Szekeres Viktor

Májusban durván megkezdődik a mozis nagyüzem

Májusban négy nagyszabású scifi és két menő képregényfilm várja a mozikban a popcornfogyasztóakat. Meg persze pár jó film is.

Itt a mozis nyár! Vagyis valójában már hamarabb megérkezett, hiszen Hollywood elkezdte kitologatni áprilisra a mozis főszezont, azonban idén mi nem részesültünk abban a kegyben, hogy jóval Amerika előtt láthassuk A csodálatos pókember 2-t. De persze, ha az új Amerika kapitányt is nyári filmnek számítjuk, akkor már jó ideje tart ez a bizonyos főszezon. E hónapban jó pár nagyszabású produkciót láthatunk a világpremierrel egy időben, s több kisebb, értékesebb film is bemutatkozik.


Az eltűnés sorrendjében

Az első mozis hét elsején már el is kezdődött. A legtöbben minden bizonnyal A csodálatos Pókember 2-re (The Amazing Spider-Man 2) fognak beülni az új filmek közül - hiába, az ember mindig remél, egyszer csak jól sikerül az aktuális Spider-Man-mozi, már csak a nagy számok törvénye alapján is. A kisebb gyerekek a szigorúan 10 éven aluliaknak ajánlott A szörny-mentőakció (Escape from Planet Earth) című szörnyes animációt nézhetik meg, az idősebbek a Woody Allen főszereplésével forgatott Bérgavallért (Fading Gigolo), míg a szerelmesek egy jópofa, angol táncos komédiát, az idióta című Flörti dancinget (Cuban Fury) Nick Frost főszereplésével.

Mindenképpen érdekesnek ígérkezik Guillaume Canet amerikai gengszteres filmje, a Zoe Saldana és Mila Kunis főszereplésével készült Vérkötelék (Blood Ties), mely a 70-es évek Brooklynjában játszódik. A várható bevétel szempontjából a futottak még-kategóriába ezúttal a Tessék mosolyogni! (Gaigimet) került, mely egy háromgyerekes anyukáknak rendezett szépségversenyről szól, valamint a libanoni Szent Charbel - A szív csendje (Saint Charbel)


Másnaposok szerencséje

Május nyolcadikától elég laza, amolyan vihar előtti csendet jelentő mozis hetünk lesz, hagyják, hogy kifusson az új Pókember, hiszen nem mutatnak be új, hollywoodi filmet, mindössze egy igen olcsó animációt, a Visszatérés Óz birodalmába (Legends of Oz: Dorothy's Return) című alkotást. Persze jó és érdekesnek ígérkező filmek így is lesznek, többek között az ismert sorozat harmadik része, a Már megint lakótársat keresünk (Casse-tête chinois), egy norvég fekete komédia, a Stellan Skarsgaard főszereplésével készült, Arany Medvére is jelölt Az eltűnés sorrendjében (Kraftidioten), a II. világháborús lengyel Fuss, fiú! (Lauf Junge lauf), valamint egy olasz gengszterfilm, a Salvo - Magányos szerelmesek (Salvo).

Fekete lóként a Disney csatorna ifjúsági telenovellájához készített koncertfilm, a Violetta - A koncert (Violetta: La emoción en concierto) mutatkozik be még nyolcadikától.


Hosszú út lefelé

Május 15-től elindul itthon is a nyárra való felkészülés, melynek jegyében egyre kevesebb premier lesz hetente, s azok közül is a legtöbb nagy kampányban részesülő amerikai produkció. Ekkor például az új Godzilla (Godzilla) érkezik, valamint az igen viccesnek ígérkező, Zac Efron és Seth Rogen főszerepésével készített Rossz szomszédság (Neighbors) című komédia. Az ínyencek pedig végre láthatják moziban is a Coen-testvérek tavalyi filmjét, a zenés Llewyn Davis világát (Inside Llewyn Davis). Bónusznak jön egy ötvenes években játszódó, bűbájos francia komédia, a Populaire kisasszony (Populaire).


Rossz szomszédság

Huszon kettedikétől is csak négy premierfilm mutatkozik be. Az egyik címe magáért beszél, az X-Men: Az eljövendő múlt napjai (X-Men: Days of Future Past) az egyik legjobb képregényes X-Men sztorit dolgozza fel. Itthon a Diana bukása után talán mérsékelt sikert érhet el a Nicole Kidman főszereplésével Grace Kelly életéről forgatott Grace: Monaco csillaga (Grace of Monaco).

De láthatunk még egy szinkronos horrort is, a Mr. Jones-t (Mr. Jones), aminek semmi köze az 1993-as Richard Gere-mozihoz. Végül, de nem utolsósorban a Cirko Film elhozza a Juno Temple főszereplésével készített Dollár, kanna, szerelem (The Brass Teapot) című pénzteremtős fantázia komédiát.

Mr. Jones

A hónap utolsó (csonka) mozis hete is négy premiert hoz el. 29-től mutatják be itthon a mozik Tom Cruise új scifjét, A holnap határát (Edge of Tomorrow), az izraeli Csúnya gonosz bácsikat (Big Bad Wolves), mely Quentin Tarantino szerint a tavalyi év legjobbja volt (egy kőkemény, bosszúállós moziról van szó), a négy öngyilkosjelöltről szóló, sikeres Nick Hornby-könyv alapján forgatott Hosszú út lefelét (A Long Way Down) Pierce Brosnan, Imogen Poots, Toni Collette és Aaron Paul főszereplésével.

A Másnaposok szerencséje (Walk of Shame) valószínűleg csak címében fog hasonlítani a népszerű komédiára, bár az állásinterjú előtt és egy ronda egyéjszakás kaland után álló riporternő kalandjai akár jól is elsülhetnek, főleg, hogy Elizabeth Banks a főszereplő. (Ezen a héten egyébként még egy olasz komédia, Az ötödik kerék (L'ultima ruota del carro) is eljuthat pár száz nézőhöz.)


Csúnya gonosz bácsik

Júniustól pedig elkezdődik a csillagászatilag is stimmelő mozis nyár, ismét rengeteg olyan filmmel, amiket reklámok segítségével fognak lenyomni a torkunkon. A nagy kérdés, hogy ki lesz olyan ügyes, hogy rutinosan elkerülje a gagyikat és megtalálja közöttük, illetve a többi premier között az igazán jókat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Alexease #7
    Májusban durván megkezdődik a mozis nagyüzem = durva adatforgalom novekedes varhato a szolgaltatoknal:)
  • Kongy #6
    Még jó, hogy szubjektív a cikk........
  • Ender Wiggin #5
    zombee: ha volna intelektüell képregény, amiből készül adaptáció, akkor nem csak hülyék néznének képregény-filmet. de kissé mélyebben szántó történetekre nincs vevő, lásd a Watchmen buktáját. az Ironman, Thor, Avengers-féle filmek tényleg csak a hülyéknék tetszenek. Boldogan ropogtatják a mobiltelefonjukat és simogatják a kukoricás zacskó kijelzőjét (vagy fordítva).
  • schultz6354 #4
    Hogy lehet ilyen idiota magyar neveket adni a filmeknek?
  • Zombee #3
    Még nem az összes kép alatt. A cikk továbbra is hülyének nézi a képregényfilmre beülőket alapból.
  • Laza #2
    OMG, mi történt? Fejlődésnek indult az SG filmszekciója? A képek alatt ott a rajta látható filmek címe ... bontsunk pezsgőt :D :D
  • Narxis #1
    YIFY