Gege

Izrael sem vesz Microsoft termékeket

Izrael is beállt azon országok sorába, melyek a nyílt forráskódú szoftverek mellett törnek lándzsát. A közel-keleti ország felfüggeszti a Microsoft termékek beszerzését és kevésbé költséges, nyílt forráskódú alternatívák után néz.

Jóllehet a döntés hatása csak a későbbiekben lesz érezhető, a nyílt forráskód támogatói a mozgalom újabb győzelmének könyvelik el. "Nagyszerű hír, nagy horderejű bejelentés" - mondta Louis Suarez-Potts, az OpenOffice.org társasági igazgatója. "Az elmúlt kilenc hónapban azt tapasztaltuk, hogy egyre több ország kormánya tér át nyílt forrású szoftverek használatára, és fokozottan támogatják az ilyen erőfeszítéseket. Az izraeli gazdaság rendkívüli fontosságú, és várakozásaink szerint rövidesen megjelenik a héber nyelvű verzió is, elősegítve a helyi sajátosságoknak megfelelő szoftverek kiadását."

Az OpenOffice.org a Sun Microsystems által szponzorált szervezet, melynek célja a redmondi székhelyű Microsoft termékcsomagjával, az Office-szal versenyképes nyílt forráskódú termékcsomag kifejlesztése. Rövid távon az izraeli kormányhivatalok a már meglévő Microsoft Office termékeket fogják használni, és nem frissítenek az újabb verziókra. Az izraeli kormány ugyanakkor bátorítja a jóval alacsonyabb árfekvésű nyílt forráskódú, a Microsoft termékeivel versenyző szoftverek minél szélesebb körű használatát.

"A döntés tisztán gazdasági jellegű volt" - mondta az izraeli Pénzügyminisztérium szóvivője, aki neve elhallgatását kérte. A Microsoft szóvivője nem kívánta kommentálni az izraeliek döntését.

A francia, kínai és német állami irodák is - akárcsak a müncheni önkormányzat - Linuxot használnak a szervereken és a munkaállomásokon. Több ország kormánya, így Nagy-Britannia, Brazília, Japán Dél-Korea, Kína és Oroszország jelenleg tanulmányozza a Microsoft termékeit felváltó nyílt forráskódú szoftverekkel kapcsolatos lehetőségeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • 3P #31
    En is jobban szeretem, az ingyenes progikat, igy elvben a Linux mellett allnek, de (!)
    Szoval elottem irtak, hogy felrakta gepre a Linuxot es mindent felismert, na igen felismeri, de hogyan hasznalja?
    VGA kartyaknal a kepfroissitesi freki, felbontas atallitasa, ne adja isten AA ef FSAA permanens beallitasa korulmenyes. Egy-egy olyan periferia implementalasa, ami nincs bent az adott kernelben iszonyat gazos. Nem lehetetlen, csak maceras (pl RAID kartyak egyes tipusai, foleg, ha tobb is van egy gepben). Sajnos nem mondhatnam felhasznalo baratnak sem, mert minden beallitast csak konfig fileok editalgatasaval lehet. Persze ez sem lehetetlen, csak sokkal tobb ido, es nagyobb utanajarast igenyel (nekem) mintha ue. grafikusan.
    Tehat nekem a Linux-szal a legnagyobb gondom a tamogatas hianya es a felhasznalo baratabb konfiguralas (nem installkor).
    A jatekok gyenge tamogatasa valoban kellemetlen, mondjuk en relative keveset jatszom mar, de sokan meg mindig arra hasznaljak otthon a gepuket nagy reszben. Szoval van meg hova fejlodnie, es ajatkeokra bizony nem lehet legyinteni...

    Windowssal szemben nekem mar csak az a kifogasom, hogy fizetni kell erte. Nalam nem fagy nem csinal marhasagokat. Office-nak nem hasznalom az MS Office-t, mert irrealisan draga. Munkahelyemen az van, nincs vele semmi gondom, de otthonra boven eleg nekem az Open Office. Minden tiszteletem a fejlesztoke eppen ezert nem is irom le, hogy mik a kifogasaim vele, biztosan ok is jol tudjak, hogy mit akarnak meg rajta a jovoben javitani, osszesegeben rendkivul nagy tudasu irodai progi csomag. A cegeket sem ertem, hogy Windoiws eseten miert mindig az MS Office ugrik be nekik, pedig Open Office-t alkalmazva eleg nagy halom penzt megsporolhatnanak. Tudom Linuxra valtva megtobbet, de sok "rendszergazda" csak windowshoz ert, Linuxhoz, csak szoban, vagy ugy sem, igy ez egy koztes ut lehetne...
  • SirBubu #30
    ezen a játékosdi vonalon bekapcsolódnék kicsit én is, ha lehet, mert ez nekem fontos szempont, ha egy oprendszert nézek.

    sok tapasztalatom nincs a linux-szal, mert egyszer-kétszer poénból (meghogy lássak már linuxot is) otthon ugyan feltettem, de mivel abszolút nem használtam, le is pucoltam idövel. az utolsó ilyen próbálkozásom a redhat7.3 volt, magam szedtem le az iso fájlokat, és irtam ki CDre, majd minden LINUX tudomány nélkül SIMÁN felnyomtam a gépemre, 1 win98at meg 1 másik particióra. a linux az égvilágon minden hardvert felismert a gépemben (talán 1 régi 56ks modemet nem, de ADSL birtokában ez nemigazán zavart). vidkártya, hangkártya, hálókártya, minden frankón ment, a netet is belöttem seperc alatt, ha jól emléxem, tényleg csak a ISPm által közölt alapadatokat (felhasználónév stb.) kellett megadnom és ment is. grafikus felület frankó, zenebona meg net van, biztos tudtam volna mplayerrel divxfilmeket is nézni, ha éppen akartam volna, de én jáccani akartam volna inkább. ez viszont nem ment. mert én HL alapú moddal akartam volna jáccani, de a HL nem létezik linux alá, és ennyi. ugyan olvastam, hogy lehet valami módon linux alatt windowsos gamékat futtatni, valamit le is szedtem a netröl, ami windowsos környezetet emulál (remélem ez a helyes szó arra, amit az a progi tudott) linuxon, dehát teljesen tök voltam linuxból, így némi halogatás után ennyiben is hagytam. utólag átgondolva, nemhiszem hogy ez a progi, mégha fel is tudtam volna nyomni, segített volna bármit is, biztos zabálta volna az eröforrásokat, aztán ott se lettem volna, mint windowsnál.

    kb. ennyi a sztori. ha valakinek elég a netezés, meg az openoffice, meg a filmnézés, zenehallgatás, meg hasonló, békés célú dolgok szerintem tehet 1 próbát valamien (újabb) linux-szal, emrt mi baj történhet? legföljebb még 1 XP reinstall :))

    ja, az America's Army ingyenes fullos multiplayer game létezik linux alá, ezt talán még megpróbálom. a gépem már elég gyenge, és bizony windows alatt a gaméval 20 fps-t se igen produkál. megnézem talán,mit tud linux alatt - úgyis mindenki mondja hogy mien jól bánik a linux a rendszereröforrásokkal, hát legalább kiderülne (számomra legalább is).
  • Zoldalma #29
    Win2k3 is Win megsem fut rajt sok jatek....talan mert nem epp arra talaltak ki...
  • davos80 #28
    át rá
  • davos80 #27
    Tényleg?Grafikus felületű?Nemá...Kicsit mintha hülyének néznél már bocs...Próbáltam már linuxot, de
    ezt is írtam, és nem, NEM ismerte fel a modemem, driver sincs hozzá csak win alá!Szóval nem a buszon hallottam.És jácccani sem lehet rajta, csak egy két játékot írtak ár rá.
  • davos80 #25
    A másik meg, hogy a régi dolgok egy idő múlva használhatatlanok.A régi 80 éves nagyapámtól kapott órámba sem lehet 2*67-os fogaskereket kapni.
  • davos80 #24
    Tegyél rá w95-öt, v98-at.(tudom hogy már nem árulják, de gondolom nem okoz gondot beszerezni)
    Kicsit úgy látom, mintha azt hinnéd, hogy vinpárti vagyok...
    Erről ennyit, de már írtam: ez van ezt kéne szeretni...
  • davos80 #21
    Ez neked szólt :)
  • davos80 #20
    Nemtom miről beszélsz, én csak a windózt szíttam azt
    meg lehet, mert van miért.A linuxal semmi bajom, én is kipróbáltam, de mivel a legtöbb ma megjelent játék nem megy rajta, egy csomó, dolgot nem támogat(kábelmodemem), ezért nem használom.Amúgy tudom hogy jobb, stabilabb.
  • davos80 #18
    Mivan?