Gyurkity Péter

BitTorrent-cégek támadják a Comcastot

Bár az amerikai szolgáltató a héten megvédte eljárását, amelynek keretében korlátozzák a túlzottnak vélt fájlcserélő forgalmat, a céget már a BitTorrent azon partnerei is támadják, amelyek kizárólag legális terjesztéssel foglalkoznak.

A Comcast kedden juttatta el a Szövetségi Kommunikációs Bizottsághoz (FCC) teljes anyagát, amelyben a hálózati korlátozást magyarázzák. Indoklásuk szerint ez csak azon protokolloknál és kizárólag azon esetekben fordulhat elő, amelyek a megszokottnál jóval nagyobb megterhelést rónak a szolgáltató hálózatára, így rontják a többi ügyfél élményét. Visszautasítják azon vádakat, miszerint a fájlcserélő megoldásokat szeretnék visszaszorítani, ezzel csökkentve az illegális másolatok arányát.

Csütörtökön azonban a BitTorrent és partnerei részéről már olyan kijelentések is elhangoztak, hogy a Comcast módszere a teljesen legális terjesztést is akadályozza, felemás helyzetet teremtve így a piaci versenyben. A partnerek között számos nagy filmstúdió, így a Warner, a Viacom és a Paramount is megtalálható, így nem igazán lehet figyelmen kívül hagyni a meg-megújuló panaszokat. A különböző források többek között a Vuze és a Miro vezetőinek szájából elhangzott vádakat említik példaként, ezekben ugyanis szintén azt emelik ki, hogy a szolgáltató visszás helyzetet teremt a felhasználók korlátozásával. Előbbi az Azureus kliensre támaszkodva teszi elérhetővé partnerei (a Showtime és a BBC) tartalmait, utóbbi révén pedig szintén a televíziós műsorokat tölthetjük le ingyen.

A Comcast szemszögéből nézve semmi különöset nem fedezhetünk fel a dologban, a cég ugyanis igyekszik visszafogni a legtöbbet le- és feltöltő előfizetők elérési sebességét, hogy megelőzze a nagyobb hálózati problémákat. A cég azt elismeri, hogy kifejezetten a BitTorrent protokollt célozta meg, ám azt már tagadják, hogy a tartalmak alapján szabályoznák a sebességet. Sena Fitzmaurice, a vállalat szóvivője kihangsúlyozta, hogy a döntést kizárólag a térségben mért feltöltési sebesség alapján hozzák meg.

Ami a jogi hátteret illeti, a BitTorrent és partnerei jelenleg egyedül abba a kitételbe kapaszkodhatnak, miszerint a felhasználóknak joguk van az általuk kívánt alkalmazások elindításához és használatához. A FCC előírásait tartalmazóteljes anyagában azonban rögtön ezután következik, hogy ésszerű keretek között kell a hálózaton tevékenykedni és a szolgáltatók alkalmazhatják is ezen ésszerű kereteket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • chuky123 #13
    Megint a széllel szembe akarnak pisálni
  • Zsoltika 007 #12
    Az elején még tényleg fagyott de nekem már 2 verzió óta tökéletesen stabil.
  • FoodLFG #11

    „Please note that the Windows version of Deluge is quite a bit less stable than our Linux/Unix client, as Deluge is developed on Linux. Actually, it is probably safe to say that everything is less stable on Windows, not just Deluge :-p”

    Haha jó fejek xD
    torrentforeva
  • Zsoltika 007 #10
    Nem értem mire itt a nagy sírás, rívás az upc-vel. Deluge klienst kell használni és jön minden fullon. Ennyire egyszerű! KATT
  • FoodLFG #9
    Egyébként az ilyen problémák kikerülésére lenne jó a forgalomarányos számlázás. Csak itt is az a probléma, hogy egy váltásnál a szolgáltatók kevésbé korrekten járnának el és „véletlenül” aránytalanul magas árakat szabnának ki.
  • FoodLFG #8
    Ezt már többször átbeszéltük.
    Sokan elolvassák a szerződést és tudják is, hogy mi van benne.
    A probléma ott van, hogy 5Mb/s-osnak hirdetik és közben a szerződésben megteremtik maguknak a kiskapukat (nem csak a UPC). És ez nem korrekt. Sunyin korlátozgatnak -bocs forgalmat optimalizálnak- és a saját előfizetőikre kenik az egészet ahelyett, hogy azzal foglalkoznának, ami a feladatuk: hálózatépítés.. Ehhez még hozzájön a forgalmi korlát „kis” kellemtelenségként.
    És akkor az előfizető ne legyen kiakadva, hogy jó pár ezrest kifizet egy olyan netre amitől többet várna. Persze máshova nem tud elmenni, mert nincs más szolgáltató a környéken..

    Ez az egész helyzet azért alakult ki, mert a szolgáltatók túlvállalták magukat. Ha nem bírja a hálózat, akkor adjanak kisebb csomagokat. De ezt már itt lent is írták.
    Csak ugye, ha a UPC visszavenné a csomagok sebességét (papíron is), akkor kisebb lázadás törne ki -mellesleg jogosan- és nem tudnának előfizetőket odacsábítani, hogy írják alá az egy (vagy több) éves szerződésüket.
  • Turdus #7
    OFFTOPIC
    A UPC-ről jut eszembe, a honlapon azt írják, hogy egy net előfizetésre csak egy számítógép köthető. Nem igazán értem, hogy milyen alapon írják ezt elő, mikor a szerződés 5. pontjának második bekezdése elég egyértelmű: "A szolgáltatás igénybevételéhez szükséges hardver és szoftver eszközök biztosítása az előfizető feladata és felelőssége."
    /OFFTOPIC
  • Turdus #6
    "a szerződésben megállapított sávszélességi értékek." - elolvastad a szerződést?!? A UPC-nél pl a chello medium esetében (amit elvileg 5mbs-nek hirdetnek) a szerződés szerint a sávszélesség 100kbs. Nem viccelek, és nem is írtam el: 100kbs. Azt nyújtják is...
  • nickwearby #5
    Ésszerű keret talán az lenne, amiért az előfizető fizet:
    a szerződésben megállapított sávszélességi értékek.

    Ha nem tudják produkálni, akkor ne adjanak el olyan csomagokat, és kész.

    De hogy ilyen alapon korlátoznák az előfizetőnek azt az adatforgalmát, amiért ő fizetett a szolgáltatónak,
    ez szerintem törvényellenes - függetlenül attól, hogy legális vagy nem legális
    forgalomra használja el a sávszélességét,
    ha korlátlan adatforgalom van megállapítva,stb,stb,
    akkor igenis joga van kihasználni azt a keretet,
    amit az előfizetése biztosít neki.

    Az ésszerű tevékenykedésre csak magamat tudom ismételni:
    ha nem bírja a rendszer, akkor ne adjanak el ennyi előfizetést, vagy ne ígérjenek ekkora sávszélességet.
  • dez #4
    "A FCC előírásait tartalmazóteljes anyagában azonban rögtön ezután következik, hogy ésszerű keretek között kell a hálózaton tevékenykedni és a szolgáltatók alkalmazhatják is ezen ésszerű kereteket."

    Mi az ésszerű keret? Pár éve még pártíz kilobit/s volt...