Berta Sándor

Digitális rendszámokat tesztelnek Kaliforniában

Az amerikai szövetségi államban elfogadták azt a törvényt, amely lehetővé teszi a digitális rendszámtáblák tesztelését. Adatvédelmi szakemberek amiatt aggódnak, hogy így folyamatosan megállapítható lesz, hogy merre halad egy adott autós.

A jogszabályt nemrég fogadták el és hamarosan aláírhatja Jerry Brown kaliforniai kormányzó. A tesztelési program 2017. január elsejéig tart majd és az új rendszámokat a regisztrált gépkocsik 0,5 százalékán alkalmaznák. Dél-Karolina és New Jersey hasonló törvények elfogadását fontolgatja.

A digitális rendszámok ugyanakkorák, mint a hagyományos társaik és állandó összeköttetésben vannak a gépjármű-regisztrációs helyekkel. Ezáltal bármikor lekérdezehtővé válik, hogy az adott autónak érvényes-e még a biztosítása vagy már lejárt, illetve a gépkocsi lopott-e vagy sem. Ugyanakkor ez a megoldás nem csak erre jó, a Compliance Innovations nevű cég a honlapján mutatja be a rendelkezésre álló lehetőségeket.

A digitális rendszámok állandó villogással hívhatják fel az adott járműre a többi közlekedő figyelmét, de egy másik lehetőség lehet a reklámok megjelenítése is, ha az autó négy másodpercnél hosszabb ideig áll. Az ezzel kapcsolatos elképzelés már 2010-ben felmerült. Kaliforniában jelenleg nem engedélyezik reklámok rendszámokon való megjelenítését.

Az Amerikai Egyesült Államokban a hagyományos rendszámok 3-7 dollárba kerülnek, míg a digitális modellek sokkal drágábbak. A Compliance Innovations szeretné a gyártási költséget 100 dollár alá csökkenteni. Az adatvédelmi szakemberek ugyanakkor attól tartanak, hogy ha bevezetik a digitális rendszámokat, akkor bármikor megállapítható lesz az autósok pillanatnyi tartózkodási helye.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • rajdi #7
    Én inkább a rendszám reklámot reklámozó reklámszakember lennék...
  • szabolacika #6
    Elképzelem, hogy beüt egy kis műszaki probléma és jön a rendőr büntetni mert nincs látható rendszám az autón :)
  • esemve #5
    Amúgy maga az ötlet tetszik.
  • Zoli007 #4
    Meg is halt...
  • JL666 #3
    és Jobs aki rendszám nélkül mászkált?
  • Szefmester #2
    És akkor jön a vicces kedvű kocka aki feltöri a rendszert és hirtelen nagyon sokan válnak körözötté, meg egyéb módon szabálytalanná.
  • kvp #1
    Ennek egy gyakorlati ertelmet latom, sokkal konnyebb menet kozben kicserelni a rendszamot ha egy digitalis kijelzon van. Ez az epaper alapu megoldas semmi gyakorlati hasznot nem hoz a rendoroknek, akiknek amugy is van megfelelo adatbazisuk, mig a normal soforoket nem igazan van ertelme tajekoztatni az auto muszakijanak allapotarol. Ha meg valaki torvenyt szeg, akkor kapasbol a digitalis rendszamot csereli ki, amit raadasul sokkal konnyebb megtenni mint a normal fem alapuak eseten. Az egyetlen ertelmes indok a reklamok megjelenitese lenne, de azt meg a jelenlegi torvenyek szerint tilos. (tehat az, hogy egy auto rendszama helyen reklam menjen)