Szekeres Viktor

Az idei év legjobb sorozata a Veep és a Trónok harca

A Veepről eddig is tudtuk, hogy magasan a legviccesebb sorozat, de most végre elismerték, és a Game of Thrones is most jutott fel a csúcsra.

Tényleg a Game of Thrones a legjobb sorozat?
  • Igen.
  • Nem.
  • Nem tudom, még nem láttam.
Amerikában magyar idő szerint éjjel két órától 67. alkalommal tartották meg a főműsoridős televíziós Emmy-díjak átadását, mely során a legjobb sorozatok, valóságshow-k, beszélgetős műsorok, limitált sorozatok és szkeccssorozatok készítőit, illetve közreműködőit díjazták. Az Andy Samberg által vezetett eseményt Amerikában a FOX csatorna közvetítette, itthon pedig az HBO próbált meg jó pontokat szerezni előfizetőinél az élő adás átvételével.


Múlt héten már kiosztották a díjak egy részét, ezek az úgy nevezett Creative Arts Emmy-k, vagyis a technikai díjak, valamint a kevésbé fontosnak tartott kategóriák (vendégszereplők, tévéfilmes, illetve a valóságshow-s kategóriák zöme), melyek nem férnek bele a 3 órás közvetítésben. Itt kiderült, hogy a legjobb animációs sorozat a tavalyi idényben a Túl a kerítésen (Over The Garden Wall) volt, a legjobb dokureality a Halálos fogás (Deadliest Catch), a legjobb konstruált reality a Shark Tank, a legkiemelkedőbb vendégszereplők pedig Reg E. Cathey, Margo Martindale, Bradley Whitford és Joan Cusack - előbbi kettő a drámákban, utóbbiak pedig komédiákban.

Idén sokkal kevésbé volt kiszámítható a legtöbb kategória, így eshetett meg, hogy például a Trónok harca (Game of Thrones) vitte haza ötödik szezonjával a fődíjat, amit 3 éve a másodikkal nem tudott megnyerni, mert akkor a Breaking Bad aktuális évada jobban sikerült. Színészek közül első évados sorozattal győzött Viola Davis, Jon Hamm pedig nyolcadik nekifutásra végre megkapta a legjobb főszereplőnek járó elismerést a Mad Men - Reklámőrültekért (Mad Men). A kategóriák érdekessége, hogy idén a szabályváltoztatásoknak köszönhetően a 2014-ben még komédiaként jegyzett Orange Is The Black drámaként indult, de így is kapott jelöléseket, sőt, a tavaly vendégszereplőként diadalmaskodó Uzo Aduba idén már, mint drámai mellékszereplő nyert.


Bár sokak szerint a tavalyi évad legjobb komédiája az Amazonos Transparent volt, a tényleg zseniális sorozat még "csak" két fontosabb díjat zsebelhetett be, a legjobb férfi főszereplőért, valamint a legjobb rendezésért. A fő kategóriában (és két színészesben) Az alelnök (Veep) diadalmaskodott, egyetlen nagyobb díj nélkül hazazavarva Modern család (Modern Family) alkotóit és közreműködőit. (A korábban még jegyzettnek számító Agymenők (The Big Bang Theory) természetesen mára már a közelébe sem kerül a legtöbb Emmy-díjnak.)

A teljesség kedvéért jegyezzük meg azt is, hogy a legnézettebb sorozatok megint csak fityiszt kaptak a tévés akadémiától, hiszen a The Walking Dead csak technikai jelöléseket kapott (művégtag, kaszkadőr, hangvágás és vizuális effekt kategóriában), az NCIS és az NCIS: New Orleans pedig még annyit sem, bár a harmadik legnézettebbnek számító Empire egy színésznői és két jelmezes nominációt azért begyűjtött. A népszerűség jelölésekben csak az Agymenőknél és a Trónok harcánál mutatkozott meg.


Tényleg a Veep a legviccesebb sorozat?
  • Igen.
  • Nem.
  • Nem tudom, még nem láttam.
A fő sorozatos kategóriák mellett még a limitált tévésorozatok is díjazták a fő estén - a régebben velük egy kategóriában lévő tévéfilmek ezúttal az egy héttel korábban kiosztott Creative Emmy-díjkiosztóra szorultak. Itt nincs nagyon mit elemezni, hiszen egy női mellékszereplős díj kivételével mindent az Olive Kitteridge kapott meg. Az összes díjazott névsorát az Emmy honlapján lehet elolvasni.

Legjobb dráma: Trónok harca
Legjobb komédia: Az alelnök
Legjobb drámai férfi főszereplő: Jon Hamm (Reklámőrültek)
Legjobb drámai női főszereplő: Viola Davis (Hogyan ússzunk meg egy gyilkosságot)
Legjobb drámai férfi mellékszereplő: Peter Dinklage (Trónok harca)
Legjobb drámai női mellékszereplő: Uzo Aduba (Orange Is The New Black)
Legjobb komikus férfi főszereplő: Jeffrey Tambor (Transparent)
Legjobb komikus női főszereplő: Julia Louis-Dreyfus (Az alelnök)
Legjobb komikus férfi mellékszereplő: Tony Hale (Az alelnök)
Legjobb komikus női mellékszereplő: Allison Janney (Mom)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)