Ötvös Tibor

Így készült a Legacy of Kain: Dead Sun - első rész


Három évet ölt a Legacy of Kain: Dead Sun fejlesztésébe a Climax, melyet végül soha nem jelentettek meg.

2009-ben jelent meg a Wii egyik legnagyobb sikere, a Silent Hill: Shattered Memories és a Climax csapata valami nagyon új és ígéretesbe fogott. Egy teljesen új, kimondottan a szóló kampányra koncentráló Legacy of Kain címbe vágtak bele, mely a Dead Sun alcímet kapta és az első jelek alapján bizony éppen olyan játéknak tűnt, amire a rajongók vártak. Aztán 2012-ben a Square Enix leállította a munkálatokat és a készítők nem is nagyon meséltek az okokról illetve magáról a címről - eddig. A héten ugyanis végre elég részletesen beszéltek a Climax munkatársai a Dead Sun-ról és ennek tükrében még inkább fájó a törlés ténye.

A Climax Studios egy úgynevezett bércég, azaz a különböző csapatok/kiadók felbérlik őket egy-egy munkához és nem a saját ötleteikkel házalnak. A Silent Hill-nél a Konami találta meg a csapatot, a Legacy of Kain világába pedig a Crystal Dynamics vezette be őket, miután a Tomb Raider fejlesztése miatt nem volt idejük. A Square Enix hatalmas elvárásokat támasztott a csapat elé, hiszen míg a Silent Hill csak Wii-re jelent meg, addig a Legacy of Kain már alapból PC-re, X360-ra és PS3-ra volt betervezve, illetve belengették az akkor még csak pletyka-szinten létező újgenerációs konzolokat is.

A munka el is indult Black Cloth munkacímen és az eredeti tervek szerint az Unreal Engine 3-mat használta a csapat, a kiadó felé pedig úgy tálalták a projektet, mintha egy "az HBO által készített Zelda játék" lenne. Ez jó ajánlólevél volt, hiszen akkoriban a filmcsatorna olyan sikereket tudott magáénak, mint a Maffiózók, a True Blood vagy a Drót. "A kezdetektől azt várta a Square Enix, hogy a játék legyen modern, de ugyanakkor maradjunk a korábbi világban is" - állítja az egyik korábbi fejlesztő. "Ez a cím nem a hardcore rajongóknak készült. Ők ugyanis nincsenek túl sokan. Inkább kísérlet volt arra, hogy a Call of Duty rajongók kipróbálnának egy Legacy of Kain címet? Ez azonban nehéz feladatnak tűnt. Kiderült, hogy erőszakra van szükség, rengeteg vérre és éppen ezért ezt is nyújtottuk."


A Climax-féle Legacy of Kain amolyan rebootnak készült, ugyanakkor nem szakította volna meg az addigi idővonalat sem. A Black Cloth több száz évvel a Soul Reaver után kezdődött, mikor is hősünk, Asher éppen egy színházban nézi a Nosgoth történetéről készült színházi darabot. A shakespeari elemekkel operáló műben megismerhetjük Kain és Raziel történetét és ezzel a rajongók emlékezetét felfrissítik, míg az új belépőket tájékoztatják az eddig történtekről. Ezután megismerjük hősünket is, aki eredetileg egy kisváros lelkipásztoraként tengette napjait, családja társaságában. Egy nap Gein, egy Saradin vámpír megöli őt és családját, ám a végső halál helyett kis idő múltán feléledünk, méghozzá gyilkosunk testében.

Ebből adódóan az elején fogalmunk sincs arról, hogy pontosan mire is vagyunk képesek és persze a játék során végig tanulunk. A történet nem a bosszúról szól, hiszen mi vagyunk a tettesek is, átvitt értelemben, helyette inkább a megszokott, "egy nagyobb erő a háttérben mozgatja a szálakat" történetet kaptunk, mely akár 20 órányi kalandot is kínált. Hősünk képes a különböző síkok közötti váltásokra és maga a játékmenet is a Zelda-sorozatra hasonlít. Kapunk egy küldetést, megöljük a főellenfelet, kapunk egy képességet és átmegyünk a túlvilágra majd így tovább. Fontos szerepet kapott volna még Gein is, aki amolyan Harcosok klubja megoldással csak a fejünkben létezik és folyamatosan tanácsokat ad számunkra.

"A Square Enix mindent tesztelt" - árulta el ismét a korábbi fejlesztő. "Tesztelték a célcsoporttal, hogy hogyan nézzen ki a karakter? Keményebb legyen vagy puhány? Tetszik a neve? Tetszenek az erők? Ha tetszik a külseje, akkor nem kellene neki hosszabb haj?" A kiadó egyetlen dolgot nem tesztelt, mégpedig Kain visszatérését, ezt ugyanis már az elejétől fogva elutasította a kiadó. Teljesen új szereplőt akartak és bár a Climax felvetette, hogy egy ponton beléphetne irányítható karakterként Kain vagy Raziel, ez nem jött össze. Másik dolog, amihez ragaszkodott a kiadó az az "idiótán egyszerű játékmenet." A fejlesztők szerint egy kezdő is 10 óra alatt letudhatta a fő sztorit, mivel az teljesen egyértelmű volt, nem voltak benne túl nagy kihívások.

A Climax azonban szerette volna telerakni különböző érdekességekkel és feladványokkal a játékot, ami nem tetszett a kiadónak. Kérték, hogy mindig lehessen tudni, hogy pontosan merre kell haladni a következő küldetéshez, mire reakcióként a fejlesztők készítettek egy iránytűt, ami mutatta a kijelölt irányt. Ez nem volt elég, így ha a jobb gombot lenyomtuk, akkor egy hatalmas nyíl mutatta meg, merre van a megoldás vagy a következő küldetés. Mivel egy Legacy of Kain játékról beszélünk, így a készítők a legmagasabb korhatárt célozták be és példaként a God of War sorozatot hozták fel. Ebből adódóan arra is készültek, hogy bizonyos képességekkel rendelkezzen minden játékos, ne legyen egy könnyű menet a kaland.

"A kiadó másképpen gondolta. Bántóan egyszerűnek szánták a címet. Olyanoknak készítették volna a címet, akik még életükben nem játszottak játékkal. Az ilyen emberek azonban kizárt, hogy rögtön egy 18+-os korhatárral megáldott Legacy of Kain programmal nyissanak." Éppen ezért került megvétózásra az az ötlet is, mely szerint a Prince of Persia. Sands of Time-hoz hasonló, 10-15 perces platformer elemeket kapjunk, mivel ez túl bonyolult volt a kiadó szerint. A harcrendszer a Batman: Arkham Asylum-ot másolta, de ebben legalább egyetértés volt a két fél között.

Hamarosan folytatjuk!

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Rotcsa #2
    Azt megértem, hogy COD -on és Battlefield-en szocializálódottaknek ez nem tetszene!
    A harcrendszer nem tetszik, mert szerintem a korábbi részeké jobban illik rá, mint ez a Batman-es CQC.... A hangulatvilága igazán tetszik és így, hogy kicsit a storyból is jött némi info, nekem meggyőzőnek tűnik. Úgy tűnik, tényleg van kapcsolat a régebbiekkel, legalábbis hangulatában és játékmenetében mindenképp.
  • vato loco #1
    Magyarul tipikus amcsi hülyékre lett volna optimalizálva, akik szerint Iránt valahol Ausztráliában kell keresni.