Berta Sándor

Átlátszó OLED-tévé a Xiaomitól

A kínai gyártó az új modell piacra dobásával ünnepli fennállása tizedik évfordulóját.

A Mi TV Lux OLED Transparent Editiont 55 hüvelykes kijelzővel látták el és ha kikapcsolt állapotban van, akkor a The Verge cikke alapján úgy néz ki, mint egy egyszerű üveglap. Amennyiben viszont be van kapcsolva, akkor a Xiaomi sajtóközleménye szerint a megjelenített látvány olyan érzést kelt a felhasználóban, mintha a mutatott képek a levegőben lebegnének. Az alkalmazott átlátszó OLED technológiának köszönhetően nincs szükség háttérvilágításra és a lebegő hatású felvételmegjelenítés a beépített diódáknak köszönhető.


A képernyő képfrissítési rátája 120 Hz, ami meglehetősen szokatlannak számít az OLED-televíziók esetében. A kontrasztarány 150 000:1-hez, míg a készülék reakcióideje 1 ms, ami miatt a termék akár a játékosok számára is érdekes lehet.


A Mi TV Lux OLED Transparent Edition közel 50 000 jüanba, vagyis átszámítva 6130 euróba kerül. Az új modellt augusztus 16-tól fogják értékesíteni, először Kínában lesz kapható. Az viszont még kérdéses, hogy mikortól lehet majd megvásárolni a többi ázsiai országban és a világ más részein. Emellett egyelőre azt sem lehet tudni, hogy az új tévére melyik szolgáltatóktól és milyen tartalmak lesznek elérhetők.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Cryalot #13
    Mas problema hogy tv méretben milyen subpixel van hanyszaz mikrometeren vs.
    Near eye ban meg subpixel se nagyon lehet egymas mellett, 450nm kek pl alapbol se lehetne, de ez a triadozas egyesek agyara ment.
  • Sir Cryalot #12
    Az ARt nem fogjak maszkkal hasznalni mert az AR a 90%os attetszosegtol AR.

    Nem lehet belole kitakargatni lc vel mert az egy homalyos vmi lesz.

    Optikailag takargatas az megoldatlan problema es az is marad. Plusz,

    ha megnyeri vki ezt a versenyt mert jo az ár ertek arany akkor egesz nyogodtan letojhatja hogy mi lett osszehadovalva ar rol meg vr rol.

  • kvp #11
    Tehat egyszer az atlatszo oled panel hasznalhato AR szemuvegekhez, mivel siman ra lehet rakni a lencsere a kijelzot. Attetszo lesz, mint minden rendes HUD, de az AR rendszereknel ez atalaban a megszokott. Az AR alapvetoen nem filmet nezni, vagy jatszani valo, hanem pl. navigaciora es munkara.

    A masik felhasznalas eseten kombinalhatjak az atlatszo kijelzot egy LCD-s maszkkal, ami lehetove teszi, hogy csak a megjelenitett tartalom alatt legyen fekete a kijelzo, a tobbi marad atlatszo. Ez sem otthonra valo, hanem pl. hirdetotablakhoz, informaciot megjelenito ablakokhoz, vagy pl. egy auto szelvedojere, hogy attetszo modon ki tudja rakni a navigaciot (a kovetendo vonalat a valodi utra rajzolva), de alul a muszerfal adatai is meg tudjanak jelenni, jol olvashato modon fekete hatterrel.

    Ha valaki jatszott mar barmilyen ertelmes HUD-ot hasznalo 3D-s jatekkal, akkor ez a felig attetszo grafikat megjelenito kijelzo technika trivialis. A jelenlegi uveglapos projectoros rendszerek nagyok es szinte csak katonai teruleten eri meg oket hasznalni (meg amerikai politikusok telepromter-ei mennek igy) Ehhez kepest ezzel a megoldassal relativ olcson lehtene barmilyen ablakba, szelvedobe vagy hasonlo uvegfeluletbe kijelzot epiteni.
  • Sir Cryalot #10
    Mielőtt rátehénkedett a microsoft a témára volt kutatás hogy kép széléről juttatnak be fényt

    http://www.eng.cam.ac.uk/news/flat-screen-tv-masses-innovative-wedge-screen-offers-bigger-cheaper-displays

    Még annak is több értelme volt mint ennek ha nem nyom fényt az utolsó sarokba is fejmagasság helyett és nem mossa ki a kósza napsugár.
  • Sir Cryalot #9
    Ontopic:

    Na akkor lehet vitatni hogy melyik lesz a vezető kínai marka ha a xiaomi infantilis.
  • Sir Cryalot #8
    De akkor nincs fekete pixel :D
    Tehat nem jobb mint egy projektor hanem rosszabb mert mindenfele szór.

    Jaés az ITO meg elszíneződést eredményez.

    Ja meg széle van.


  • kvp #7
    "LCD nem lesz atlatszo ha legjobb esetben 38% atlatszo."

    Ez oled es mint latszik, ez teljesen atlatszo. (kb. 90%-ban, az elektrodak miatt picit sotetebb)
  • Sir Cryalot #6
    "lencsek es tukrok nelkul."

    Bizonyitek?

    LCD nem lesz atlatszo ha legjobb esetben 38% atlatszo.
  • kvp #5
    Nem, ez oled, nem egy megpucolt lcd. Viszont egy sima monokrom lcd panelt berakva moge konnyen lehetne maszkolni a hatteret. Igy minden pixel lehetne kikapcsolt es atlatszo, aktiv es attetszo, inaktiv es fekete, tovabba aktiv es atlatszatlan.

    Amire alapbol jo lehet a technologia az overlay-es AR szemuveget epiteni, lencsek es tukrok nelkul.
  • barret #4
    Szétszedtek egy hagyományos tv-t? Ez igen! Ezt bárki megcsinálja otthon...