Berta Sándor

Adatforgalmi korlátot vezet be a Deutsche Telekom

A német távközlési konszern módosítja tarifastruktúráját és a példáját követheti a világ többi telekommunikációs társasága is. Az indoklás szerint a döntés hátterében a növekvő adatmennyiség áll.

A jövőben a DT ügyfelei a sávszélesség korlátozásával szembesülhetnek akkor, ha túllépnek bizonyos adatmennyiség-határokat. A módszer nem ismeretlen, ezt alkalmazzák a szolgáltatók a mobil előfizetések esetében is. A lépés minden csomag esetében ugyanaz: 384 Kbit/s-ra korlátozzák le az előfizető rendelkezésére álló sávszélességet. "A jövőben is a legjobb hálózatot akarjuk kínálni az ügyfeleinknek és ezért továbbra is milliárdokat fektetünk be. A növekvő sávszélességeket azonban nem lehet egyre alacsonyabb árakkal finanszírozni. A nagyon magas adatforgalmú személyek a jövőben kénytelenek lesznek többet fizetni" - jelentette ki Michael Hagspihl, a Deutsche Telekom marketingügyekért felelős ügyvezetője.

Szakértők becslései alapján az online adatforgalom folyamatosan nő, 2016-ra a jelenlegi adatmennyiség négyszeresével lehet számolni. Ez összesen évente 1,3 zettabájt adatot jelent, azaz folyamatosan bővíteni kell a jelenlegi hálózatokat. Egy teljes lefedettségű optikai hálózat kiépítése sokmilliárd euróba kerül.

A DT az új díjszabást fokozatosan vezeti be. Hagspihl közölte: abból indulnak ki, hogy a korlátozás 2016 előtt nem valósul meg. Minden előfizetőnek lehetősége lesz arra, hogy az adatforgalmazási szokásait egyeztesse az ügyfélszolgálattal. Május másodikától a következő négy kategória lép hatályba: 16 Mbit/s-ig a havi forgalom 75 gigabájt, 50 Mbit/s-ig 200 gigabájt, 100 Mbit/s-ig 300 gigabájt és 200 Mbit/s-ig 400 gigabájt engedélyezett. A jelenlegi átlagos havi adatforgalom személyenkénti 15-20 gigabájt. 75 gigabájt elegendő a webezésre, tíz normál felbontású film és három nagyfelbontású film online megtekintésére vagy letöltésére, 60 órányi online rádióhallgatásra, továbbá 400 fotó megjelenítésére vagy letöltésére és 16 órányi online játékra. Ugyanakkor hiányoznak az internetes televíziózásra és VoIP- kapcsolatokra vonatkozó becslések.

2012 októberében vált ismertté, hogy több európai távközlési társaság is azt szeretné elérni, hogy aki többet fizet, az gyorsabb és korlátlan internetelérést, s garantált adatátviteli sebességeket kapjon. 2011 márciusában Kurt Tutschku informatika professzor azt állította, hogy az internetsemlegesség kudarcra van ítélve. Szerinte a korlátozott kapacitások miatt meg kell hozni majd azt a döntést, hogy ha a hálózat túlterhelt, akkor előnyt élvez-e egy VoIP-segélyhívás egy zeneszám letöltésével szemben? A világháló kezdetén ezek a kérdések még fel sem merültek, hiszen senki sem láthatta előre, hogy a videotelefonálás valaha is meghatározó szerepet játszhat az internet történetében. Ben Verwaayen, az Alcatel-Lucent első embere 2011 januárjában szintén a jelenlegi rendszer fenntarthatatlanságát emelte ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #67
    "200 Mbit/s-ig 400 gigabájt engedélyezett"

    Azaz 400 Gbyte / 200 Mbit -> havi 4.4 oran at hasznalhato a hozzaferes, utanna 384 kilobit/sec. Vagy ha az elofizeto maga korlatozza a sebesseget, hogy kitartson, akkor napi 8 oranyi online kapcsolat eseten 3.79 megabites vonalat jelent. Folyamatos hasznalat eseten max. 1.26 megabitet, tehat 168 kilobyte/sec-et. Tehat ha valaki a letezo legdragabb csomagot veszi, akkor is maximum 1.26 megabit/sec-es garantalt savszelesseget kap. A protokoll fejlec veszetesegek miatt ez korulbelul 1 megabit / sec-re jon ki. Mindez akkor ha 200 megabit / sec-ert fizet.

    Ha a legkisebb csomagot veszi, akkor viszont 236 kilobit alatt kell maradnia, hogy ne lepje tul a csomag limitjet. Ez kevesebb mint a 384 kilobit/sec amit a lassitas utan adnak, tehat csak a legolcsobb csomag eri meg es az is csak akkor ha eleg a 384, mert ez a garantalt limit es tobb nem lesz. Ezt adjak 16 megabites neven.

    Ha a tcom tisztesseges lenne, akkor 16 es 400 megabit helyett 0.384 es 3.79 megabites csomagkent arulna a hozzaferest. Persze kerdes, hogy azert a kb. 4 megabitert hanyan lennenek hajlandoak a legdragabb csomag arat kifizetni.

    Megjegyzes: pont 100-ad akkora kapacitasuk van mint amennyit ertekesitenek. Ha ugyanezt egy elektromos szolgaltato csinalna, akkor mondjuk a normal 25 amperes biztositekon csak 0.25 A folyamatos aram jonne at. Ez osszesen egy darab 50 wattos villanyegohoz lenne csak eleg, de ha csak napi 4 orat van aram, akkor 300 watt is lehetne a lakas teljes fogyasztasa. Egyebkent meg ha tobbet probalna fogyasztani az ember, akkor korlatoznanak. Jelenleg azt hiszem mar csak eszak koreaban van ilyen szintu fogyasztasi korlat. Ha az arammal nem lehet ez megcsinalni, akkor az internet hozzaferesnel miert gondoljak, hogy ez egy mukodo uzleti modell?
  • sanyicks #66
    Ha ha. Én budapesten élek, és ahol lakom lehet választani a T a T és a T között... semmi más nincs, se olcsóbb, se drágább. Választás általában csak lakótelepen van... akár budapest akár vidék.
  • Zombee #65
    Amíg rendesen fizeted a villanyszámlát, a szolgáltató örül, ha sokat fogyasztasz, mert akár rendes havi elszámolású vagy, akár átalánydíjas, mindenhogy a felhasznált áram után fizetsz. Az internetnél viszont manapság sávszélességtől függetlenül fix díjat fizetsz, akkor is ugyanannyi, ha 10gb adatforgalmad volt, akkor is, ha 100gb. De ezt a szolgáltatók alakították így, hátrányosan változtatni már nehezebb lenne.

    A fenti korlátozásnak sebesség szempontjából nyilván semmi értelme valóban, ha adott számlázási időszak első felében aktívabban használja mindenki (ez úgyis így van, a fizetésed is jobban költöd hó elején, egyszerű emberi dolog, hogy amikor több van, többet használod), a fennmaradó időben pedig kisebb a forgalom, semmilyen egyensúlyi szabályozó hatása nincs.

    Nagyobb baj viszont, hogy a Deutsche Telekom egyik leányvállalatát Magyar Telekomnak hívják, így ha ez megvalósulna Németországban, itthon számítani lehetne rá - és nagyon sok tanyán -ahogy valaki elmésen nevezte a nem fővárost- a T-Home az egyetlen értelmes alternatíva a tőle bérelt hálózaton csücsülő többi DSL szolgáltató vagy a helyi 5 ezerért 1Mbitet adó kábelszolgáltató helyett. Az ugyanis a nagy büdös helyzet, hogy kisebb városokban még a 20Mbites DSL sem mindig érhető el, a UPC Fiber, Digi még nagyobb városokban sem mindenhol, ellenben drága és lassú kábeles internet sok felé van a 10 mbites DSL mellett, utóbbi pedig még csupaszon telefonelőfizetés nélkül is olcsóbb. Konkrétan nálunk Szolnoktól 10km-re ez a helyzet, amúgy csöndes kisváros, 25 perc buszozással van minden, van jó levegő, közbiztonság, nincsenek nem kívánatos nagylétszámú családok - szóval én a Fiber miatt ugyan el nem költözök a "tanyáról", az is biztos.
  • Barpi #64
    Köszi elkerülte a figyelmemet.
  • WoodrowWilson #63
    Ott van a cikkben a forrás.
  • Barpi #62
    Szerintem ez az egész baromság! Németországban élek, Német T-home előfizetésem van, és sehol nem olvastam az sg cikkén kívül erről. Semmi értesítést nem kaptam a Deutsche Telekomtol, a változásról, pedig ezt itt komolyan veszik! A firkász előbb azt írta 2016 előtt nem vezetik be, aztán meg, hogy május 2-töl. Melyik május 2-töl? És hol a forrás?
  • kvp #61
    A netsemlegesseg alapja az, hogy a szolgaltatok nem latjak mire hasznalja a felhasznalo a kapcsolatot es erre a jelenlegi technologiak lehetoseg is adnak, tehat a szolgaltato nem tudja megkulonboztetni egy voip-es segelyhivast egy video stream-tol. Ha igen, akkor lehallgatast is vegez es titkositas mellett meg igy sem biztos az eredmeny.

    Ezek utan a tisztesseges megoldas az lenne, ha a szolgaltato csak fix es garantalt savszelessegu csomagokat adhatna el. Az elektromos szolgaltatok is fix arammennyiseget adnak el (a villanyora biztositeka a limit) es nincs az, hogy ha tul sokat fogyasztasz vagy nem arra hasznalod az aramot amire kellene, akkor idonkent lekapcsoljuk. Igy minden elofizeto kapna egy a fix savszelesseget es azt vagy kihasznalja vagy nem. A szolgaltatonak meg bizonyitania kellene egy hatosag fele, hogy rendelkezik az ervenyes elofizetoi savszelessegenek megfelelo kapacitassal. Ha nem, akkor elveszitene a szolgaltatasi jogot, mint most az az elektromos szolgaltato, akinel allandoan aramszunetek vannak mert nincs eleg kapacitasa.

    Persze lehet, hogy az intelligens villanyorak koraban majd az aramot is lekorlatozzak ha tul sokat fogyaszt valaki es a villanykapcsolo is kiirja majd, hogy 'tullepte a forgalmi korlatot' es nem kapcsol be.
  • moricka #60
    TÖmegesen tényleg gondot okoznának, de ezek a nagy forgalmú felhasználók a userek 1-2%-át adják maximum és igy simán elférnek a tömegben. Ott az igazi probléma, ahol pár ilyen felhasználót nem bir el a rendszer, na ott tényleg szükséges a fejlesztés.
    Legutóbb mikor a t-nél bevezették ezt a limitálást, konkrétan voltak szolgáltatók, akik egyből bejelentették, hogy náluk nem volt és nem is lesz ilyen korlát, ergó előnyt kovácsoltak belőle és 100% hogy az előfizetőik száma is nőtt..
  • Meridian #59
    Amikor 100Mbps-el töltöttem lefele, akkor kb 1.5Mbps-nyi visszirányú - nyugtázási - forgalmat mért a network monitorom... ergó az arány: 100:1.5 -höz.
  • morden2 #58
    Szerintem nem várja tárt karokkal egyik szolgáltató sem azokat a felhasználókat, akiket egy másik szolgáltató azért kapcsolt le hogy ne terhelje le a hálózatát ...