Berta Sándor

Véget érhet az óriáscégek aranykora

A következő esztendőkben a kisebb társaságoknak nagyobb esélyük lesz a sikerre.

A McKinsey Global Institute tanulmánya kimutatta, hogy a világban működő óriáscégekre az eddiginél sokkal rosszabb idők köszönthetnek. Mindebből ugyanakkor a felhasználók profitálhatnak, ugyanis az internet számos új lehetőséget teremt, amelyeknek köszönhetően a kisvállalatok sok ügyfelet szerezhetnek.

A McKinsey álláspontja szerint a konszernek aranykora 1980 és 2013 között tartott. Az intézet munkatársai 30 000 társaságot elemeztek ki, ezek bevételei 56 billióról 130 billió dollárra nőttek, míg az adózott nyereségek az 1980-as 2 billió dollárról 2013-ra 7,2 billió dollárra emelkedtek. Az összegek kétharmada a fejlett országokból származik. 2025-re a cégek nemzetközi bevétele 185 billió dollár lehet, míg az adózott nyereségük 8,6 billió dollár. Ugyanakkor a GDP-khez viszonyítva 1980-ban a vállalatok adózott nyeresége a nemzetközi GDP 7,6 százalékot tett ki, 2013-ban ez az arány 9,8 százalék volt, de 2025-re 7,9 százalékra csökkenhet.

A fejlődő államokban lévő online vállalatóriások, például a kínai Alibaba vagy az indiai Flipkart egyre nagyobb konkurenciát jelentenek a hagyomános nyugati cégeknek. A Bharti Airtel indiai távközlési társaságnak például már 310 millió ügyfele van, de nem szabad megfeledkezni az olyan platformokról sem, mint az Amazon vagy az Airbnb.

A McKinsey rámutatott arra is, hogy 1990 óta a multinacionális vállalkozások száma a kétszeresére nőtt. A nyereségek az elmúlt évtizedekben évente 5 százalékkal növekedtek, azonban a jövőben csupán 1 százalékkal fognak emelkedni, ráadásul a nyereségek eloszlása is is megváltozik majd. A legnagyobb és legsikeresebb cégek fognak a legjobban kijönni a folyamatból, a többi vállalat sokkal rosszabbul jár majd. Ugyanakkor a változásokból az ügyfelek nyertek, a Skype például 2013-ban 37 milliárd dollár telefonköltséget takarított meg az embereknek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kotomicuki #14
    "Egy bizonyos meret folott darabolnam oket mint a szel ha ellenkeznek akkor a tulajdonosokat es a reszvenyeseket is :)"

    Ezt a játszmát már több száz éve játsszák és - többek között - pár amerikai elnök élete is ráment már, mert ők is vissza akarták szorítani a túl nagyra nőtteket...
  • ugh #13
    Bocs felreertelmeztem amit irtal.
    Vedd semmissnek a hsz-t.
    Csak mar nem tudtam torolni mert ugye a mobil oldal egy fos es mire beleptem tabletrol mar letelet az 5 perc.
    sorry
  • ugh #12
    Te tenyleg ekkora eke vagy, vagy csak be vagy baszva?
    Mert ugy az egy ket fos garzdvallalkozas ea a tucatnyi orszagot iranyitani kepes multilofaszok kozt nincs atmenet mi?
    Tokeletesen peldazza mekkora egy barom vagy, hogy egy otvaros eldobando led-oled-apam fasza miatt aggodsz.
    Az abszolut lenyegtelen, hogy nagyreszt az ilyen multik miatt vagy nagyjabol rabszolga.
    Ugye meg kell nezni kik is a tulajdonosai, reszvenyesei keresztbe kasul a bankoknak multiknak.
    Kevesebb atv tobb gondolkodas es olvasas, aztan szolalj majd meg.

  • end3 #11
    Nincsen baj az óriás, monopol helyzetben lévő multikkal sem, ha a társadalom, amely "táplálja" őket, kezében tudja tartani a közgazdasági környezetük szabályozását. Azaz megszületnek azok a jogszabályok, amelyek egyértelműen az emberi társadalom hasznára engedi működni őket.

    Jelenleg nem ez a helyzet, azaz mindenhol "a farok csóválja a kutyát". Az általuk hosszútávon "szivatni tervezett" emberi társadalom, "helyzetben" lévő része (mondjuk, jogász, politikus...) marhára nem érti, mi folyik itt, (tisztelet a kivételnek,) nem, hogy lépést tudna tartani a technológiák fejlődésével, és a társadalmi körülmények gyors változásaival.

    A nép fennmaradó, bőséges része, pedig tudatlanul használja a számára tudatilag még éppen felfogható lehetőségeket és élvezi az életet. Azaz magyarán széles ívben "tesz" az emberiség, saját és gyermekei jövőjére. Lehet ez a magatartása történelmileg nem annyira szégyen, mint az előbb nevezett elit csoportoké.
    Utoljára szerkesztette: end3, 2015.09.14. 09:42:29
  • Skylake #10
    Ha ez a McKinsey féle tanulmány tényleg ezt állítja, akkor ez olyan orbitális baromság, hogy erre több szót vesztegetni felesleges is.
  • Akva #9
    " legnagyobb és legsikeresebb cégek fognak a legjobban kijönni a folyamatból, a többi vállalat sokkal rosszabbul jár majd."

    Miről szól akkor a cikk?
  • Kikikirly1991 #8
    Értem amit mondasz,és van benne igazság.Azonban én javasolnék jobbat:Mit szólnál ahhoz ha mondjuk egyetlen egy operációs rendszert fejlesztenek és nyílt forráskódú lenne(vagyis ingyenes).Tegyük fel hogy nem lenne NVidia és AMD hanem egyetlen videókártya volna amit tudósok és mérnökök terveznek,és csak akkor dobnának újat piacra ha arra valóban szükséges volna,és a fejlődést nem a rövid távú profit motíválná(ami valójában kiadás)?Olyan grafikus vezérlők volnának amik 100%ban kiaknáznák a hardverekben rejlő teljesítményt.Kereső is lehetne egy darab,maradjunk most a Google-nél,az általa termelt profit több cég között oszlana meg,vagy lehetne ez is Open Soource.Nem lenne reklám ,ami a valóságban csak kiadás (hiszen a kamerák és a stúdiók árammal működnek,fűteni kell őket,ha az ott dolgozok nem dolgoznának de ugyanúgy megkapnák a fizetésüket munka nélkül még akkor is megtakarításról beszélnénk,és a megélhetésük is biztosítva lenne,nem beszélve arról hogy nem jelentkezne a reklámok fogyasztás növelő hatása) és nem növeli a profitot.100% megújúló energiaforrás bla bla bla,biztos érted mit akarok mondani. A lényeg hogy a kapitalizmus csak egy gazdasági forma amiben a javak elosztása történik,és mint tapasztaljuk nem túl igazságosan.Arról nem beszélve hogy a rövidtávú profitmotívum lassítja a technikai innovációt(pl olajlobby,vagy bármilyen lobby tevékenység).A mai nagyvállalatok döntő többségben ezt képviselik.
    Utoljára szerkesztette: Kikikirly1991, 2015.09.13. 18:56:34
  • Sir Cryalot #7
    Szerintem kisebb méretű cégek biztos jobb LCD kijelzőket lennének képesesk előállítani, de még plazmát is, mert amit ezek művelnek az elég gyatra, az oledezés meg gyerekes és bárgyú.
  • bdzsana #6
    Értem én és tisztában vagyok a nagy cégek hátülőivel. De mivel mindenki csak a hátrányait sorolja állandóan én azért árnyalnám egy kicsit az egyoldalú multiellenességt és elmondtam hogy a userek felől azért nem feltétlenül előny a fragmentáció és elég sok pozitívumot is hoztak az életünkben, csak hát a hatalmuk túl nagy. Bár valahogy én még mindig nagyobb biztonságban érzem magam, hogyha a Google szolgáltatásai a Google kezében marad és nem szólhat bele a kormány.
  • ugh #5
    Szerintem meg rohadtul nem ertitek a lenyeget.
    A multinaci nagyvallalatokrol van szo.
    Azokrol akik zsebretesznek komplet kormanyokat vagy akar egy egesz regiot.
    Lasd gugli, coca cola, mcdonalds, olajcegek, stb.
    Egy bizonyos meret folott darabolnam oket mint a szel ha ellenkeznek akkor a tulajdonosokat es a reszvenyeseket is :)

    Utoljára szerkesztette: ugh, 2015.09.13. 16:41:09