Berta Sándor

Értelmetlenek a fitnesz­karkötők

Az áruk csökkenésével egyre népszerűbbek ezek a viselhető eszközök, de pontatlanságuk miatt a fogyasztóvédők kétségbe vonják a hasznosságukat.

A Stiftung Warentest és a Konsument magazin munkatársai úgy vélték, hogy a jelenleg kapható fitneszkarkötők egyrészt nem elég kiforrottak ahhoz, hogy a piacon legyenek, másrészt "valójában szükségtelen" termékek. A szakemberek több ilyen megoldást is teszteltek, amelyek képesek a megtett lépéseket számolni, a szívritmusról és a kalóriafogyasztásról tájékoztatást adni. A tesztelők szerint a megoldások sokszor pontatlanok és inkább csak arra jók, hogy jelezzék, ha valaki mozog, konkrét adatokat nehéz tőlük várni.

Előfordult, hogy olyan tevékenységeket is mértek a készülékek, mint a metróval való utazás és ezt átszámolták megtett lépésekbe. De a felügyelt tevékenységek közé tartozott például a fogmosás és a ruhateregetés is. A megadott elégetett kalóriamennyiség is inkább becsült, mint kiszámított érték volt. A szakértők szerint a legjobb fitneszkarkötők is csak a futás és a séta esetén szállítottak használható eredményeket. Az olyan tevékenységek, mint a színházi tapsolás, az asztal letörlése vagy a porszívózás miatt téves értékek születtek. Az úszás, a táncolás vagy az evezés közbeni viselet esetén sem volt jobb a helyzet, s beszédesnek bizonyult, hogy egyetlen megoldás sem tudta - még megközelítően sem - eltalálni egy 10 kilométeres kerékpártúra esetén a megtett távolságot.


További problémát jelent, hogy a felhasználók személyes adatait a cégek vagy külső szervereken vagy egy felhőben tárolják, s a fitneszkarkötők és az okostelefonok közötti Bluetooth-kapcsolatok egy része nem biztonságos. Ráadásul bizonyos eszközök a viselő tudta nélkül továbbítják például az Androidon tárolt e-mail címeket és az adatok továbbítása erősen terheli a mobilok akkumulátorait.

Mindegyik termék esetében szükség van okostelefon-alkalmazásra vagy PC-szoftverre a kiértékelt információk kiolvasásához. A karkötők maguk az adatokat csak néhány napig tárolják és azok tartósan kizárólag az alkalmazásokon keresztül kérdezhetők le. Továbbá gondot okoz az is, hogy nem mindegyik eszköz viselhető kényelmesen. A Stiftung Warentest által vizsgált 12 fitneszkarkötő közül csak kettő kapott jó minősítést és a legdrágább készülék bizonyult a legrosszabbnak. A vizsgált modellek ára 25 és 180 euró között volt. A tesztelők végső megállapítása az volt, hogy semmi nem indokolja ezen megoldások használatát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • VolJin #2
    Nekemmis fura volt.
    Az apple el is halasztotta, majd kivett funkciókat.
    Amolyan mindenki rázizzent a témára, mert a konkurencia is, de egyik se nyögte be, hogy ennek semmi értelme, inkább kimaradok.
  • dzsagon #1
    Ezt ki nem látta előre?