Berta Sándor

Óva intenek az internetes géntesztektől

Kopaszodás vagy rák fenyeget? Ilyen és hasonló kérdésekre ígér választ a Google által támogatott 23andMe nevű, online géntesztekkel foglalkozó cég.

A válaszokhoz elég csak egy az illető személy nyálmintáját tartalmazó üvegcse beküldése. A megoldással már eddig is sokan éltek, köztük olyan hírességek is, mint Naomi Campbell. Victoria Grove családjában gyakori volt a tüdővel kapcsolatos megbetegedések, ezért nem véletlen, hogy a nő élt a 23andme által kínált lehetőséggel. Mások arra kíváncsiak, hogy lehet-e szívinfarktusuk, megtámadhatja-e a szervezetüket a rák. 999 dollárért bárki megtudhatja, hogy a 20 előzetesen meghatározható betegség közül érinti-e majd valamelyik, és ha igen, melyik.

Maga a teszt csupán néhány percet vesz igénybe. Az érdeklődő jelentkezik az interneten, elküldik neki a mintavevő csomagot és visszaküldi a levett mintát. 6 vagy 8 hét múlva megkeresheti az eredményt a 23andMe honlapján. A céget Linda Avey és Anne Wojcicki alapították két évvel ezelőtt. Azóta a vállalatnak már 40 munkatársa van és a Google is rendszeresen támogatja. Tavaly ez az összeg 3,9 millió dollár volt. Mindez szépnek és jónak tűnik, azonban az adatvédelmi szakemberek szerint azon túl, hogy az eredmények is megkérdőjelezhetők, az ügyfél komoly bajba kerülhet. A személyes adatai ugyanis könnyen kikerülhetnek a rendszerből és akár egy munkaadó asztalán is landolhatnak.

"Reméljük, hogy ügyfeleink az eredmények birtokában jobban és célzottabban végezhetik el orvosi vizsgálataikat. Emellett szeretnénk, hogy ha a világon minél több ember génjeit tudnánk eltárolni. A hosszú távú célunk az emberiség 98 százalékának genetikai feltérképezése. Már 20 000 adat is elegendő lehet ahhoz, hogy felismerjük a bizonyos betegségek jellemzőit és megakadályozhassuk a kialakulásukat az embereknél" - jelentette ki Linda Avey.

A 23andMe szolgáltatásai január óta elérhetők Európában és részt vettek, sőt hirdettek a davosi világgazdasági fórumon is. Azonban közel sem mindenki örül a 23andMe aés a többi hasonló cég előretörésének. A legnagyobb problémát adatvédelmi szakemberek szerint ugyanis a tisztázatlan jogi helyzet jelenti és attól tartanak, hogy a bizalmas adatok illetéktelenek kezébe kerülhetnek, akik értékesíthetik a megszerzett információkat.

"Az ügyfeleknek fel kellene tenniük a kérdést, mi van akkor, ha a cég eladja valaki másnak a tesztek eredményét és az adataimat?" - hangsúlyozta André Reis, az Erlangen-Nürnbergi Egyetem Humángenetikai Intézetének professzora. A tesztek eredményei iránt érdeklődhetnek többek között a betegbiztosítók, de a nagy munkaadók is. Utóbbiak értelemszerűen tudni szeretnék, hogy leendő munkatársuk meddig lesz egészséges, milyen gyakran betegszik meg, vagyis meddig képes teljes értékű munkavégzésre. Éppen ezért követelik a szakértők az úgynevezett géndiagnosztikai törvény megalkotását. Ilyen jogszabály már létezik Svájcban és Ausztriában és ez szabályozza a felmerülő kérdéseket.

Az internetes géntesztektől szintén óvta az embereket a betegek jogait képviselő PatientPrivacyRights.org nevű szervezet. Számos orvos szerint ráadásul a tesztek elvégeztetése tiszta pénzkidobás, mivel az egyes betegségek nem mutathatók ki teljes biztonsággal az elvégzett tesztekből. A mellrák esetében a géneknek csupán az 50 százaléka felelős a betegség kialakulásáért, a szívinfarktusnál, illetve az Alzheimer-kórnál még kisebb ez az arány.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • CsZ #9
    Nem csináltam, és nem is fogok ilyen tesztet, de szerintem meg lehet őrizni az anonimitást. Csak a fizetéskor kell más (lehetőleg más nemű) kártyáját használni, esetleg cég nevére kiállított kártyát.
    Ezek után eladhatják a 100000 John Smith betegségre hajlamosságát tartalmazó adatbázist. Én úgyis a saját adataimat fogom csak elérni.
  • Devotus #8
    Sok szép sexi nőnek megszerzik a DNS-ét, majd klonóznak sok sexrabszolgát XD Ebből lesz a nagy profitjuk...
    Ha statisztikailag kellene nekik a DNS-em odaadnám, csak ne kössék a személyemhez. A végeredmény meg nem érdekel, mert akkor többé nem hihetnék benne, hogy én vagyok a legtökéletesebb ember...hanem tudnám XD :P
  • willcox #7
    Vannak adatbázisok. Az orvostudomány egyébként is a statisztikai valószínűségre épít, hiszen nem vagyunk tökéletesen egyformák, de a diagnózis és a gyógykezelés sikeressége általában helyesnek bizonyul.
    A cikkben említett, illetve az egyéb, hasonló vizsgálatokkal akkor tudnék egyetérteni (bár én nem élnék vele akkor sem), ha ez teljesen anonim módon történne.
  • morpheus133 #6
    Már pedig szerintem az orvosi kutatásoknál tényleg fontos hogy legyenek ilyen adatbázisok! Ezek alapján olyan dolgokat lehetne felfedezni amik segíthetnének az emberiségnek! És igen ehhez az sem árt ha személyekhez van kötve! Pl milyen betegségeid voltak, milyen élet körülmények stb. 1000% hogy érdekes adatok jönnének ki! De mondjuk nem biztos hogy egy ilyen netes valami a megoldás, szerintem államilag kéne megszervezni, szigorú adat védelmi feltételekkel (Nem mintha nagyon érdekelne ha valaki meg szerezné a DNS mintám), de mindig mindenki ezen lovagol.
  • NKing #5
    Még annyit tennék hozzá Willcoxhoz, akivel amúgy teljesen egyetértek... hogy ha testileg egészségesen is fogsz utána élni, a lelki betegség, a tudat, hogy genetikailag tökéletlen vagy, és ez lesz a veszted, ez sokkal súlyosabban befolyásolja az egészségedet, mint akármi más.
  • willcox #4
    Majdnem ezer dollárért kaphatsz egy bizonytalan eredményt, és persze retteghetsz utána attól, hogy mikor leszel beteg. Arról már nem is beszélve, hogy az adataidat eladhatják, ellophatják.
    Egészséges életmódot kell folytatni, akkor mindent megtettél annak érdekében hogy hosszabb életed legyen, mintha egészségtelenül élnél. Így is, úgy is meg fogsz halni.
  • Camouflage #3
    Ajanlom figyelmetekbe a Gattaca cimu filmet.
  • Kheller #2
    Normálisan is lehetne csinálni. Bemész, fizetsz, megkapod a kis mintavevő csomagot és egy azonositót, visszaküldöd, majd ha megvan az eredmény felmész az oldalukra, beirod a kódot és megnézed az eredményt. Minek kéne ezt konkrét, azonositható személyekhez kötni...
  • Tetsuo #1
    Gondolom a ceg (elvileg) felelosegget vallal az adatokert..
    Amugy meg az adatvedelmi jogszabalyok azert erintik ezt a teruletet is.
    Hogy a cegek kijatszak a torvenyt es hasznot huznak az adatgyujtesbol? Persze.
    Aki meg bedol ennek a lehuzasnak az magara vessen.

    Hamarosan a gugli tudni fogja h mennyi kekszemu tudorakos nezi az oldalait.. LOL