Berta Sándor

Az adatforgalmi korlát miatt tárgyal a tartalomszolgáltatókkal a DT

Hivatalossá vált, hogy a tervezett adatforgalmi korlát a német távközlési óriás minden ügyfelét érinteni fogja. Közben megkezdődtek a háttéregyeztetések a tartalomszolgáltatókkal is.


Niek Jan van Damme
Niek Jan van Damme, a Deutsche Telekom (DT) németországi vezetője szerint ugyanakkor azt még nem lehet tudni, hogy maradnak-e a korábban közölt adatforgalmi határok, amit azzal indokolt, hogy egy nagyon dinamikus ágazatról van szó. "Aki azt állítja, hogy a jelenlegi általános szerződési feltételek öt év múlva is minden szélessávú előfizetőre érvényesek lesznek, az nagyon rosszul ismeri ezt a piacot. Öt esztendő múlva, amikor le akarjuk kapcsolni a régi hálózatot, már egy másik internetes világ lesz magasabb hozzáférési sebességekkel, új partneri kapcsolatokkal, új üzleti modellekkel és új tarifákkal" - hangsúlyozta a menedzser.

Eddig arról szóltak a hírek, hogy az adatforgalmi korlát kizárólag azokra az új előfizetőkre vonatkozik majd és május másodika után lép hatályba, azonban a DT szeretné, ha az összes szélessávú ügyfele az All-IP új hálózati technológiára váltana. Ezt legkésőbb 2018-ig meg kell tenniük, de addig senkit sem kényszerítenek a váltásra. Ugyanakkor van Damme szerint az All-IP egyértelműen előnyösebb technológia, hiszen jobb beszédminőséget, két vonalat és akár tíz telefonszámot biztosít, ráadásul olcsóbb a jelenlegi konstrukcióknál. Eddig egymillióan váltottak és a vezető biztos abban, hogy a további 11 millió előfizetőt is sikerül meggyőzniük.

A társaság az adatforgalmi korlát bevezetésével kapcsolatban nem fog visszakozni, ugyanis ez a téma túl fontos ahhoz, ugyanakkor már egyeztetéseket folytatnak a tartalomszolgáltatókkal. Nyitottak minden olyan platform irányába, amelyik nem akarja, hogy az adatforgalmi korlát károsan hasson a forgalmára. Bármely cég kikerülhet a korlátozás alól, a mentességnek azonban ára lesz.

Téged érintene egy havi 30 GB-os korlát?
  • Igen
  • Nem
  • Nem tudom mennyi a forgalmam
Április végén derült ki, hogy a DT adatforgalmi korlátot vezet be. A döntés hátterében a növekvő adatmennyiség áll. A jövőben a távközlési konszern ügyfeleinek sávszélességét 384 Kbit/s-ra korlátozzák le, ha túllépnek bizonyos adatmennyiség-határokat. Az elképzelést számos politikus és szervezet támadta. René Obermann, a DT első embere igazságtalannak tartja a tervezett lépésükkel kapcsolatos kritikákat és azzal vádolta meg a bírálókat, hogy sorozatos visszaélések történnek az olyan fogalmakkal, mint az internetsemlegesség és a piaci verseny biztosítása, hogy e fogalmak mögé bújva be lehessen betonozni a korlátlan online adatforgalmat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sanyicks #32
    lfszt. 10 mbit letöltés mindenre elég. Mondom ezt 30 mbites nettel amit csak és kizárólag az 5mbites feltöltés miatt rendeltem meg, letöltésből a 15 mega is bőven elég volt.
  • caius marius #31
    Számít a feltöltés is. Pl az új képrögzítő masinákkal pillanatok alatt elkövetsz pár 100 megát. Na most ha ezt szeretnéd felhőben tárolni az mindjárt nem vicces. De nem csak a fotókon van a hangsúly, bármit szeretnél elküldeni, egy szöveges üzeneten kívül, már töltöd is fel.
  • chuky123 #30
    Letöltés a lényeg. Mondjuk abban igazad van hogy ő határozza meg az árat mivel ővé a telefonvezeték :(
  • sanyicks #29
    másrészt az adsl által nyújtott feltöltési sebesség egy vicc.
  • sanyicks #28
    az nem kulcsszó hanem egy értelmetlen baromság... ott is ugyanúgy a trékom határozza meg az árat.
  • asgh #27
    "Öt esztendő múlva, amikor le akarjuk kapcsolni a régi hálózatot, már egy másik internetes világ lesz magasabb hozzáférési sebességekkel, új partneri kapcsolatokkal, új üzleti modellekkel és új tarifákkal."

    És erre bevezetnek egy 10 évvel ezelőtt leszerepelt üzleti modellt.
  • chuky123 #26
    1x szer kell kiépíteni a hálózatot utána termeli a hasznot na persze csak akkor ha rácsatlakoznak. De a magas árak most meg adatkorlát bevezetése elriassza az előfizetőket.
  • chuky123 #25
    Nesze neked felhő szolgáltatás. Megyünk vissza a múltba pffff
  • chuky123 #24
    Ha ezt bevezetik saját sírjukat ássák. Remélhetőleg Magyarországon nem vezetik ezt be mert ha igen akkor meg fog csappanni az előfizetőik száma. t-com lehuzás nagymestere. Még jó hogy nincs teljesen monopol helyzetbe. kulcszó itt a hurokátegendes (adsl)
  • sanyicks #23
    én meg budapesten lakom és csak tré van...