Berta Sándor
RFID-chipekkel a friss élelmiszerekért
Karácsonykor sok családban a bejgli mellett gyakran kerül hal is az asztalra. Azonban korántsem mindegy, hogy milyen és hogy friss halat vagy húst vesz-e az ember.
Az Európai Unió a jövőben szeretné kiszűrni a romlott élelmiszereket, különös tekintettel a baromfihúsokra és a halakra. A szervezet ezért külön projektet hozott létre. A program célja, hogy a hűtőházaktól a kereskedőkön át a vásárlók asztaláig nyomon követhető legyen az élelmiszerek útja, így az emberek pontosan tudják, mikori az általuk megvett hal. A TTZ Bremerhaven német technológiai centrum által koordinált projektben összesen 13 állam 27 kutatóintézete és intézménye vesz részt.
"Már most is vannak az élelmiszerpiacon olyan címkék, amelyeket hasonló céllal helyeznek el a termékeken. A címkék elszíneződéséről pontosan látható, hogy az adott baromfihúst vagy halat milyen hőmérsékleten tárolták, azonban más információk nem derülnek ki. Amennyiben a szín fehér, akkor az élelmiszer romlott, ha kék, akkor friss és jó. A Chill-on projekt keretében ezeket a címkéket kombináltuk a papírvékonyságú RFID-chipekkel, így pontosan nyomon követhetők a terméket érő különböző hőmérséklet-változások. A fő problémát az jelenti, hogy eltérő idő alatt romlik meg egy vagdalt hús és egy hal. Ezért minden termékcsoporthoz egyedi tintát kell kifejlesztenünk. A prototípus egyelőre csak a vagdalt húsoknál alkalmazható" - hangsúlyozta Matthias Kück, a TTZ Bremerhaven élelmiszer- és biotechnológiai részlegének vezetője.
Mivel az európai uniós országok egyre többször és nagyobb mértékben importálnak például baromfihúst Dél-Amerikából, ezért egyre fontosabb, hogy ezeknek az élelmiszereknek a minőségét és a frissességét folyamatosan ellenőrizni lehessen.
"Azt tervezzük, hogy a chipeket a hűtőhajókba való berakodáskor aktiváljuk és fontos lenne, hogy az egész utat jól nyomon követhessük" - tette hozzá a szakember. A Chill-on program egy másik fontos eleme a QPCR, amelynek célja a szalmonella és más baktériumok kiszűrése az élelmiszerekből.
"A QPCR egy olyan molekuláris biológiai eljárás, amelynek köszönhetően nagyon gyorsan kimutatható, hogy hány és milyen típusú baktériumok vannak egy adott termékben. jelenleg egy ilyen mikrobiológiai vizsgálat még nem ritkán 3-4 napig is eltart. Reméljük ezt az időt sikerül majd akár 4 órára is lecsökkentenünk" - közölte Matthias Kück.
A Chill-ont az Európai Unió összesen 101 millió euróval támogatja, további ötmillió eurót cégek adtak össze.
Az Európai Unió a jövőben szeretné kiszűrni a romlott élelmiszereket, különös tekintettel a baromfihúsokra és a halakra. A szervezet ezért külön projektet hozott létre. A program célja, hogy a hűtőházaktól a kereskedőkön át a vásárlók asztaláig nyomon követhető legyen az élelmiszerek útja, így az emberek pontosan tudják, mikori az általuk megvett hal. A TTZ Bremerhaven német technológiai centrum által koordinált projektben összesen 13 állam 27 kutatóintézete és intézménye vesz részt.
"Már most is vannak az élelmiszerpiacon olyan címkék, amelyeket hasonló céllal helyeznek el a termékeken. A címkék elszíneződéséről pontosan látható, hogy az adott baromfihúst vagy halat milyen hőmérsékleten tárolták, azonban más információk nem derülnek ki. Amennyiben a szín fehér, akkor az élelmiszer romlott, ha kék, akkor friss és jó. A Chill-on projekt keretében ezeket a címkéket kombináltuk a papírvékonyságú RFID-chipekkel, így pontosan nyomon követhetők a terméket érő különböző hőmérséklet-változások. A fő problémát az jelenti, hogy eltérő idő alatt romlik meg egy vagdalt hús és egy hal. Ezért minden termékcsoporthoz egyedi tintát kell kifejlesztenünk. A prototípus egyelőre csak a vagdalt húsoknál alkalmazható" - hangsúlyozta Matthias Kück, a TTZ Bremerhaven élelmiszer- és biotechnológiai részlegének vezetője.
Mivel az európai uniós országok egyre többször és nagyobb mértékben importálnak például baromfihúst Dél-Amerikából, ezért egyre fontosabb, hogy ezeknek az élelmiszereknek a minőségét és a frissességét folyamatosan ellenőrizni lehessen.
"Azt tervezzük, hogy a chipeket a hűtőhajókba való berakodáskor aktiváljuk és fontos lenne, hogy az egész utat jól nyomon követhessük" - tette hozzá a szakember. A Chill-on program egy másik fontos eleme a QPCR, amelynek célja a szalmonella és más baktériumok kiszűrése az élelmiszerekből.
"A QPCR egy olyan molekuláris biológiai eljárás, amelynek köszönhetően nagyon gyorsan kimutatható, hogy hány és milyen típusú baktériumok vannak egy adott termékben. jelenleg egy ilyen mikrobiológiai vizsgálat még nem ritkán 3-4 napig is eltart. Reméljük ezt az időt sikerül majd akár 4 órára is lecsökkentenünk" - közölte Matthias Kück.
A Chill-ont az Európai Unió összesen 101 millió euróval támogatja, további ötmillió eurót cégek adtak össze.