Berta Sándor

Bemutatta új tévéit a Samsung

A cég 2021-es tévéiben a hagyományos LED-eknél sokkal kisebb fényforrások vannak. A Samsung új kijelzőtechnológiát mutat be a 8K (QN900A) és a 4K (QN90A) csúcsmodelljeiben, ez a Neo QLED. Ez Mini-LED háttérvilágítást használ és egyúttal külön beállítási lehetőségeket is tartalmaz kifejezetten a játékosok számára. A Mini-LED-ek csupán a hagyományos LED-ek méretének egy negyvened részét teszik ki. A Quantum Mini-LED-eknek már nincs szükségük lencsékre a fény elosztásához és nem kell nagy csomagokban sem elhelyezni azokat, hanem hihetetlenül vékony mikrorétegekből épül fel, amelyek rengeteg apró LED-del vannak feltöltve. Egyetlen ilyen Mini-LED körülbelül akkora méretű, mint egy homokszem. A társaság azt ugyanakkor nem árulta el, hogy egy Neo QLED televízióban mennyi ilyen Mini-LED-et alkalmaz.

Az új QN900A típusú modell 8K felbontással rendelkezik, míg a QN90A típusú csak 4K felbontással. A tervek között szerepel egy további Mini-LED háttérvilágítással ellátott 8K tévé piacra dobása is, továbbá QN95A és QN85A jelöléssel is lesznek 4K felbontású készülékek. A csúcsmodelleket szinte teljesen kávamentes kialakítás jellemzi. Minden csatlakozót egy külső egységben helyeztek el, amely egyetlen kábelen keresztül van összekötve a televíziókkal. A támogatott szabványok között van a HDMI 2.1.


A távirányítás egy új napelemes vezérlő segítségével történik, amelyet az idén minden új modellhez mellékelni fog a vállalat. A távirányító részét képezi a Samsung Going Green nevű zöld kampányának, amelynek keretében ezek a megoldások akár USB-kapcsolaton keresztül is feltölthetők, ha erre a célra nem állna rendelkezésre természetes vagy mesterséges fény. A cég szerint így a következő hét évben 99 millió AA ceruzaelem felhasználását lehet majd megtakarítani. A Going Green része a környezetbarát gyártás és csomagolás is, az utóbbi újrahasznosított anyagokkal valósul meg.


Az operációs rendszer a Tizen, amelyet további okosfunkciókkal bővítettek ki. A Samsung Health és a Smart Trainer a fitneszedzésekben, míg a Game Bar a játékosoknak nyújt segítséget. Az új funkciók lehetővé teszik a képfrissítési ráta és a képarányok megváltoztatásával kapcsolatos beállítási lehetőségekhez való gyors hozzáférést. A Google Duót közvetlenül integrálták a tévébe és a segítségével akár 32 személyes videokonferenciákat is lehet tartani. A PC on TV funkcióval pedig a Samsung notebookok tulajdonosai tudnak gyorsabb kapcsolatot felépíteni az új készülékhez. A telepített böngészőbe a Microsoft Office 365 csomagot is integrálták.

A Samsung a MICRO LED márkanév alatt egyéb, kisebb megoldásokat is bejelentett. A kapcsolódó televíziók 4K felbontással érkeznek, de a cég a konkrét megjelenési időpontokat és árakat a következő hónapokban fogja bejelenteni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Cryalot #6
    Már eleve ki volt fejlesztve telefonháttérfénynek. Totál kreténséget csináltak az egész iparágból, de legalább lehet majd tisztalappal kezdeni :D .
  • duke #5
    "Ez Mini-LED háttérvilágítást használ "

    Ez igy mi a francnak ? Azt a hittem azert kell a mini-led, hogy az legyen a pixel. Ez csak egy fejlesztett hatervilagitasu LCD. Ezek szerint nem ugy sikerultek ezek a mini-ledek, ahogy akartak, hogy csak hatervilagitasra hasznaljak. Nem eleg kicsik, vagy szinvisszaadasukkal van gond ?
  • Sir Cryalot #4
    LED-nek csak akkor lehet/kell különbejáratúlag szóratni a fényét , hogyha alapból keskeny és van jó "etendue" , de abban nem LED-ek szoktak remekelni hanem félvezetőlézerek .

    Egyszer már leírtam hogy ez a 2D-s háttérfényezés működésképtelen, meg van ott valami más dolog is hogy folyadékkristály nem tudja követni se, de most nincs kedvem utánanézni.

    Koreaiak már totál maszlagot nyomnak :D .
  • kvp #3
    Ezek LCD-k. LED-es hattervilagitas, csak a led-ekbe van epitve a diffuzor. Ahhoz, hogy mukodjon a kontraszt noveles az mpeg kodolasi szabvanyok miatt 8x8 vagy 16x16 pixelenkent lehet 1-1 alapfenyero szabalyzo led. Ez a felbontas fuggvenyeben megadja a led-ek szamat.

    A napelemes, litium ionos taviranyito viszont eleg kornyezetszennyezo megoldas, mert amig egy nimh ceruza aksit az elettartam vegen lehet cserelni, hasznalaton kivul kivenni es konnyen toltheto, addig a fix litium aksi fix elettartamot jelent a taviranyitonak. Ha tenyleg kornyezetbaratak akartak volna lenni, akkor cserelheto AAA-s nimh aksival es napelemes toltovel szallitjak oket. (persze akkor fennall a veszelye, hogy valaki kepes hagyomanyos elemet tenni bele es az meg a napelemes toltestol felrobban)

    A forras alapjan:
    "The article originally stated that the remote had a lifespan of two years, due to Samsung’s marketing materials saying that it “can be used for up to two years.” The company has clarified that in fact, the internal battery can last for up to seven years to align with the average life cycle of a TV."

    Szoval nem ket ev, hanem 7 ev a tervezett elettartalma a taviranyitonak es a tv-nek. Ez pont eleg arra, hogy addigra mar ne lehessen hozza csere taviranyitot kapni, tehat kb. 7 ev utan igy is ugy is ki kell dobni az egeszet. (hagyomanyos AAA-s elemes taviranyitoknal, ujratoltheto aksival ez kvazi vegtelen, amig a tv el nem romlik) Tovabba az up to az a max. elettartam. Ha sokat nyomkodja valaki, akkor a gyakorlatban lehet 3-6 ev utan mar vehet uj taviranyitot, pontosabban ha 3 ev utan mar nem kaphato hozza alkatresz, akkor uj tevet. A hulyeknek is megeri, azaz igazabol csak nekik. De legalabb tudjuk, hogy 6-7 evre van tervezve a tervezett avulasa a keszuleknek, tehat kb. ekkor fogjak beadni a kulcsot.
  • bdzsana #2
    Tök mindegy milyen király technológiát fejleszt, amíg makacskodik a Dolby Visionnel, addig semmit nem érnek. Egyre többen dobják el a HDR10+-t és csak Dolby Visiont támogatnak.
    Mindezt pár dollár/tv költség miatt.
  • hunbalee #1
    Na még a végén nem kell beégős oledet venni...Bár gondolom oled árban vagy felette lesz ez a jóság...
    Mindenesetre epekedve várom a 4k-s jövevények árait