Szekeres Viktor

Újabb Avataros rekordok nyomában a Jégvarázs

Továbbra is rekordot rekordra halmoz a Disney tavalyi sikerfilmje.

Már korábban is kiemelkedően produkált a jegypénztáraknál a Disney tavalyi animációs filmje, több esetben is csak az Avatar és a Titanic rekordjaitól maradt el. S az elmúlt napokban a film tovább folytatta kivételes produkcióját. Még sor sem került a japán premierre, de a bevételei már átlépték az 1 milliárd dollárt világszerte (Amerikában: 389 millió dollár, Amerikán kívül: 611,5 millió dollár), ami eleve alig egy tucat filmnek sikerült eddig a történelemben. De ezzel kapcsolatban ezúttal a legnagyobb fegyvertény az, hogy olyan filmről van szó, mely nem rendelkezik más, filmes előzménnyel. A legtöbb egymilliárdos film folytatás, vagy A bosszúállók esetében kvázi folytatás, azonban a Jégvarázs, bár egy Andersen-történetre épül, nem bír más, filmes előzménnyel. Márpedig "eredeti" filmként eddig csak a Titanic és az Avatar lépte át az egymilliárdos álomhatárt.

Ugyancsak egy Avatar-közeli teljesítmény az, hogy a Jégvarázs immáron 14. hete folyamatosan szerepel Amerikában a hétvégente tíz legtöbb bevételt hozó film. Legutóbb például 3,6 millió dolláros teljesítménnyel a nyolcadik volt, így jó eséllyel még pár hétig része lehet a top 10-nek, főleg, hogy az előkelőbb helyeken lévő alkotások bevételei sokkal gyorsabban csökkennek. És, hogy melyik volt a legutóbbi film, mely legalább 14 hetet töltött el a top 10-es listán Amerikában? Természetesen az Avatar. Azonban az Avatar a 15. hetét már a 11. helyen zárta.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ender Wiggin #2
    Hát persze, az Avatarnál előre terveztek 1 évre, hogy biztosan ne legyen semmilyen más film a piacon...Tyű :-)
  • tyű #1
    hát én nem vagyok egy mozielemző, de feltételezem, hogy a folyamatosan a top 10-ben levéshez nagyon nem mindegy, h milyen a konkurrencia, hogy milyen évszakban jön ki, milyen közönséget céloz meg, stb. El tudom képzelni, hogy az Avatar is sokkal gyorsabban kikerült volna a 10-ből, ha rá 1-2 hétre megjelent volna 6-8 más, nagy érdeklődést kiváltó film, mint pl. a Feledés, M:I-3, SALT, Skyfall, Gravitáció, stb. Ezt bizonyára a PR-osok is nagyon jól tudják, és úgy lövik be a startolást, h minél gyengébb konkurrenciával kelljen megküzdeniük.