Szekeres Viktor

Ezekkel a filmekkel indítják az évet a mozik

Ember legyen a talpán, aki lépést tud tartani az 2015-ös év első hónapjában érkező mozis jóságokkal. Főleg, hogy 2014 legjobb filmjei közül hármat is láthatunk.

Hányszor voltál moziban decemberben?
  • Egyszer sem
  • Egyszer
  • 2-3-szor
  • 4-5-ször
  • 5-nél többször
A januári hónap mindig kőkemény szokott lenni idehaza mozis szempontból, hiszen annak ellenére, hogy az év első hónapja nem túl erős premierekben odakint, a decemberi, Oscarra tervezett bemutatók egy része ekkorra ér el hozzánk. Idén sem lesz ez másképp. S bár a januári amerikai premierek közül a legtöbb szokás szerint csak később lesz látható nálunk, kivételesen nem egy már ebben a hónapban bemutatásra kerül a magyar multiplexekben, így a közönségfilmek rajongói sem panaszkodhatnak.

Vadregény

Elsején rögtön bele is vágunk a közepébe, az év első napján kezdődik az első mozis hét. Ráadásul rögtön egy sikeresélyes alkotással, a Vadregény (Into the Woods) című Disney-musicallel. Bár a Disney-mozit a kritikusok is jól fogadták, talán még annál is fontosabb premier lesz a Büszkeség és bányászélet (Pride), mely az elmúlt évek egyik legjobb angol filmje sokak szerint - az 1984-ben játszódó történet valós események alapján készült és egy bányász sztrájk van a középpontjában.

A két igen erős bemutató mellett három egyáltalán nem rétegfilm is érkezik az év első napján: a Barbie: Szuperhős hercegnő (Barbie in Princess Power) természetesen főleg a kislányok számára lehet érdekes, a Sils Maria felhői (Clouds of Sils Maria) egy francia dráma Juliette Binoche, Kristen Stewart és Chole Grace Moretz főszereplésével egy veterán és egy fiatal színésznőről, míg az Apropó szerelem (Words and Pictures) ugyancsak egy Juliette Binoche-film, egy romantikus komédia. Ebben Clive Owen a színésznő partnere - mindketten tanárként dolgozó írókat alakítanak benne.

Sils Maria felhői

Január nyolcadikán mindössze három film kerül a magyar mozikba, viszont nem lesz egyszerű megjósolni, hogy melyik fogja vezetni a hétvégi toplistát, hiszen nem csak a Liam Neeson főszereplésével készült Elrabolva 3. (Taken 3) tarthat számot nagy érdeklődésre, hanem a Marvel Studios és a Disney közös animációja, a Hős6os (Big Hero 6) is. A hét harmadik bemutatója egy spanyol romantikus komédia lesz, a Spanyol affér (Ocho apellidos vascos), melyben a baszk-andalúz szembenállás is kidomborításra kerül.

Büszkeség és bányászélet

Január 15-től meglepetésre nem láthatunk keményvonalas amerikai közönségfilmet, éppen ezért nagyon érdekes lesz figyelni, hogy alakulnak a nézettségi adatok. Kíváncsian várjuk, hogy a 2014-es év egyik legjobbja, a színészmesterségről szóló a Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje) (Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance)) mennyire fogja megmozgatni a magyar közönséget, s persze az is érdekel minket, hogy a Kiss Ádám és Hadházi László nevével fémjelzett standupos komédia, a Dumapárbaj a hazai sikerek vagy bukások körét fogja-e gyarapítani.

Ezek mellett még érkezik egy koncertdoku, a One Direction: A színfalak mögött (One Direction: The Inside Story), egy Nick Cave-ről szóló fikciós dokumentumfilm, a 20.000 nap a Földön (20,000 Days on Earth), az osztrák Shirley - A valóság látomásai (Shirley: Visions of Reality), melyben 13 festmény megelevenedésén keresztül ismerhetjük meg egy nő történetét, valamint a török Téli álom (Kis uykusu), mely Cannes-ból 2014-ben elhozta az Arany Pálmát. És 15-től A bolygó neve: Halál (Aliens) is vetítésre kerül a budapesti Corvin moziban pár ezer néző örömére.

Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)

Január 22-től ismét Hollywood fog dominálni a hazai multiplexekben. Odakint nem szerepelt túl jól a mozikban az Annie (Annie) című klasszikus musical újrája, ráadásul még a kritikái is negatívra sikeredet, viszont a A mindenség elmélete (The Theory of Everything) című, Stephen Hawking életéről szóló filmet szinte mindenki dicsérte és az Oscarra esélyesek között emlegette. E két bemutató mellé érkezik még Johnny Depp új filmje, a Mortdecai (Mortdecai) is, ami egy kalandos komédia lesz egy műkereskedőről.

A hét két rétegfilmje közül az egyik német lesz (a vallásos, illetve vallási fanatizmusról szóló Keresztút (Kreuzweg) a legjobb forgatókönyvért járó díjat kapta meg a 2014-es Berlinálén), a másik pedig magyar: a Parkoló Miklauzic Bence új filmje. A rendező első munkája, a 2002-es Ébrenjárók óta próbálja megismételni sikerét, talán most sikerül ezzel a kétpólusú drámával, melynek főszereplője Szervét Tibor és Lengyel Ferenc.

Foxcatcher

A hónap utolsó mozis hete január 29-én kezdődik és jelen állás szerint 8 premiert hoz el, melyek nagyjából minden néző ízlését lefedhetik. Lesz itt cyber-akciófilm, a Blackhat (Blackhat) Chris Hemsworth főszereplésével, csajos romantikus film (Laggies ) Chloe Grace Moretz és Keira Knightley közreműködésével, kutyás magyar közönségfilm, a Mancs, valamint egy Jason Statham-akciózás is, a Joker (Wild Card). Aki igazán jó filmre vágyik, annak természetesen két Oscar-favoritot ajánlanánk, mind a Foxcatcher (Foxcatcher) című birkózós dráma, mind a Kódjátszma (The Imitation Game) háborús film rengeteg díjat nyert már 2014-ben.

És ne feledkezzünk meg a hét két európai bemutatójáról sem: az Öveket becsatolni! (Allacciate le cinture) egy új Özpetek-film lesz egy megpróbáltatások előtt álló párról, míg a Szerelmes nővérek (Die geliebten Schwestern) egy német történelmi dráma két testvérről, akik Friedrich Schillerbe voltak szerelmesek.

Joker

Melyik januári hazai mozis premier érdekel legjobban?
  • Elrabolva 3
  • Hős6os
  • Dumapárbaj
  • Kódjátszma
  • Birdman
  • Mortdecai
  • Valamelyik a többi közül
Februárban folytatódik az Oscar-favoritok bemutatása, akkor láthatjuk itthon többek között a Rendíthetetlent, a Whiplash-t és az Amerikai mesterlövészt. De ebben a hónapban érkezik a Wachowski-testvérek új scifije, a Jupiter felemelkedése, a Kingsman: A titkos szolgálat című igencsak jónak ígérkező képregény-adaptáció, az új SpongyaBob-mozifilm, valamint az elmúlt évek legjobban várt magyar filmje, a Liza, a rókatündér is. Sőt, azt beszélik, hogy A szürke ötven árnyalata is sokakat érdekelhet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Lapajka #15
    Huhh Stathem új film? Azosztigen..!
  • e98ff #14
    Ahogy Ganxsta Zolee annakidején már bölcsen megmondta: "Amire kereslet van öcsém, arra kínálat is akad" :)
  • Zenszkij #13
    A Hawking filmet leszámítva a többi kuka. Elrabolva 3? Ki a fenét akarnak még elrabolni? Tipikus rókabőr. Bányászsztrájk? Hagyjuk már. Disney musicaltől ments meg uram minket. Statham, Alkonyat picsa, köszönöm nem. Johnny Depp újabb maszkos barmulása sem mozgat. A többi meg? Nem tudom, nem érdekel. De amúgy 1000-1500 ft-ot plusz nasit nem is ér meg itt semmi. Aliens na azt megnézném, ha pesti lennék.
    Utoljára szerkesztette: Zenszkij, 2015.01.05. 08:51:15
  • Cickány90 #12
    Az igen, Kirsten Stewart drámában, elég vicces lehet.
  • ReTeK #11
    Ha jól értem azt írod a mondókád elején, hogy csak akkor derül ki hogy mit ér a film ha megnézted, aztán meg kijelented hogy "minden másik hónapot verni fog" így látatlanban... érdekes figura vagy :-)
  • Narxis #10
    Ennyi.
  • Serutekin #9
    Nincs az a látványvilág, ami miatt megérné az hogy egy székhez vagyok szögezve 2-2 fél órára miközben mellettem habzsolnak vagy éppen hozzászólogatnak a filmhez. Na meg persze fizessek 1000-1500 forintot is...
  • sárkánylovag #8
    Amerika szereti a képregényeket ezért képregényes filmeket nézünk.
    Amerika szereti a szuperhősöket ezért szuperhősös filmeket nézünk.
    Amerika szereti a meseszerű SCI FI-ket ezért olyanokat nézünk.
    Folytassam ?
    Apropó ALIEN szintű realisztikus sci fik ma már miért nincsenek ?
  • kalapos01 #7
    Mert a minőséget csak akkor fogod látni, ha megnézted az összes filmet. De egy olyan hónap, ahol jön egy Birdman, egy Kódjátszma. egy Foxcatcher és egy Mindenség elmélete, kábé minden másik hónapot verni fog.

    A Neeson vagy a Statham film nem is értem, hogy jön ide. Nem csak azért, mert nyilván a tipikus gyorskajás mozizókat érdeklik, hanem azért is, mert a többivel ellentétben azokat még be sem mutatták sehol a világon, így fogalmunk sincs arról, hogy milyenek.
  • lammaer #6
    Egyetértek, vhogy most én is csak a mennyiséget látom. Amik potenciálisan szimpatikusak lennének azok meg garantáltan rókabőr filmek (Taken, meg Jason STatham is biztos egy új arcát mutatja majd be - én magaman már az új Steven Seagalnak hívom, mert kb eki is csak 1 karaktere van, a transporter csávó...)