Ötvös Tibor

Démonok között 2 - egy hosszú rettegés


A Démonok között folytatása bebizonyította, hogy az Annabelle csak egy melléfogás volt, hiszen van még bőven tartalék ebben a franchiseban.

Hogy tetszett a Démonok között 2?
  • Tetszett, jó és rémisztő film
  • Nem tetszett
  • Nem láttam
2013-ban robbant be a mozikba James Wan horrorja, a valós eseményeket alapul vevő Démonok között, mely megérdemelten aratott nagy kritikai és közönségsikert. Mivel gyerekkorom óta rajongok a horrorokért, így már vártam, hogy a sok félresikerült és néha valóban nevetséges próbálkozás után végre valaki egy igazán rémisztő, de ugyanakkor nem a brutalitásával hódító filmet rakjon le az asztalra (számomra ezek a kézikamerás megoldások sem tetszenek - lásd Paranormal Activity). Wan megtette és a Démonok között az ötletes megoldásaival (a lepedős jelenet, mellyel ábrázolják, hogy a szellem visszatért a házba nagyszerű volt) azonnal megnyert magának.

Aztán jött az Annabelle és simán el is temettem a franchise-t. Szerencsére Wan megmutatta a Démonok között 2-vel, hogy a babás előzmény csak egy botlás volt és bőven van még tartalék ebben a világban. A film ezúttal Angliában játszódik és Warrenék talán legismertebb és legfélelmetesebb feljegyzését tárja elénk. A sztori szerint a házaspár már éppen fel akarja adni az egész szelleműzést, de a négy gyermekét egyedül nevelő Peggy Hodgson kedvéért még egyszer visszatérnek. Peggy szerint mióta beköltöztek új házukba a gyerekei nagyon furcsán viselkednek, különösen az egyikük akit mintha megszállt volna valami...



Itt indul el az egész történet, mely valóban a székéhez szegezi a nézőket. James Wan ugyanis ismét bizonyítja, hogy kisujjában van az egész műfaj és simán kiráz magából egy rémes és borzongató filmet. De gyorsan tudjuk le az elején a negatív vonalat is, mert az van sajnos és éppen a történettel függ össze. A film 132 perces játékidővel bír, de simán ki lehetett volna szedni belőle minimum fél órát. A sztori ugyanis nem olyan feszes mint kellene és bizony így alkalmanként eléggé leül a cselekmény, ráadásul a behozott krimi-vonal sem a legjobb, egyszerűen túl hamar kifullad.

De ennyi, ez minden amit a Démonok között 2 szemére vethetünk. Maga a film ugyanis amikor kicsit belendül, akkor aztán nem kegyelmez. Wan remekül érzett rá korábban is, hogy az igazi horror-rajongók nem a különböző CGI szörnyektől csinálják össze magukat, hanem a láthatatlan fenyegetéstől így most is eme metódust követi. Az úgynevezett jump-scare (azaz mikor a különböző rendezői megoldásoknak köszönhetően bukkan elő a semmiből egy pillanatra valami - klasszikus példa erre Az átok buszos jelenete) használatával bizony nem egyszer fogunk lélegzetvisszafojtva várni arra, hogy most mi fog történni. Erre remekül segít rá a zene is, de elsősorban a kamerakezelést kell dicsérni.

Már a nyitány, az első "űzés" olyan izgalmakat vetít előre, mely láttán minden rajongó elégedetten csettint. Persze mindez nem lenne olyan hatásos, ha a két főszereplő, az első részben már megismert Vera Farmiga és Patrick Wilson nem oldaná meg a rájuk osztott feladatokat. De szerencsére kiválóan hozzák a kötelezőt és Frances O'Connor is lubickol az anya szerepében - már persze, ha lehet ilyet mondani egy megszállott gyermek szülőjére. És persze ott a nem látható ellenség, aki valóban csak akkor bukkan elő, amikor már tényleg nagyon muszáj.



Lehetne még sokat írni a Démonok között 2-ről, de szerintem felesleges. James Wan-t egyértelműen méltatni kell azért, mert képes ilyen horrorokat leforgatni és láthatóan élvezi is ezt a műfajt. Ráadásul bár igen sok elem ismerős lehet más filmekből (Az ördögűző, Ragyogás, Hatodik érzék stb) de ezek cseppet sem zavaróak, hiszen az egész koncepció pazarul működik és a "Megtörtént események alapján" címke még félelmetesebbé teszi az egész élményt. Aki szeretne egy igazán jót félni, az most váltsa is meg a jegyét, nem fogja megbánni. Várjuk a harmadik rész - és nem az Annabelle 2-t.

Klikk ide!
Klikk a poszterre a nagyobb változathoz
Démonok között 2 (The Conjuring 2)
színes, magyarul beszélő, amerikai horror, 133 perc, 2016
16 éven aluliak számára nem ajánlott!

Rendező: James Wan
Forgatókönyvíró: James Wan, Chad Hayes
Operatőr: Don Burgess
Producer: Rob Cowan
Vágó: Kirk M. Morri

Vera Farmiga (Lorraine Warren)
Patrick Wilson (Ed Warren)
Franka Potente (Anita Gregory)
Frances O'Connor (Peggy Hodgson)
Sterling Jerins (Judy Warren)
Simon McBurney (Maurice Grosse)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ender Wiggin #5
    Szerintem a 80-as évek óta nem készült olyan horror, amit kedvencelhetne az ember. 1990 előtt viszont jó sok.
  • tomboy013 #3
    Nincsenek kedvenc horror filmjeim, a klasszikusokat szeretem(The Thing, Alien-ek, Predator stb.), azokat megnéztem már többször is de jópár éve nem igazán találok olyat ami bejönne. Persze akadnak kivételek, de nem feltétlen a nagy kasszasikerek mint a Démonok között hanem akár kisköltségvetéső amatőr próbálkozások mint az Afflicted, persze ez teljesen más kategóriájú horror. Ezek a démonos, szellemes dolgok nem igazán tudnak meghatni, pláne ha valami ilyen gagyin van megoldva mint a Démonok között 2. Bedobják, hogy igaz történeten alapul és olyan valótlan hollywood-i gagyiságok vannak benne, főleg a végén, hogy az vicc és ezek miatt egyáltalán nem lehetett komolyan venni. Teltházas vetítésen voltam és nem én voltam az egyetlen aki kacagott sok jelenetnél. Barátnőmmel 1-2 helyen még nevetőgörcsöt is kaptunk, pedig ő szereti a démonos filmeket. Biztos lesz aki erre a filmre esküszik mert ugye mindenkinek más igényei és ízlése van de sajnos én kidobott pénznek érzem ezt a filmet.
  • cenobite #2
    Melyek a kedvenc horrorfilmjeid?
  • tomboy013 #1
    Elrángattak moziba megnézni, hát ismét többet nevettem rajta mint "rettegtem" akárcsak az első részen. Nem túl jó horrorok ezek...