Berta Sándor

Nyilvánosságra hozta kiberháborús stratégiáját az amerikai légierő

Megjelentette kiberháborús stratégiai fehér könyvét az Egyesült Államok Légiereje. A dokumentum bepillantást enged nem csak a fegyvernem jelenlegi kiberháborús ismereteibe, hanem bizonyos helyzetekre vonatkozó szabályaiba is.

A Cyberspace Operations: Air Force Doctrine Document 3-12 című anyag július 15-i keltezésű, azonban csak most tették nyilvánosan hozzáférhetővé. A dokumentum a stratégiai kérdésekre adott válaszok mellett egyszerű tanácsokat is tartalmaz. Utóbbiak között megtalálhatók olyan tippek, mint például nem szabad megnyitni a csatolt fájlokat. Az amerikai légierő kiberháborús kézikönyve bepillantást engedélyez az online hadviselés világába. Egy olyan sematikus, gyorsan változó területet mutat be, amelyben az ismeretlen ellenség akár másodpercek alatt is komoly pusztító csapást vihet be, s ahol az idővel és a térrel kapcsolatos fogalmak gyorsan érvényüket vesztik.

A 62 oldalas anyagban egyaránt megtalálhatók a tanácsok mellett a definíciók és a különböző helyzetekre vonatkozó magyarázatok, de az olvasása közben gyakran az az ember érzése, mintha egy számítógépes játékokról szóló könyvet lapozna, nem pedig az egyik fegyvernem tagjainak készült felvilágosító kiadványt. A készítők a légierő minden tagja számára igyekeztek világossá tenni, hogy az ellenség eltitkolja valódi személyazonosságát, és a támadásokat elrejtik a nemzetközi számítógépes hálózatok állandó adatfolyamaiban. Az akciók a nap 24 órájában bekövetkezhetnek és jelenleg is számos példa van rá, hogy az elkövetők megpróbálnak betörni az Egyesült Államokban lévő cégek hálózataiba.

James Lewis, a Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjának szakértője elmondta, hogy a stratégiai fehér könyv inkább védelmi, mint támadó jellegű. Ez részben azzal is magyarázható, hogy az amerikai kormány még nem döntötte el, hogy a támadó jellegű kiberhadviselés a fegyveres erők vagy a titkosszolgálatok feladata-e. Ugyan ebben a kérdésben történtek előrelépések, de a mai napig nem készült el a végleges doktrína.

Noah Shachtman, a Brookings Intézet és a Wired magazin munkatársa igencsak meglepődött, hogy a műben egyáltalán megemlítették a támadó jellegű kiberhadműveleteket, például az ellenséges erők vezetői által használt áramhálózat lekapcsolását. "Ezekről a lehetséges lépésekről ugyanis általában nem szoktak beszélni, mivel a támadó jellegű tervek szupertitkosak. Ugyanakkor számos rész elég banális, ilyen például, hogy a számítógépet használók ne nyissák meg az ismeretlen feladók által küldött e-mailek csatolt fájljait" - tette hozzá Shachtman.

A dokumentum mindenesetre tökéletesen megmutatja, hogy mennyire függ a mai társadalom szinte minden területen a számítógépektől, emellett előtérbe helyezi az internet gyenge pontjait is. Az anyag készítői megemlítenek egy 2005-ös esetet, amikor egy hacker megszerezte a légierő 37 000 tagjának személyes adatát. A végső következtetés az, hogy a teljes katonai hálózat védelme lehetetlen és ráadásul nem is szükséges, hiszen a légierő sem próbálja meg megvédeni az amerikai légtér minden négyzetkilométerét.

Az Egyesült Államok kiberhadviselésének irányításával az idén májusban létrehozott Kiber Parancsnokság foglalkozik. Ennek munkájában egyaránt részt vesznek a hadsereg, a légierő, a haditengerészet és a tengerészgyalogság szakértői. Ugyanakkor továbbra is tisztázatlan, hogy kik felelnek a polgári számítógépes rendszerek védelméért. A Kongresszusban élénk vita folyik arról, hogy ez a feladat a belbiztonsági minisztérium, a Fehér Ház vagy a Nemzeti Szabványügyi és Technológiai Intézet hatáskörébe tartozik-e.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • item #10
    Videó --- 2:29 től érdekesebb...
  • NEXUS6 #9
    Ezt keresed?
  • Inquisitor #8
    Talán el kéne olvasni mit írt a srác, mert igaza van.
  • Inquisitor #7
    "Ugyanakkor számos rész elég banális, ilyen például, hogy a számítógépet használók ne nyissák meg az ismeretlen feladók által küldött e-mailek csatolt fájljait"

    Lehet banális, de ha nem lenne a userek nagyobbik fele ennyire hülye, akkor nem terjednének olyan gyorsan a kórokozók. Például ugye unatkozó háziasszonyok szeretnek küldözgetni vicces PowerPoint bemutatókat, amik az esetek 70%-ban vírusos persze ... meg hiába magyarázzák el nekik mi az a HOAX, akkor is elküldik tovább a milliomodi levelet, hogy "Pistikének vér kell", "Ha ezt továbbküldöd 20 baleknak, akkor nyerhetsz" és a többi. Ehhh.
  • bottika #6
    "az amerikai kormány még nem döntötte el, hogy a támadó jellegű kiberhadviselés a fegyveres erők vagy a titkosszolgálatok feladata-e"

    kicsit lejjebb:

    "Az Egyesült Államok kiberhadviselésének irányításával az idén májusban létrehozott Kiber Parancsnokság foglalkozik. Ennek munkájában egyaránt részt vesznek a hadsereg, a légierő, a haditengerészet és a tengerészgyalogság szakértői. "

    Most akkor nem döntötték el vagy mégis eldöntötték?
    De ha már van náluk vagy 12 titkosszolgálat, akkor nincs köztük egy olyaaan.. katonai titkosszolgálat? Katonai hírszerzés? Mert akkor megvan a metszet :)

  • NEXUS6 #5
    "A dokumentum a stratégiai kérdésekre adott válaszok mellett egyszerű tanácsokat is tartalmaz. Utóbbiak között megtalálhatók olyan tippek, mint például nem szabad megnyitni a csatolt fájlokat."
    LOL
    Jön a főnökömtől egy levél feladatszabással, próbálnám csak nem megnyitni.
    A kibertámadás valszeg nem akciós viagrahirdetés formájában fog megérkezni. Szerintem.


    "James Lewis, a Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjának szakértője elmondta, hogy a stratégiai fehér könyv inkább védelmi, mint támadó jellegű. Ez részben azzal is magyarázható, hogy az amerikai kormány még nem döntötte el, hogy a támadó jellegű kiberhadviselés a fegyveres erők vagy a titkosszolgálatok feladata-e."
    A védelmi jellegű kiberstratégia kb olyan mint a terület kizárólag légerő által történő ellenőrzése. Elvileg lehetséges ilyen, gyakorlatilag nem.
    Kína, Oroszország sikeres támadó kiberháborút folytat a nyugat ellen már most is.
    Szal csiling, csiling, ébresztő - mondta a vekker.
  • Rotyoka #4
    ez már veszélyes...
    Am biztosan a valós tervet hozták nyílvánosságra.. Sok esélyt látok rá
  • 3LVW #3
    +1
  • joebacsi #2
    Kérdezd meg az észteket, hogy mekkora baromság.
  • Chriss745 #1
    Huu de ruhellem az ilyen barmokat, akik azt hiszik olyan a szamitastechnika, mint a Kardhal cimu filmben, hogy "Johhny, kapcosld be a tuzfalat ami majd leirtja a virust" es jon a 3D-ben animalt tuzfal a monitoron. Az a szomoru, hogy a nagy cegeknel (es ugy lagyszik az amerikai hadsegerben is) ilyen agymosott emberek iranyitjak az IT projekteket. Sajnos nalunk is, a nagy kutyak a "tuzfallal" akarjak megfogni a virusokat.

    Kiberhaboru! BAROMSAG!