Franczy

Bluetooth a jövő Fordjaiban

A Ford autógyár képviselői a napokban bejelentették, hogy a cég fejlesztőmérnökei gőzerővel azon vannak, hogy a közeljövőben napvilágot látó Ford gépjárművekben megjelenjen a Bluetooth technológia, mely révén a sofőrök és az utasok anélkül intézhetik telefonbeszélgetéseiket, internetezhetnek, vagy akár játszhatnak az integrált számítógép segítségével, hogy a kezüket megmozdítanák.

"Mindenkit megnyugtathatok, hogy az új technológiák alkalmazása után sem fog úgy kinézni egy autó műszerfala, mint egy Boeing Jumbo repülőgép műszerfala, mi a Fordnál ugyanis úgy gondoljuk, hogy az új technológiáknak anélkül kell beférkőzniük a gépjárművekbe, hogy túlságosan elbonyolítanák a kocsi szolgáltatásainak kezelését" - nyilatkozta Ken Khangura, a Ford Motor Company egyik vezető villamosmérnöke.

Khangura a napokban San Franciscoban megrendezésre került Bluetooth Fejlesztői Konferencián tartott előadásában beszámolt arról, hogy amennyiben minden jól megy, akkor a 3-5 éven belül megjelenő következő generációs Ford autókban és teherautókban már nagyon komoly szerephez jut majd a vezeték nélküli adatátvitelt biztosító Bluetooth technológia. Simon Ellis, a Bluetooth Special Interest Group elnöke az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy teljesen természetesnek, sőt mi több, üdvözölendőnek tartja, ha egy a Bluetooth-hoz hasonló, egyre nagyobb népszerűségnek örvendő számítógépes technológia a közeljövőben a gépjárművekben is megjelenik.

A Bluetooth-ról egyébként röviden annyit érdemes tudni, hogy egy olyan rádiófrekvenciás adatátviteli technológia, melynek segítségével 9-10 méteres körzetben relatíve gyors, vezeték nélküli adatátvitel valósítható meg. A Bluetooth technológiát az eddigiekben elsősorban high-end kategóriás mobiltelefonokban, hordozható számítógépekben, és egyéb kommunikációs eszközökben használták, ám eddig igazából nem sikerült széles körben elterjedni. Szakértők szerint ez azért történt így, mert a piac még nem volt elég érett erre az új technológiára, valamint az sem elhanyagolható szempont, hogy az eddigiekben a Bluetooth chipek nem voltak túl olcsók. A Bluetooth-szal kapcsolatos előrejelzések azonban felettébb bíztatóak, így sokak már meg sem lepődtek a mostani bejelentésen, mely szerint a jövő Fordjainak szerves részét képezi majd a Bluetooth.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • braindance #6
    Hmmm. A Bumper Stickerek legújabb változatát látom magam előtt.

    Megelőzöl egy másik fordot, és amint elhagyod, kap egy üzenetet, hogy: "Szíjjá gázt öreg!"
  • b #2
    ööö..., feltéve ha valaha is beszállok egy frodba. :)
  • b #1
    jaj, be fasza lesz. így már majd a kocsiban is tudom gyúrni a diablót. :)