Hunter

Gázok alakítják a Mars képződményeit

A Mars déli sarkvidéke tele van mindenféle különös, a Földön sosem látott képződménnyel, melyek rendszerint megmozgatják az emberek fantáziáját. A NASA tudósai úgy tűnik megtalálták a pókoknak, csipkének és gyíkbőrnek titulált képződmények kialakulását mozgató mechanizmust.

A Mars Reconnaissance Orbiter új adatai alátámasztják azokat az elméleteket, melyek szerint a mintákat a déli jégsapka alól tavasszal előtörő széndioxid gáz hozza létre. A Marson, akárcsak a Földön, léteznek évszakok, melyek a bolygó keringésével váltakoznak. A déli féltekén a tél megfagyasztja a légkört, melynek gázaiból egy áttetsző jégsapka képződik. A tavasz érkeztével a Nap sugarai átjárják ezt a jégréteget és elkezdik felmelegíteni az alatta húzódó vörös kőzet felszínt.


"A nap áthatol a jégen és felmelegíti a napfényt elnyelő sötét felszínt" - magyarázta a SPACE.com-nak a MRO tudósa, Candice Hansen. A meleg felszín ezután alulról elkezdi fűteni a jégréteget, ami a széndioxid gáz szublimálásához és jég alatti felgyülemléséhez vezet. A gáz halmozódásával nő a nyomás, majd a jégpáncél gyenge pontjain megkezdődik a gáz kitörése, ami visszajut a marsi légkörbe. Ugyanakkor a gáz magával viszi a felszín porának egy részét, ami szétterül a jég tetején. Ilyen folyamat a Földön nem tapasztalható, tette hozzá Hansen.


Ezen a területen a kiszökő felszín alatti széndioxid egy kusza hálózatot alkot a tekervényes csatornákból, ez a csipke

Ahogy a felszín anyagai kijutnak a száguldó gázzal tekervényes csatornákat vájnak, ezek egyik legjobb példája a tudósok által "póknak" nevezett képződmény, ahol egyetlen középpontból körkörösen terjednek szét a vékony csatornák.


A pók

Hogy a különböző minták kialakulásához milyen egyéb tényezők járulnak hozzá, az még mindig nem ismert. Elképzelhető, hogy a jég alatti felszíni formákhoz vagy a gáz jég alatti mozgásának különbözőségeihez köthetők.

A felszín anyagai a csatornaképződményeket borító jég tetejére rakódnak le, a mennyiség a tavasz végéhez közeledve és a Nap tevékenységének erősödésével egyre nő, végül a nyár érkeztével amikor az összes jég elpárolog, csupán a felszín tavasz okozta tekervényes sebhelyei maradnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #37
    Az biztos, hogy az ufók repülésük során olyan paraméterket mutatnak, amik túl mutatnak a jelenlegi technikai lehetőségeinken. Ha biztonsági kihívásnak tekíntjük a dolgot, az olyan követelményeket és céllt állít a fejlesztések elé, ami még jó is lehet.

    Pár éven belül a kínaiak valszeg képesek lesznek valamilyen stealth képességű vadász/bombázó előállítására. A multkor már valami szuperszónikus lopakodó UAV makettjét is mutogaták. Ha a Japánok még ennél is magasabbra raknák a lécet azzal akár sokat is nyerhetnének.

    Vegyél egy magnumot és fogd rá a nyuszira!;)))
  • Epikurosz #36
    Sztem a japánok kutyaszorítóban vannak, ugyanis a honvédelmüket mesterségesen alacsony szinten kellett tartaniuk, most meg szembesültek az észak-koreai és a kínai hadseregek által támasztott fenyegettséggel.
    "Egyél meg még egy csokiszeletet, és fogd a nyuszira!"
  • NEXUS6 #35
    Sajna ez nem változtat semmit a dolgokon. Pl. a nyugati kormányok is nagy balfékek voltak, amikor bementek Irakba, meg Afganisztánba, pedig a biztonságpolitikai szakértők mondták, hogy ne tegyék, mert a demokráciát nem lehet exportálni, legalább is nem így.

    Szal tök mindegy milyen kvalitású az adott politikus, de csak mert ő mondja rögtön olyan tényezővé válik, amivel mindenkinek számolnia kell!!!
  • toto66 #34
    Igen a politikusok közt is van mindenféle ember (talán becsületes is létezik?), tehát idióta is, szerintem ez a japán az utóbbi...
  • NEXUS6 #33
    A japán kormány és az UFO-k.

    Asszem elmondhatjuk, hogy a fentiek fényében a kérdés nem elméleti/tudományos, hanem átcsúszott szépen a politika színterére. Csak ugye ez már vagy 50 éve megtörtént ám, bármilyen naivan álljan egyesek a kérdéshez a mai napig.
  • toto66 #32
    Hát bizonyos fekete lyukakkal kapcsolatban azt hiszem sohasem leszek okosabb...
    De más sem nagyon...
  • toto66 #31
    A valóság az hogy, megsérült a Hubble, és a képeken azok az apró karcolások nyomai. Rengeteget lehet találni egy negyedóra keresés után több tucatra leltem.
  • Dany007 #30
    A fenét :D Az egy ementáli ! A sajt csillagképben : P
    Látszik megint túllőtted a fantasyt :PP
  • NEXUS6 #29
    Bakker! Egy Borg-kocka!!!;)))
  • Dany007 #28
    Tényleg jó nagy a fantáziád ;)