Berta Sándor

Mégis lesz GDrive?

Egyre több jel mutat arra, hogy a konszern nem tett le végleg az online háttértár szolgáltatás létrehozásáról. A vállalat a témával kapcsolatban hallgatásba burkolózott és egyetlen mondattal sem kommentálta a híreket.

Számos blogbejegyzésen kívül a legárulkodóbb jel az volt, hogy a Picasa nemrég megjelent Macintoshra szánt bétaverziójában található egy utalás egy úgynevezett Google Web Drive funkcióra, mint lehetséges tárolóhelyre. "A Google, mint a számítási felhő-piac szereplője számára közép távon mindenképpen szükséges egy virtuális merevlemez szolgáltatás kifejlesztése" - hangsúlyozta Rüdiger Spies, az IDC elemzője. Egyelőre azonban az óriáscég kivár és ez később előnyére válhat.

A GDrive létrehozása és piaci megjelenése már évek óta foglalkoztatja a szakértőket, ennek ellenére a vállalat a mai napig kevés konkrétumot árult el ez irányú terveiből. Csak sejtelmes utalások vannak. Ilyen például Kay Oberbeck, a Google szóvivőjének nyilatkozata is, miszerint: "Folyamatosan próbáljuk optimalizálni a webes alkalmazásainkat." Spies azonban úgy vélte, hogy a Web Drive piaci megjelenésére a technikai feltételek már adottak. Jó példa erre, hogy a Google e-mail szolgáltatása régóta lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy a tárhelyet online háttértárolóként használják.

S hogy miért nem siet az új megoldás bemutatásával a konszern? Nos, ennek oka Spies szerint leginkább a költségekben keresendő. A felhasználók ugyanis elvárnák, hogy a szolgáltatás ingyenes legyen, azonban ebben az esetben a járulékos kiadásokat egyedül a cég viselné. Komoly hátrányt jelent, hogy az új rendszer nem jelentene további bevételeket. "A Google számára így az a kérdés, hogy mennyivel több reklámot tud a GDrive segítségével értékesíteni. Mivel ez a szám alacsony, így a vállalat kivár és figyeli a piaci folyamatokat. Biztosan érdekes lesz például, hogy mennyire lesz sikeres a Microsoft Skydrive programja. Pont a Microsoft erősödő internetes tevékenysége döntheti el a kérdést és szerepet játszhat benne a Windows 7 megjelenése, illetve fogadtatása is" - szögezte le Rüdiger Spies.

A Skydrive egy Windows Live szolgáltatás, amely a felhasználóknak 25 gigabájt online tárhelyet kínál ingyen. A GDrive terve már évekkel ezelőtt felmerült. 2006-ban például egy blogger hívta fel a figyelmet egy a cég oldalára tévedésből felrakott prezentációra. A Google akkor sem kommentálta a hírt. Mindenesetre egyre inkább úgy tűnik, nem az a fő kérdés, hogy lesz-e GDrive, hanem az, hogy mikor.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • B0nFire #26
    Nézegettem a free tárolóhelyeket, de azt hiszem, hogy tiszta szívvel nem tennék rá semmit, ami kedves a szívemnek. Lehet persze a fájlokat titkosítani, meg minden, csak azért már fizetni is kell. Ingyen semmilyen védelmet nem kap. Na jó, van egy account meg egy hozzá tartozó jelszó, de azt hiszem, ahhoz nem olyan nehéz hozzájutni, annak aki ügyes. Ha pedig az megvan, akár nyíltan egy FTP-n is kinn lehetne a cucc.

    Van ilyen érv is "pl. arra az esetre jó, mikor pont nincs nálad a flashdrive... de van net :)" - Én meg erre azt mondom, hogy és akkor mi van, ha nincs net? Mert ugye az bármikor előfordulhat, hogy éppen műszaki hiba vagy javítás, vagy bármi miatt ideiglenesen nem érhető el a net. Na, akkor jó a pendrive.
  • nnnnnn3 #25
    Itt nem az a gáz, hogy az IP címedből megtudják az adataidat (eleve azok az adatok amiket itt tárolsz elárul(hat)nak), hanem hogy amit feltöltessz erre a tárhelyre rossz kezekben esetleg kellemetlenségeket okozhat.
  • Thomas Von #24
    "A Google számára így az a kérdés, hogy mennyivel több reklámot tud a GDrive segítségével értékesíteni""2006-ban például egy blogger hívta fel a figyelmet egy a cég oldalára tévedésből felrakott prezentációra".Ilyenek miatt nem kell ez pl nekem, habár kitudja, most is a tűzfal, a vírus mizéria stb stb ellenére most is ki turkál a gépemben, de szerintem a dolgaim még mindig biztonságban vannak itthon, és nem ott.Aki meg azt hiszi, h hu, ott bizti nem nézik meg a cuccaimat, megnyugtatom, h de, mert kíváncsi, unatkozó emberek mindig is voltak, lesznek és így lesz miből kitölteni az idejüket, h röhögnek, pl a fejeden, mert neki itt a humor küszöbe, aztán lementi magának penre, aztán elviszi a haveroknak, és pluszba lehet, h fel is tölti valahova:)
  • gettoharcos2 #23
    Azokat bírom nagyon , akik ilyen dumával jönnek, hogy a google visszaél , megfigyel stb... holott ők tényleg semmit nem tudnak rólad:
    különösen akkor nem ha mondjuk TOR-ral ( https://torproject.org ) , hamis IP címről regizel és használod az acc-odat, mondjuk Kispál Géza néven hol jamaikai, hol svéd IP-kről...
    Ugyanakkor , ugyanezek a jómadarak viszont tűzzel-vassal és foggal-körömmel védik a Microsoftot aki viszont tényleg bármikor bármit megtudhat bárkiről aki saját nevére vásárol vagy vásárolt a közelmúltban notebookot, vagy asztali gépet Windows Vistával, ugyanis kernel szinten integrálva van benne a kiirthatatlan trójai rendszer amivel megfigyeli a felhasználóját , jelentéseket küld róla stb..
  • L3zl13 #22
    Miért jó:
    - Olyan helyen is hozzáférhetsz, ahol nincs SD olvasó, sőt, USB sem, vagy csak nincs jogod csatlakoztatni vmit a géphez.
    - Online mások is hozzáférhetnek (gondolom lesz erre valami funkció).
    - A többi Google szolgáltatással összekapcsolva szinte teljes irodai számítógép funkcionalitást kapsz helytől, platformtól, jogosultságtól függetlenül.

    Ami a másik kérdésedet illeti, talán el kéne olvasni a felhasználási feltételeket:
    "You may organize or delete your messages through your Gmail account or terminate your account through the Google Account section of Gmail settings. Such deletions or terminations will take immediate effect in your account view. Residual copies of deleted messages and accounts may take up to 60 days to be deleted from our active servers and may remain in our offline backup systems."

    Azaz 60 napon belül törlik a leveleidet a szerverekről, de az offline backupokban maradhat róla mentés. Hogy ezek az offline mentések felül lesznek-e írva egy idő után azt nem tudni.
  • okosan gyerekek #21
    Az volna a kérdésem, ha valaki tudna válaszolni, hogy ha törlöm a gmail accountom-on a leveleim, azt a google is törli, vagy erre sem köteles?

    djw-nek meg az volna a kérdésem, hogy ez miért jó?
    Lassan egy vinyóra felfér az életünk. Energia takarékosság?! Beraksz egy 16 gigás panasonic SD kártyát, ami gyorsabban ír, mint a 32 gigás SSD-ék, töredék fogyasztásért, és térfogatért.
    Nem értem m'ért jó ez!?
  • FoodLFG #20
    ááá visszajött :DD XD
    Hihetetlen vagy ember. Nagyon jól nyomod. :DD
  • vmiki88 #19
    ha az egyik haverod például az ország másik végében lakik, akkor kicsit nehezen viszed oda a pendrive-odat XDXD
  • vmiki88 #18
    akkor ne használd te szerencsétlen -_-
  • 05lampard #17
    Elképzelem, ahogy a Skynet végigböngészi a szülinapi képeidet, amelyeken fújod a gyertyát, majd visszaél velük.