Hunter

Csökken a nyugati nemzetek IQ-ja

Egy új tanulmány szerint a nyugat-európaiak IQ-ja az elmúlt évszázad során nem kevesebb, mint 14,1 ponttal csökkent.

"Egy metaanalitikai tanulmánnyal, az egyszerű vizuális reakcióidő mérésével teszteltük azt a feltevést, mely szerint a viktoriánus kor nemzedéke okosabb volt a high-tech eszközöket használó modern lakosságnál" - írták az Intelligence szaklapban megjelent tanulmány szerzői. "A reakcióidő szoros összefüggésben van az általános intelligenciával és az észlelés elemi mércéjeként tekintenek rá"

Az eredmények többeket meglephetnek, különösen, hogy a kutatók a vizuális reakcióidőt mérték, pedig egy digitális világban, ami folyamatosan próbára teszi a figyelmünket, azt gondolnánk, hogy a ma embere gyorsabban reagál a vizuális ingerekre. A kutatók szerint azonban nem is erről van szó.

A viktoriánus kor nagyjából 1837-től 1901-ig tartott, az eredményeket 1889 és 2004 közötti adatok méréséből állapították meg, melyeket Michael A. Woodleya, a brüsszeli Vrije Egyetem, Jan te Nijenhuis, az Amsterdami Egyetem, és Reagan Murphy, az írországi Cork Egyetem kutatói elemeztek ki.

Hogyan alakulhatott ki ez a visszaesés? A korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a 20. században a magasabb intelligenciahányadossal rendelkező nők az átlagot tekintve kevesebb gyermeket vállaltak, ami azt jelenti, hogy a populáció gyarapodását az alacsonyabb IQ-val rendelkezők segítették elő. Idővel a kevésbé intelligens utódok száma hatással lehet az adott földrajzi régió általános intelligenciahányadosára.

A mérések szerint a nyugati populációk általános IQ-ja évtizedenként 1,23 ponttal csökkent. "Ezek az eredmények egyöntetűen jelzik, hogy az általános intelligencia szempontjából a viktoriánusok lényegesen okosabbak voltak, mint a modern nyugati társadalmak" - mondja ki a tanulmány, ami más tekintetben is kedvezőbben ítéli meg a viktoriánus kort.

Kiemeli, hogy akkoriban kezdett virágozni a gazdasági hatékonyság, és az egy főre jutó tudományos és műszaki innovációk száma, valamint a tudományos géniuszok száma is akkoriban tetőződött, melyet stabil visszaesés követett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Nos #14
    Nem igaz b...meg, hogy nem lehet egy olyan k.b....tt téma, amibe valami kö...g jobb, vagy baloldali politikab..i ne szólna bele a saját oldaláról.
    Nekem azzal van már tele a tö...m, hogy már minden tudományos, vagy áltudományos hírt is a hülye pártok felől kell megközelíteni.
  • Vol Jin #132
    "Persze, igazad van, némileg át kell fogalmaznom az állítást. Az ember egy harácsoló faj, akinek a birtoklási vágya szinte minden másnál előrébb való. Igaz, hogy minden élőlény legelemibb ösztöne a létfenntartás, és szaporodás, ám az embernek a birtoklás talán még ezeknél is fontosabb."

    Nem leszel okosabb, illetve nem nézel ki okosabbnak, ha üres frázis-szerű hamis hippi közhelyeket puffogtatsz.

    Minden rossz tulajdonság, amit az embernek tulajdonítasz, az összes élőlény jellemvonása. Ráadásul a birtoklás, amit annyira stilizálsz, az kibaszottul hasznos, és az erőforrások hatékonyabb felhasználását ösztönzi, azaz pazarlásellenes.

    Példa. Ha nem akarnál birtokolni, akkor nem tartanád meg a cipődet, hanem fognád és kibasznád a véres gecibe, ha egy kicsit is büdös. Hogy birtokolni akarod, ezért ezt nem teszed, hanem kimosod.
  • Amergin #17
    "Csökken a nyugati nemzetek IQ-ja." Nem-nem a nyugati országok IQ-ja csökken... hatalmas különbség!
    Ez olyan, mint mikor a kanálismédia kiköpi, hogy "magyar" színesfémtolvajok lopkodják a rezet itt-ott Európában. És persze ezeknak a nyúlként szaporodó "magyaroknak" alacsonyabb az IQ-juk, tehát mi, magyarok egyre butábbak vagyunk...
    Ez van nyugaton is, csak a salakot máshogy hívják.
    Volt egy kefebajszú osztrák német festő-politikus, aki már régen jelezte ezeket a veszélyeket, de ő ma valahogy nem szalonképes, pedig mindenben 100%-ig igaza volt.
    Talán lehet, hogy éppen azért...
  • Nos #16
    A moderátor nyugodtan törölheti, nem akartam senkit megbántani, csak elegem van abból, hogy már mindenhová befolyik a politikai szemlélet.
  • Vol Jin #203
    "Fajtárs alatt pedig nem ragadozó vs növényevőről beszéltem,"

    Csimpánzok konkrétan a családon kívüli csimpánzokat levadásszák. Konkrétan háborúznak. Nem elkergetik, hanem, ha leválasztva észreveszik egy másik családtól, bekerítik, agyonverik, a teteme felett őrjöngenek, és ezt összehangoltan, szisztematikusan teszik. A hím oroszlán más oroszlán kölykeit megöli. Egyszerűen eszméletlen, hogy mennyi baromságot összehordasz. Az emberek így, az emberek úgy, az élővilág bezzeg csak mosolygós WWF emblémáról lepottyant pandamaci. Hát nem. A falkában élő ragadozók háborúznak a más falkában élő fajtársaikkal.

    De nem is erről szólt a téma, csak ide terelted. Egy idealizált kommuna élővilágról beszéltél, ahol mindenki kedves Miki egér meg Donald kacsa, és csak az ember megy az erőforrásai határáig. Többen jelezték, hogy nem. Erre jöttél, hogy na de az emberek háborúznak csak. Most mondom, hogy hát nem. A ragadozóknál természetes a háborúzás, a fajtárs legyilkolása. Kapaszkodj meg, a növényevőknél is előfordul. És mindegyik faj a lehető legtöbb erőforrást akarja maga alá vonni. AZ élővilág nem a nyuszikoma, mackó pajtás lakta idilli világ. Vigyázat, ezek egymást eszik. A növényevők meg lezabálnák az összes növényt, ha tudnák.
  • Vol Jin #134
    "A növényevős példádnál maradva egy állat megéhezik, eszik, de csak annyit, amennyi az éhségét kielégíti. "

    Ismét egy baromság.

    Egy növényevő bazd meg egyfolytában eszik. Addig zabál, amíg csak tud. Egy elefánt például egy nap 20 órát zabál. Az élővilágban nincs olyan, hogy eszünk, és már nem vagyunk éhesek. Nem baszod, addig zabálnak, amíg beléjük fér. Nincs olyan, hogy azt mondja a nyuszi, hogy megeszem ennek a répának a negyedét meg majd holnap is, meg így négy napra elég. Fogja azt a kurva répát, és addig zabálja, amíg ki nem dülled a szeme.
  • Zero 7th #67
    Én viszont kurvára nem értek egyet veled. A parazita teljesen mást jelent. A rendelkezésre álló erőforrások kihasználása és végül kimerítése tökéletesen jellemző MINDEN élő dologra. Tehát végeredményében a homlokegyenest ellenkezője igaz annak, amit állítottál, az ember az egyetlen, aki képes felismerni, hogy az erőforrások végesek, még akkor is, ha a legtöbb esetben szarik rá. Egy növényevő gond nélkül felzabálja az utolsó élő hajtást is, aztán "boldogan" éhen döglik. Ezt hívják egyébként természetes egyensúlynak, az erőforrások kimerítéséből, tömeges pusztulásból és a regenerálódásból álló körforgást.

    A lusta de okos ember valóban előrébb való, mint a lusta de hülye, viszont még mindig lejjebb van a szorgalmas és okosnál. És szerintem ezen utolsó kategória az, ami a leginkább tolja a szekeret.
    De egyébként a lustaság szubjektív dolog, azon múlik, ki mit tart fontosnak.
  • Cefet #19
    Jó cikk, mégjobb kommentek...
  • toto2700 #13
    Sok Fidesz szavazó.
  • Tripax #4
    "...ami azt jelenti, hogy a populáció gyarapodását az alacsonyabb IQ-val rendelkezők segítették elő..."

    És vajon kik ezek a csoportok akikre utal?! S:)