Gyurkity Péter

Hatmilliárd torrent a Mininován

Manapság szinte minden hétre bőven jut hír a szórakoztatóipar által kezdeményezett bírósági perekről, a fájlcserélők felelősségre vonásáról. Érdemes azonban bepillantani a torrentoldalak látogatottsági mutatóiba is.

Ez utóbbi kapcsán kínál érdekességet a népszerű tracker oldalak közé tartozó Mininova statisztikája, amely szerint a hét közepén átlépték a hatmilliárd letöltést és ezzel a bolygó minden egyes lakójára jut egy-egy sikeres próba. A 2005 januárjában indult portálnak tehát alig 3,5 évre volt szüksége a hihetetlen rekord elérésére, ennél azonban még több információt kínál, ha megnézzük, hogy milyen időközönként sikerült átlépni a nagyobb számokat.

Pontosan két év kellett az első egymilliárd letöltés regisztrálásához, erre ugyanis 2007 januárjában került sor. Innen mindössze 5 hónap választotta el őket a második milliárdtól, a további rekordokat pedig 3-4 havonta érték el, ami jól jelzi a népszerűség és a felhasználók torrentéhségének szintjét. Az ötödik milliárdot idén májusban gyűjtötték be, a hatodikhoz tehát alig 4 hónap kellett az üzemeltetőknek. A részletes statisztikát szemlélve feltűnhet, hogy az iram az utóbbi időben némileg lelassult, ezt azonban a Niek becenéven tevékenykedő adminisztrátor azzal magyarázta, hogy az azonos IP-címről érkező letöltési kérelmeket immár 24 óránként csak egyszer számítják be.

Jól látható tehát, hogy a fájlcserélés a bírósági perek, a komoly büntetések és a folyamatos ellenkampány, valamint a fenyegetések hatására sem lassul, éppen ellenkezőleg, egyre nagyobb tömeget vonz. Érdemes megjegyezni, hogy bár a Mininova ott van a legnépszerűbbek között, a Pirate Bay és az isoHunt mindenképpen nagyobb névnek tűnik, ami még akkor is fontos lehet, ha sok esetben nyilván nagy az átfedés ezen gyűjtőoldalak között. A legfontosabb tanulság a másik oldal számára az lehet, hogy ha egyet ki is ütnek ezen portálok közül, a felhasználói tábort egyszerűen átvehetik a többiek - ahogy az már nem egyszer megtörtént a szórakoztatóipar pürroszi győzelmei után.

Ami a Mininova további teljesítményét illeti, várhatóan az ünnepek táján érik majd el a 7 milliárdos határt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Csaba42 #13
    Jaja, ez nekem is szemet szúrt, de nem ez volt az első eset - igaz, hogy bárki hibázhat, de azért egy hírportáltól mást vár el az ember; pláne, ha magában a hírben el van magyarázva a dolog. :\
  • DjDano #12
    Senkinek nem tűnik fel, hogy orbitális baromság a cím? A letöltések száma 6 miilliárd, ami nem egyenlő a torrentek számával
  • Etinger #11
    szeretem a Mininova-t, egy korrektül megvannak oldva a dolgok és jól átlátható.. plussz a letöltött anyagok is jók... ált.
  • mcganyol #10
    az nem olyan rossz szám, ha 24óránként csak 1et regisztrálnak adott ip címről!
    ez azt jelenti, ha az összes magyar háztartásban minden nap (legalább) egy torrent filet letöltenének, akkor kb. 5év alatt jönne össze az a 6milliárd letöltés.
  • Narxis #9
    Csak.
  • passatgt #8
    csak?
  • Teppik Amon #7
    Kicsit (nagyon) félreérthető a cím (gondolom bulvarizálni (lol most találtam ki) akarták megint a hírt)
    Arról van szó hogy 6milliárdszor töltöttek le torrent fileokat a mininova segítségével, nem ennyi darab van az oldalon.
  • Mr. Perfect #6
    Mondjuk az igaz, hogy ott csak 2555 torrent van ami elenyésző a hatmilliárdhoz képest, ami nekem egyébként elég hihetetlennek tűnik.
  • Mr. Perfect #5
    Rosszul tudod.. a mininova igen is működtet trackert is...
  • kukacS3K #4
    a filmipar most tudta meg hogy a mininova e-heti statisztikája 6milliárd torrent...MENNYI?
    egyébként tényleg nem tracker, a legtöbb mininovás torrent piratebayes trackerre hivatkozik