Ötvös Tibor

Látványos akciófilm lett a Zsivány Egyes - Egy Star Wars történet

Nagyon merész vállalkozásnak számít a Zsivány Egyes - Egy Star Wars történet, mely a tervbe vett antológiák közül elsőként került a mozikba és bizonyára megosztja majd a rajongótábort.

Hogy tetszett a Zsivány Egyes - Egy Star Wars-történet?
  • Tetszett, jó film
  • Közepes lett
  • Nem tetszett
  • Nem láttam
Ha van filmsorozat, melyhez szinte mindenkinek társul valamilyen élménye, az a Star Wars. Számomra az első A Birodalom visszavághoz kapcsolódik. Kisgyerekként, még bőven a szocializmus időszakában téli este feküdtem a tévé előtt és bámultam, ahogy valamilyen noname fekete-fehér készüléken és az ITT Nokia videólejátszóba helyezett kazettán Darth Vader épp összecsap Luke Skywalkerrel, majd végül elhangzik a híres mondat: Luke, ich bin dein Vater. Igen, akkoriban még a narrátoros időszakban a német nyelvterületekről kaptuk a filmeket, melyeket aztán valami garázsban vállalkozó kedvű egyén ellátott magyar nyelvű szöveggel is.

A lényeg azonban pusztán annyi, hogy már akkor megfogott a George Lucas által teremtett világ és azóta számtalan alkalommal néztem meg újra és újra a Csillagok háborúja klasszikus három részét. Sajnos az előzményeket bemutató modern változatok - kevés pillanattól eltekintve - nem tettek hozzá az élményhez, inkább elvettek belőle és félő volt, hogy az esetleges folytatások milyen minőséget képviselnek majd. Éppen ezért örültem nagyon, mikor a Disney megvette az egész franchise-t és első lépésként ki is tették Lucast az ajtón (persze csak képletesen). Jött helyette J.J. Abrams és Az ébredő Erő, mely visszahelyezte a Star Wars univerzumát a csúcsra. Igaz, ehhez kellettek a jól ismert karakterek és éppen ezért volt nagy kérdés, hogy a tervezett antológiák közül elsőnek miért pont egy olyat hoznak be a mozikba, melyben alig akad ismerős arc.



Hiszen bár minden egyes rajongó számára ismert a Halálcsillag terveinek sorsa (mely ugye Leia hercegnőhöz kerül), de az oda vezető útra talán sokan kíváncsiak voltak - bár azt is lefogadom, hogy a Han Solo filmet többen várják. Mindenesetre megérkezett a Zsivány Egyes - Egy Star Wars történet, mely kapcsán sajnos elég riasztó híreket hallhattunk a rendező nélküli újraforgatások kapcsán, de látva a végeredményt megnyugodhatunk: egy intenzív és izgalmas élményt tett le nekünk a Disney és a rendező, Gareth Edwards.

Miután a Birodalom átvette a galaxis feletti uralmat és kiirtották a Jediket (legalábbis ők úgy tudják), az emberek számára nem nagyon van remény a változásra. Ráadásul az eddigi legnagyobb dobásuk, a Halálcsillag is épülőben van, melyhez azonban szükség van egy mérnökre is Galen Erso személyében, akit elválasztanak családjától. Évekkel később éppen az ő lánya az, akinek feladata lesz megszerezni a Halálcsillag tervrajzait és eljuttatni azt a Lázadók számára. Ehhez csapatot is kap és így indulnak bevetésre. Szándékosan nem megyek bele mélyebben a sztoriba és csak azt írtam le, amit az előzetesekben is lehetett már látni, hiszen bár ismert a vég, de azért akad bőven izgalom és pár csavar is az oda vezető úton.

Hirtelen nem is tudom, hol kezdjem az értékelését a filmnek, de azt hiszem azzal kell foglalkozni a legtöbbet, ami mindenkit érdekel: a hangulattal. Igen, minden rajongó megnyugodhat: a Zsivány Egyes bőven hozza a Star Wars érzést, csak úgy süt belőle az Erő Jedik nélkül is. Bár elég nagy túlzásnak tartom az olyan megjegyzéseket, hogy a legjobb Star Wars film lett A Birodalom visszavág óta, de valóban nem kell hogy szégyenkezzen Edwards és stábja. Bár jóval sötétebb a hangulat és az egész történet, mint azt korábban megszokhattuk, de ezzel nekem személy szerint semmi bajom nem volt.



Lucast rengetegen bírálták anno, amiért például a Baljós árnyakban láthatóan fejlettebb technológiát alkalmaztak, mint az évtizedekkel később játszódó Új reményben. Tették mindezt teljesen jogosan, így most örömmel jelenthetem be, hogy Edwards erre is figyelt. A Zsivány Egyesben látható járművek, eszközök nem fejlettebbek, mint amit például A Birodalom visszavágban láthattunk, ami egy óriási pozitívum. Aki nem hiszi, a moziból hazaérvén tegye be az Új reményt és nézze újra.

A látvány sem okoz csalódást: aki esetleg mosolygott Az ébredő Erő végén a pár tucatnyi X-szárnyú bevetésén, az most megnyugodhat. A Zsivány Egyes folyamatosan nagyon látványos akciókra kínál, az utolsó fél órában pedig talán a Galaxis eddigi legepikusabb és leghatalmasabb összecsapását élhetjük át a Birodalom és a Lázadók kapcsán földön és levegőben egyaránt. Azt hiszem mindkét oldal az arzenáljának a legjavát vonultatja fel és csak kapkodjuk majd a fejünket.

Azonban sajnos akadnak negatívumok is a filmben. Itt rögtön meg kell említeni a főszereplő Felicity Jonest, aki ugyan nem teljesen alkalmatlan a szerepre, de ha a korábbi filmek alakjait nézzük, akkor a legkevésbé meggyőző az általa használt mindössze két arckifejezés miatt. A jelleme ráadásul ugrásszerűen fejlődik, kimaradnak a fokozatok és egy pillanat alatt válik kívülállóból a Lázadók vezető alakja. A film után végig az járt az eszemben, hogy nem igaz, hogy nem találtak jobb színészt egy ilyen fontos főszerepre.



Szerencsére azért ellenpólusként ott van Mads Mikkelsen és Forest Whitaker, akik bár nem szerepelnek túl sokat a vásznon, de jelenlétükkel egyértelműen uralják azt. És persze ki kell még emelni a megszokott robotot is, akit itt K-2SO névvel illettek a "tervezői" és feltehetően sokak kedvence lesz, mert valóban egy remekül összerakott karaktert kapunk személyében. A végére szintén egy igen fontos pont, ami alapvetően befolyásolja az élményt: a szinkron. Azt kell mondanom, hogy aki teheti inkább eredeti nyelven nézze meg, mert ez most nem jött össze.

Bár nem kapjuk meg az elején a megszokott Star Wars nyitányt a szöveggel, a zene is eltér a megszokott klasszikustól, de a Zsivány Egyes - Egy Star Wars történet mégis ízig-vérig a franchise része és mint ilyen remek szórakozást nyújt majd a rajongók számára. Van szíve és lelke a filmnek és bebizonyosodott, hogy nem kell Erő és fénykard a pazar szórakozáshoz. Számos olyan dologra magyarázatot kapunk, mely eddig foglalkoztatta a rajongók képzeletét (például hogy miért is van a Halálcsillagon éppen ott az a szellőző). Szóval a Disney jól mutatkozott be az antológiák tekintetében és ezek után az elvárásaim is megnőttek a nyolcadik film és a Han Solo kaland kapcsán.

Klikk ide!
Klikk a poszterre a nagyobb változathoz
Zsivány Egyes - Egy Star Wars történet (Rogue One: A Star Wars Story)
magyarul beszélő, amerikai sci-fi, 133 perc, 2016
12 éven aluliak számára nem ajánlott!

Rendező: Gareth Edwards
Forgatókönyvíró: John Knoll
Operatőr: Greig Fraser
Producer: Kathleen Kennedy
Vágó: Jabez Olssenl

Felicity Jones (Jyn Erso)
Mads Mikkelsen (Galen Erso)
Donnie Yen (Chirrut Îmwe)
Forest Whitaker (Saw Gerrera )
Alan Tudyk (K-2SO)
Ben Mendelsohn (Orson Krennic)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BaliBoy #100
  • no_way #99
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!

    Részlet a korábban említett Rey naplóból:
    Úgy tűnik guberált magának egy Y-Wing számítógépet.
    Ennek segítségével:

    1. Lázadó és birodalmi űrhajók tervrajzait, robbantott rajzait tanulmányozza.
    szerelő tudás - pipálva

    2. Repülési szimulációkat futtat.
    pilóta tudás - pipálva

    3. Idegen fajok és droidok nyelvét gyakorolja
    BB-8, Wookiee nyelvismeret - pipálva

    A könyv nem utólag jelent meg a kritikák hatására.
    A Star Wars: The Force Awakens: Rey's Survival Guide a filmmel együtt érkezett.

    Fiatalabb koromban élvezettel vadásztam a történeteket kiegészítő morzsákat.
    Ma már jobban örülök, ha a "számba rágják" az ilyesmit.
    Valószínűleg ilyen extrákkal több pénzt termel a film .
    Ha a SW VIII-ba bekerülnek a fenti magyarázatok, akkor miért spoilerezték el a könyvbe.
    Ha nem kerülnek bele, akkor megint zúgolódás lesz belőle.

    Meglátjuk.
  • Katalizátor #98
    Várható volt a darkos hangulat, EP4-ben "spoilereznek" is erről.
    Egyébként remélem kiheverted azért a 66-os parancsot, nameg a Birodalom se volt rózsaszín.
  • dyra #97
    És igen felmerem vállalni, hogy én az SW-ben a lazaságot szerettem, hogy nem kell beszarnom úgyis a jó nyer. Hogy egy Han Solo a szeméttel együtt old kereket amikor a Birodalom visszavágban szorongatják, vagy, hogy Lando egy csempészhajóval vezeti a Halálcsillag elleni támadást, hogy a nomád mackók fordítják meg a végső csata menetét, hogy az öreg Obi-Van Kenobi úgy mozog a halál csillagon mintha ott született volna és sorolhatnám. Ezek nem voltak reális dolgok ilyen töketlen fő gonoszt mint az SW-ben ritkán látni a jóról nem is szólva. De akárki akármit mond ezek a filmek ágyaztak meg az SW hihetetlen hírnevének és máig tartó őrületének. Az ember nem azért megy SW-t nézni, hogy abban azt lássa halomra halnak a jók. Nem illik bele már a Sithek bosszúja se tetszett emiatt pedig ott mindenki tudta, hogy keménynek kell lennie.

    De ezeknek a filmeknek miért kell annak lennie? Ha sötét hangulatu filmet akar nézni az ember akkor van egy rahedli amitől ezt megkapja. Én is szoktam ilyeneket nézni. De egy SW-től én nem ezt várom és mivel az emberek jó része abba az SW-be szeretett bele mint én hiszem, hogy ők sem. Ezzel tévúton vannak. Amire majd évek múlva jönnek rá. Amikor leülnek a dolgok és 10-év múlva ugyanúgy a 4 - 5 - 6 ról fogunk beszélni.

    Ez nem azt jelenti, hogy nyálas pöcs lennék. De vannak filmek amiben nem mutat jól a túl sötét és túl kemény történetvezetés. Szerintem az SW ilyen.
    Utoljára szerkesztette: dyra, 2016.12.26. 10:52:33
  • dyra #96
    Majd meglátod 10 év múlva miről beszéltem. Az SW filmek hangulatban egyediek voltak. Most meg csináltak egy tucat, húú de rohadt kemény a világ mindenki megdöglik típusú filmet. Ezen stílusból csak épp Dunát lehet rekeszteni. A következő részektől szépen lassan elkezd olvadni a rajongótábor. Bár szerencséjükre Kinában és Indiában az emberek most kezdik felfedezni ezeket a filmeket.
  • BaliBoy #95
    Nincs átok, no para! :)

    Úgy gondolom, sőt biztos vagyok benne, hogy Rey életéről nagyon sok minden csak az elkövetkező két részben fog kiderülni. De azt senki ne várja szerintem, hogy olyan "nagyon fontos" dolgokra is magyarázat fog érkezni, hogy Rey honnan tud wookie-ul? Vagy arra, hogy miért tud úrhajót vezetni?! Mert tud és kész. Én honnan tudok autót vezetni?! Mert valamikor megtanultam. Az űrhajó vezetés csak nekünk sci-fi, Rey-nek a saját univerzumában olyan mint nekünk az autó vezetés. Én mindig is úgy gondoltam arra az univerzumra mint amiben mindenkitől elvárható, hogy tudjon űrhajót vezetni. :) Persze rögtön ott van Fin karaktere aki nem tud.... :) Illetve ehhez a gondolatmenethez tartozik az is, hogy miért érti a droid nyelvet. Az egész galaxis hemzseg a droidoktól, szerintem egyáltalán nem furcsa ez. Kb. olyan lehet, hogy mi is tudunk használni mobiltelefont. (már a 2-3 éves gyerekek is)
    És ehhez egyébként szorosan kapcsolódik a "honnan tud űrhajót szerelni" kérdése, ami egy kicsit a tyúk vagy a tojás esete. A valóéletben is egy autószerelő több mint biztos, hogy tud autót vezetni is ;)

    Szóval nem kell a kákán a csomót keresni mert azzal csak elb@ssza magának az ember a filmélményt. Mindenre úgy sem fog magyarázatot kapni, de szerintem egy sci-fi-nél ez nem is várható el. El kell fogadni néhány dolgot, hogy úgy van, ahogy. Ha erre valaki nem képes - és ezt nem bántásból mondom - annak a sci-fi műfaj nem való. Ehhez a műfajhoz kell az, hogy az ember el tudjon vonatkoztatni a való élettől.
  • Grifid71 #94
    Hát bocsi, de ez nagyon szánalmas volt...legalább olvasgatnád néha a Lucas által jóváhagyott folytatásokat.
    Ez alapján javaslom neked a cseppet sem "darkos" egyéb Disney termékeket a Hófehérkével az élen, az talán eléggé be happy neked.
    Pssszt! Amúgy abból a történetből is a Hófehérke: a Terror meséje a legjobb. Az az igazi Grimm mese.
  • dyra #93
    Az a baj ezzel a filmmel és amúgy a hetedik résszel is, hogy semmi köze az SW-hez. Jól mondta Lucas, hogy az SW a gyermeke és striciknek adta el. Már a hét és izzadtságszagú minek kellet előrángatni Han Solo-t meg Luke Skywalkert. Sosem értem meg miért nem lehetett a történetet mondjuk 100 év múlva folytatni de hát van az a lové, hogy a gonosz akár évente előálljon egy Palpatin szintű figurával. Ez a mostani meg totál nem illik bele az egészbe. A 4 - 5 - 6 egy tündérmese. Van a színpadias gonosz aki mindig nagyot mond aztán csetlenek botlanak és luzerkednek és vannak a jók akik rendesek tiszták, a föhős pedig egy egyszerű parasztgyerek aki mindenféle mitikus lénnyel és fenegyerekkel megmenti a galaxist. Na ez a sötét hangulatú mindenki megdöglik tipusu baromság amit most ide lepakolt a Disney az minden csak nem SW. Ennek a filmnek a folytatásaként rohadtul nem elképzelhető a negyedik rész. Hiteltelen. Őszintén megmondom ezek után egy Disney féle SW-re nem fogok elmenni. Nálam lerombolja az SW mítoszát. Ez az idióta "Darkosítás" ennek a filmnek nem áll jól.
  • no_way #92
    Nehogy már ezen felhúzd magad. Ha lehet az átkokat is szedd le rólam, babonás vagyok :).
    A megtett életút során mindenkiben kialakul egyfajta világkép, gondolkodásmód. Talán benned az emelt szintű matematika vagy a klasszikus sci-fi (Isaac Asimov, Stanislaw Lem) kialakított egyfajta gondolkodásmódot és mindenhol az összefüggéseket és a mögöttes tartalmat keresed.
    Én a kézenfekvő, logikus magyarázatok mentén haladok.
    Mikor megnéztem a moziba a SW VII-et, csalódtam. Nem részletezném a kritikáimat.
    Rey képességeit (képzett szerelő, droid és Wookiee nyelv ismerő, top pilóta, harcművész) legalább részben megválaszolták a filmmel egy időben megjelent könyvben.
    Ezt tehát nem nevezném hibának, inkább egyfajta marketing fogás (kérdéseid vannak Rey előéletével kapcsolatban, vedd meg a könyvet).
    Ez jót tesz a filmnek, vagy sem? Azt nem tudom. Marketing fogásnak jó, lásd foglalkozunk vele még egy évvel később is.

    A Rogue One egyébként tetszett, megérte az árát. Ezt már "felteszem a felső polcra" az SW IV-V-VI mellé.
  • Wootan #91
    "Nem az a nevetséges, hogy logikus felépítést vár el az ember, hanem az, hogy 2 óra alatt Te azt szeretnéd, hogy be legyen mutatva minden szereplő addigi élete és képessége. Ez a nevetséges elvárás."

    Szerintem nem az. Megoldható a dolog simán, csak kevesebb felesleges akció kell a filmbe. Régen ezt megtudták oldani, lásd new hope. 1-2 mondattal sokat lehet dobni a dolgon.

    Egyébként pl. a rogue one elejéről is ezért hiányzott eléggé a szokásos felvezető szöveg, mert abban az 5-6 mondatban is sok mindent hozzá lehet tenni a film érthetőségéhez.