Gyurkity Péter

Érkezőben a Bluetooth 3.0 szabvány

Végleges technikai specifikáció ugyan még mindig nincs, ám az új szabvány még a hónap vége előtt elkészül. Nagyobb sebességet, valamint kompatibilitási módot kapnak azok, akik korán váltanak.

Internetes források szerint egészen pontosan április 21-én jelenik meg a hivatalos technikai specifikáció, és ekkor várható a szabvány debütálása is. A fejlesztésért felelős szervezet szerint elsősorban nagyobb kényelmet nyújt majd az új változat, és eközben nem kell majd lemondanunk a visszafelé történő kompatibilitásról sem, mivel automatikusan lehetőségünk lesz az alacsonyabb fájlátviteli sebesség alkalmazására.

Ez utóbbit egyébként energiatakarékossági megoldásként is alkalmazhatjuk, és a jelek szerint a kapcsolatot létrehozó, egymással kommunikáló eszközök ezt is elvégzik majd helyettünk. A Bluetooth 3.0 szabvánnyal kompatibilis fejlesztések immár a 802.11 vezetéknélküli technológiákból átemelt megoldásokra támaszkodnak majd, ehhez azonban nem lesz szükségünk komplett Wi-Fi hálózatra, a kapcsolat továbbra is ad-hoc módon, két eszköz között jön létre, minden külső feltétel igénye nélkül. Az eszközök alapjáraton kompatibilis üzemmódban, legfeljebb 3 Mbps-os sebességgel kommunikálnak majd egymással, ezt azonban rögtön felváltja az új, gyorsabb sebesség, amennyiben mindkét oldal megfelel a szabványnak.

Szakértők arra számítanak, hogy a kompatibilis fejlesztések meglehetősen gyorsan megjelennek a piacon és a terjedési sebességre sem lehet majd panasz. Azt már most tudjuk, hogy a hivatalos bejelentéssel egy időben a Bluetooth SIG készülékek egész sorával jelentkezik majd, nyilván az együttműködő gyártók jóvoltából.

Azt nem tudni, hogy pontosan mit és mennyit emeltek át a 802.11 vezetéknélküli szabványokból, a szervezet egyelőre általános hivatkozásként utal ez utóbbira, előfordulhat azonban hogy ezen szabványok idővel az eddig a Bluetooth által fémjelzett WPAN/PAN (wireless personal area network) platform szerves részévé válnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #21
    http://index.hu/tech/2009/04/14/wifivel_gyorsit_a_bluetooth/
  • fourgee #20
    A telefonos PDA-mon van wifi is, meg bluetooth is. A bluetooth-ot akkor használom, ha fájlt akarok átküldeni számítógépről, vagy ha bluetooth-os headset-et használok, vagy ha autóban akarom kihangosítani, mivel nem létezik wifi-s kihangosító, meg headset. Azonban, ha netezni akarok rajta, akkor wifi-t használok, mivel nem láttam még kereskedelmi forgalomban bluetooth-os router-t. Tehát logikus, hogy arra meg azt használom.

    Ebben a kérdésben hogy minek wifi meg bluetooth egyszerre a telefonra, kb. annyi logika van, hogy minek kell hogy legyen szeme valakinek, ha már van füle. Mindkettőt másra használod. Pedig mindegyik valamelyik érzékszerved.
  • chuky123 #19
    Másra lett a wifi és másra a bluetooth kitalálva.
    Mindkettö nagyon hasznos dolog tud lenni.
    "Minek egy telefonra wifi es bluetooth is?"
    Ma már bluetooth alap a telefonokon, Wifi se rossz ha netezni akarsz rajta.
  • ocsieu #18
    Ok, de azt ne felejtsd el, hogy wifi tobbet tud mint a bluetooth, forditva viszont kevesbbe igaz az allitas. A hatotavolsag teljesitmeny fuggvenye. Minek egy telefonra wifi es bluetooth is? Teny, es valo, hogy a 3.0 ha minden igaz, erre ad majd megoldast, csak ne felejtsd el azt sem, hogy jelenleg hany 3.0-as bluetooth termek van forgalomban... :) Megha visszafele kompatibilis lesz is, a jelenlegi bluetooth eszkoz tulajdonosoknak sok bosszusagot fog okozni a verziok kozotti kulonbseg. Ez pedig elkerulhato lett volna nemi kompromisszummal, par szerzodessel... Megkesve jon a 3.0, de persze jobb keson, mint soha. A felhasznalok reszerol reszben jogos a felhaborodas. Vannak olyan eszkozok, es emberek, akik nem szeretik, vagy nem tehetik meg, hogy x evente eszkozeiket reszben, vagy egeszeben lecsereljek... Es meg van soksok "fokozat". Lasd pl femtocella... Annak hanyadik verzioja lesz nepszeru, megfizetheto, elterjedt, es felhasznalobarat? Kicsit kovetkezetesebbenar az elso verzioja megfelelhetne az igenyeknek, de azt is vagy 3szor el fogjak adni. Na az emberek tibnsege ezt szeretne elkerulni. Hol itt a problema?
  • fourgee #17
    Egyik rokonom egy alsó-középkategóriás japán autót vett, a válság miatt leárazva :), és abban egy egyszerű CD fejegység van, de már az is bluetooth-os, tehát csak összepárosítja a telefonjával, és meg van oldva a kihangosítás, a kormányról tudja felvenni és lerakni a hívást. Ez tényleg haszontalan funkció, mennyivel praktikusabb a telefont baszogatni vezetés közben, hátha közben balesetet okoz.

    Rengeteget fotózom, és az ismerőseim szoktak kérni ezt-azt, amit a telefonjukra a nálam lévő notebookról 2 módon tudom átküldeni: vagy kábelen, vagy bluetooth-on, ami már minden telefonban van. Mivel épeszű ember nem hordja magánál a telefonjának usb-s kábelét, ezért marad az a megoldás, hogy bluetooth-on átküldöm a kért cuccot. Pár kattintás és pár másodperc az egész. Ez is haszontalan dolog, túl megkönnyíti a dolgomat, mennyivel jobb volt már, amikor az Ericsson-omhoz adott soros kábellel évekig sz.ptam, mire átment valami a telefonra?

    Senki nem hülyézte le azt, aki nem használja. Általában a fikázó emberek szokták lehülyézni a másikat, mert a számukra haszontalan dolgot a sok hülye tudja hasznosítani... Ezt a pofátlanságot...

    "Valaki homályosítson már fel róla, hogy ez mitől olyan nagy szám, mert a vezeték nélküli adatátvitel nem a bluetooth-szal kezdődött! Rádió adó, rádió vevő. Rémlik valami a történelemből?"

    Pont erre írtam a Trabantos szöveget. Mi változott azóta? Kényelmesebbek, gyorsabbak, biztonságosabbak, környezetkímélőbbek lettek az autók? De mi hasznunk van belőle? - mármint a logikátok szerint. Használjunk Trabantot :)
  • balee66 #16
    Én akkor használom, mikor médiát másolok a telómra, vagy az osztálytársakkal küldözgetjük egymásnak a cuccost.
    Nem nagy szám, csak az infared mellett ez a legismertebb vezetéknélküli rövidtávú mobilkommunikációs megoldás, ennyi.
  • passatgt #15
    egér, billentyűzet, nyomtató, mobiltelefon, gps, fájlok átvitelére, vagy pl wii és ps3 távirányítója

    csak hogy pár dolgot említsek
  • B0nFire #14
    Már nem azért a két fillérért, de aki nem telefonál feszt, és nem hallgat 0-24-ig zenét, az mikor találkozik vele? Nekem egy bluetooth-os cuccom sincs, sőt, még nem is láttam ilyet senkinél a környezetemben. Valaki homályosítson már fel róla, hogy ez mitől olyan nagy szám, mert a vezeték nélküli adatátvitel nem a bluetooth-szal kezdődött! Rádió adó, rádió vevő. Rémlik valami a történelemből?

    Valamint azt is, hogy miért kell azt, aki nem ért egyet, kapásból lehülyézni??? Ez valami felsőbbrendűségi komplexus a sg-n néhány cezaromán fórumozónál? Mert ha igen, nem kell beletörődni, a pszichés eredetű degeneratív elfajulások jó része gyógyítható.
  • Gerygrey #13
    Szerintem meg a megyeri hídnak nincs semmi értelme, mert én eddig sosem mentem át rajta, leszámítva azt az egy alkalmat amikor csak azért mentem hogy megnézzem, milyen. Az hogy százezrek életét teszi könnyebbé, az le van szarva, akkor is baromság :)

    (én például napi szinten használom a bluetooth-ot, mivel sztereó BT fülesen hallgatok zenét)
  • szombi #12
    veszítettem!