Berta Sándor

Összeurópai kutatóintézetet tervez az EU

Az európai szakemberek csodálattal vegyes irigységgel néztek eddig a Massachusetts Insitute of Technology, közismertebb nevén az MIT-ben dolgozó amerikai kollégáikra.

A világ egyik legismertebb kutatóintézete azonban hamarosan konkurenciát kaphat az öreg kontinensen, és könnyen lehet hogy az európai kutatók már nem arra vágynak majd, hogy az MIT-ben dolgozzanak. Az új európai intézmény neve stílusosan Európai Technológiai Intézet (EIT) lesz és az Európai Bizottság tervei, illetve reményei szerint az EIT új lendületet adhat az európai kutatás-fejlesztésnek.

Az Európai Bizottság jelenleg a legnevesebb európai szakemberek és kutatóintézetek, ipari lobbisták és nagyvállalatok véleményeit igyekszik összegyűjteni november végéig. Az európai vezetők egy online felmérés formájában várnak választ azokra a kérdésekre, hogy hol legyen az EIT központja, milyen területekkel foglalkozzon, milyen legyen az intézet felépítése stb. A válaszokat 2006 márciusáig értékelik ki, ekkor ölt végleges formát az EIT-terv, amely már az európai csúcsintézet feladatait, összetételét, kutatási területeit felvonultató listát tartalmazza majd.

S hogy miért van szükség az EIT létrehozására? Nos, az elmúlt időszakban egyre csökkent az európai Nobel-díjasok és európai szabadalmak száma, és az Európai Bizottság ezt a folyamatot szeretné megállítani, illetve visszafordítani. "Az EIT óriási szerepet játszhatna abban, hogy újra világszerte elismert legyen az európai innováció és számolni kelljen az európai iparral és kutatókkal. Ráadásul az intézet képes lenne arra, hogy egy helyen gyűjtse össze Európa legjobb kutatóit, az összeurópai tudást" - nyilatkozta Jan Figel, az Európai Unió oktatási és képzési biztosa.

Szakértők szerint ugyanakkor komoly gondot okozhat majd, hogy szinte minden európai uniós tagországnak komoly kutatási tapasztalatai vannak és vita lehet az EIT központjául szolgáló város kiválasztásából vagy a kutatócsoport összetételéből is. Arról nem is beszélve, hogy még eldöntetlen a kérdés: ki(k) és milyen mértékben finanszírozná(k) az EIT felállítását és működését.

Baráth Etele, EU-ügyekért felelős tárca nélküli miniszter nyilatkozata szerint "Magyarország szeretné, ha Budapest lenne az Európai Technológiai Intézet központja". Az erre vonatkozó szándéknyilatkozatot pénteken adják át Jan Figel EU-biztosnak. Baráth Etele elmondta, hogy Magyarország jövő év februárig 100 millió forint ráfordítással kidolgozza az Európai Technológiai Intézet koncepcióját, amelyben szerepelteti, miért lenne előnyös, ha az európai intézmény központja Budapestre kerülne.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • uniu #20
    Nem urban legend, mint ahogy az sem, hogy a korszak alkoto talalmanyokat is nagyreszt magyarok fedeztek fel.
  • abelr #19
    szerintem is nyomjuk le usat
  • Caro #18
    Én inkább Veszprémbe raknám :)
    Bár az nem baj, ha a nagy egyetemekhez közel van.
    De szerintem stratégiai okok miatt nem túl előnyös Magyarország. Bár nem tudom, hogy egy ilyen kutatóintézet mégis mennyire fontos az EU-nak.
  • [HUN]PAStheLoD #17
    Ideje [volt] lépnie az EU-nak is ... Budapest tényleg esélyes, reméljük a legjobbakat!
  • valamit #16
    ez csak egy jól hangzó legenda, de tévhit
  • Gade #15
    Nem lesz erre Magyar országnak pénze. Sokkal reálisabb lenne szerintem Francia vagy Német országban. Ezzel nem azt mondom, hogy ellenzem a budapesteni helyszint.
    Meg a terroristáknak is célpontja lehet.
  • Mice #14
    bár én keleten lakok de Pécsnek és Győrnek szerintem nagyobb esélye lenne

    a többi európa nyugati felétől túl távol van :(
  • Mice #13
    én is nagyon örülnék neki, de ismervén, hogy a történelemben hányszor hagytak ki minket mindenből...
  • razsasc #12
    Ha a Baráth Etele intézi, akkor ez is "világkiállítás" szintű lessz!
  • juzosch #11
    Nyugi nem Budapesten lenne, hanem csak a közelében, asszem a zsámbék-medencét jelölték ki erre.
    Egyébként nem tudom mi lesz az usá-val, ha ez sikerül. Nem lesznek tudósaik:)