Szekeres Viktor

Novemberben is sokat kell moziznunk

A nagyszerű októberi filmek után novemberben inkább a nagyszabású produkciók tűnnek érdekesnek, főleg a regényfeldolgozások és a valós életen alapulók. Lesz mit néznünk ismét.

Hányszor voltál moziban októberben?
  • Egyszer sem
  • Egyszer
  • 2-3-szor
  • 4-5-ször
  • 5-nél többször
Nagyszerű októberen vagyunk túl, több, mint féltucat remek filmet láthattunk a mozikban, és ha ezekhez hozzávesszük az igen jól sikerülteket, akkor máris túl vagyunk egy tucaton. Nem valószínű, hogy a november képes lesz ezt a felhozatalt megismételni, de amíg élünk, remélünk. Mivel elseje péntekre esik, ezért az első novemberi mozis hét csak hetedikén kezdődik, mégpedig négy premierrel. A kötelező bemutató természetesen Paul Greengrass akciófilmje lesz, a Tom Hanks főszereplésével készült, remek kritikákat kapó kalózos Phillips kapitány (Captain Phillips), de arra is kíváncsiak vagyunk, hogy sikerült feldolgozni Orson Scott Card kultikus scifiregényét, a Végjátékot (Ender's Game). A másik két premier közül az egyik, a dél-afrikai Khumba (Khumba) gyerekeknek szól (a Mimimax nézői kívülről fújhatják az Alma együttes dalát), míg az izlandi Dermesztő mélység (Djúpid / The Deep) azért lesz kötelezően megnézendő film, mert Baltasar Kormákur rendezte a Csempészek és a 2 kaliber között hazaugorva.


November 14-től rádupláznak a forgalmazók a premierekre, hiszen 8 új film kerül moziba. Ezek közül kettőről már írtunk egy hónapja, hiszen mind a francia Bettie-mobil (Elle s'en va), mind a svéd Eltitkolt életek (Tyskungen) eredetileg októberben lett volna bemutatva. Ezek mellett a kamerázó kalózoknak köszönhetően két héttel a világpremier után láthatjuk az új Marvel-filmet, a Thor: Sötét világot (Thor: The Dark World), melynek valamilyen szinten a felnőtteket célba véve Ridley Scott krimije, a A jogász (The Counselor), a gyerekeket megcélozva pedig egy olasz animáció, a Pinokkió (Pinocchio) próbál konkurenciát állítani. A héten egyébként lesz egy másik animált bemutató is, a Justin, a hős lovag (Justin and the Knights of Valour), amely Spanyolországból érkezik. A futottak még kategóriába az olasz, Arany Pálma-jelölt A nagy szépség (Le grande bellezza) és nagyon kellemes meglepetést jelentő kanadai komédia, a Starbuck (Starbuck) került, mely tróger főhőse megtudja, hogy pár száz gyerek apja.


November 21-étől szusszanhatunk egyet, hiszen "csak" hat új film lesz, s a kérdés csak annyi, hogy itthon is képes lesz-e tarolni Az éhezők viadala: Futótűz (The Hunger Games: Catching Fire). A dolgát közvetve megnehezíteni érkezik az Oscar-esélyes, sztárparádéval bíró életrajzi sztori, A komornyik (The Butler), valamint a heti animáció, A Mikulás-mentőakció (Saving Santa). A réteg kínálatból a belga Alabama és Monroe (The Broken Circle Breakdown) című romantikával megfűszerezett dráma nagyon erősre sikerült, szuper kritikákat kap, a Dolma lányai (Daughters of Dolma) egy magyar rendezésű, de Nepálban forgatott dokumentumfilm, míg a Lola versus (Lola Versus) egy kellemes, csajos amerikai független komédia.


A hónap utolsó mozis csütörtökén, 28-án ismét csak 8 premiert láthatunk, azonban szinte mindegyik film afféle helykitöltőnek tűnik, nehéz lenne bármelyiktől is komolyabb sikert várni. Legjobban talán az új Jason Statham-film, a Harcban élve (Homefront) fog szerepelni, de a többi amerikai bemutatóban, például a táncos Battle of the Year - Az év csatája (Battle of the Year) című filmben, a Kate Backinsale jogi drámájában, A Cate McCall perben (The Trials of Cate McCall), vagy Lindsay Lohan "nagy visszatérésében", a Vétkek völgyében (The Canyons) nincs benne a siker esélye. A hét animációja, a Rozsdalovag (Ritter Rost - Eisenhart & voll verbeult) lesz és Németországból érkezik. A maradék három premierből egy, a Fordulópont (En solitaire) francia lesz és egy földkörüli vitorlásversenyről szól, Az őrtorony (Gözetleme Kulesi) egy világtól elmenekülős török dráma, míg a Love Bite - Az első harapás (Love Bite) egy ütődött angol horrorkomédia lesz.


Melyik novemberi hazai mozis premier<br> érdekel legjobban?
  • Phillips kapitány
  • Végjáték
  • Thor 2
  • Az éhezők viadala 2
  • A többi közül valamelyik
Persze minden premierről szóló információ úgy teljes, ha megemlítjük, hogy a forgalmazók a műsorváltozás jogát fenntartják. A decemberi terveket elnézve pedig azt láthatjuk, hogy nem lesz megállás, ismét csak lesznek 8 új filmet hozó premiernapok. Az utolsó hónapban láthatunk egy rakás animációt, folytatódik A hobbit-sorozat, végre megnézhetjük magunknak, hogy sikerült Keanu Reeves 2-3 éve Magyarországon forgatott akció-fantasyje, de a legjobban várt filmek talán Martin Scorsese és Ben Stiller új rendezései lesznek - előbbi a A leleményes Hugó Oscar-tarolását próbálja megismételni, utóbbi pedig egy ugyanolyan jó filmet próbál letenni az asztalra, mint előző munkája, a Trópusi vihar volt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • xido #4
    ezt parancsolja viktorka,ha már a november nem lett kőkemény és kegyetlen:)
  • Narxis #3
    Igen. Aki nem így tesz az nerd.
  • gombabácsi #2
    sokat kell? ezt parancsolja a csordaszellem?
  • Szefmester #1
    Dehogy kell!