helyett Dick, USS. Enterprise helyett USS Exitdept, Vulkán helyett Magma, Romulánok helyett Ukrulánok és minden kicsit máshogy néz ki, és nem Star Trek a neve hanem Galaxy Quest akkor egy tökjó film lett volna :D