Berta Sándor

Saját streaming-platformot indított Észak-Korea

Az ázsiai országban a helyi rezsim propaganda célokra akarja felhasználni az internetet.

Észak-Koreában csak nagyon kevesen rendelkeznek internethozzáféréssel. A kormány mégsem akar lemondani a világhálóban rejlő propaganda lehetőségekről és úgy döntött, hogy saját streaming-szolgáltatást indít, amelyen keresztül a rezsimmel kapcsolatos különböző dokumentumok, illetve az angol és az orosz nyelvet tanító programok lesznek elérhetők. Az új, Manbang nevű platform elindításáról az észak-koreai állami televízió számolt be.

A szolgáltatás várhatóan a helyi IPTV-rendszeren keresztül fog működni és a felhasználók összes öt program, valamint néhány funkció közül választhatnak majd. Az utóbbiak hasonlítani fognak a Netflixnél megszokottakra. Minden tartalmat a helyi kabinet ellenőriz majd. A hír azért érdekes, mert Észak-Koreában rendkívül alacsony az internetezők száma, gyakorlatilag csak a politikai vezetők férhetnek hozzá a világhálóhoz. Előtérbe került az intranet, amelyen korlátozott számú honlap érhető el és amelyet természetesen a rezsim ellenőriz.

A We are social nevű kommunikációs ügynökség adatai szerint az ázsiai ország 25 millió lakosa közül körülbelül 7000 rendelkezik interneteléréssel. A szervezet szóvivője szerint ugyanakkor ez a szám tartalmazza az éppen Észak-Koreában tartózkodó külföldi üzletembereket is, akik az okostelefonjukról lépnek be például a Facebookra. A World Bank és a Netcraft statisztikái alapján az Észak-Koreában az egymillió személyre jutó biztonságos internetszerverek száma nulla.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fonak #3
    Nem teheti, egy ilyen szintű figurát nem fognak bevenni a "demokraták" klubjába, ő úgy végezné, mint Ceausescu. A kínaiak megszervezhetnék a "forradalmat", ha akarnák.
    Ha nem lenne másik Korea, persze meg is tennék valszeg, de ha kinyílna a nép csipája, követelné az újraegyesítést.
  • scagnetti #2
    Szerintem ezekbe már genetikailag bele van kódolva ez az eszme. Itt már nincs mit tenni.
  • Skylake #1
    Ennek a hörcsögképű törpe Cartman-nak vajon mennyi zselé van a fejére kenve? (És importból van-e?) Ezzel az ostoba tésztapofával legfeljebb egy kínai étterem feketemosogatóját bíznám rá, nem egy államot.

    A tányérspakás-vállapos öreg gibbon a spádéval se semmi. Azért b*ssza meg, azt a vörösszőnyeget kiteríthették volna szebben! Ha én kacsáznék ott abban a fekete hómlesszkabiban, már lövettem volna ezért a fegyelemsértésért! Nagyon vicces páros amúgy - ezek komolyan gondolják ezt a maskarát a XXI. század elején? Meg az egész eszmét mögötte?

    Istenem, ez a Dszong Un is mekkora elavult nagyipari barom. Miért nem csinál a klikkjével egy un. "rendszerváltását"?! Akkor nem kellene alakoskodni, sz*rakodni a hülye erődemonstrációkkal, hogy melyik rakétája megint milyen messzire repült, meg a többi kardcsörtetéses fél évente a világsajtóba bekerülő ostobasággal. Vagyona is sokszorosára nőne az által, hogy totális politikai befolyását gazdaságira konvertálja. Országát sem rugdosnák tovább - ha hitelesen eljátszaná a "nyugathoz csatlakozunk" nevű pávatáncot, aztán a külföldi betektetésekből meg keményen levenné a neki járó százalékot. Ehelyett itt b*ssza az időt ezzel a kimúlt ideológiával, meg a klikkjén kívül kiéhezett és gumibotokkal, puskákkal, meg táborokkal sakkban tartott népével.