Gyurkity Péter

Az élet alkotóelemei vannak a 67P üstökösön 

A Philae által gyűjtött adatok alapján számos szerves vegyület van jelen az üstökösön.

Legutóbb arról számoltunk be az ESA küldetése kapcsán, hogy még mindig nincs folyamatos kapcsolat a leszállást követően hibernált állapotba merült landolóegységgel, ez pedig azóta sem változott. Most azonban a szakemberek egyszerre két tanulmányt is közöltek, amelyek még a leszállási manőver során gyűjtött adatokra épülnek, ezek pedig igazolni látszanak azon feltételezéseket, miszerint az élet alkotóelemei vannak jelen az üstökösön. A hivatalos blogban megjelent új bejegyzés szerint a Philae még a 67P/Csurjumov-Geraszimenko üstökös 7 órán át tartó megközelítése során végezte el az első tudományos jellegű méréseket (az első kör mintegy 80 százalékát teljesítette, mielőtt hibernált állapotba került), ezek pedig rögtön számos hasznos eredménnyel szolgáltak. A landolóegység számára eredetileg kijelölt helyen például az általa felvert por tanulmányozása alapján 16 különböző (főleg szénben és nitrogénben gazdag) szerves vegyület jelenlétét sikerült kimutatni, ezek közül négyet pedig korábban nem is fedeztek fel a hasonló jellegű küldetésekben elvégzett, az üstökösök belső összetételére vonatkozó mérések.


A gázok első vizsgálata során a vízpára, a szén-monoxid, valamint a szén-dioxid jelenlétét is sikerült igazolni, de nem hiányzik innen a formaldehid sem, márpedig az észlelt vegyületek jó része kulcsszerepet játszik az aminosavak, a cukor, illetve a nukleobázisok szintézisében, ezek jelenléte a Naprendszer korai szakaszából származó üstökösökön pedig arra utal, hogy az akkor lejátszódó kémiai folyamatok maguk is fontos szerepet töltöttek be a későbbi történések előkészítésében.

Mivel a Philae végül egy másik helyen landolt, a kutatók számára lehetőség nyílt a két terep összehasonlítására is. Az egyik helyszínen a képek alapján a hóra emlékeztető finom por, a másikon pedig a kopasz felszín a jellemző vonás, itt meg is gyűlt a bajuk a landoló rögzítését biztosítani hivatott szigonyokkal, mivel azok nem tudtak megkapaszkodni. A hőmérséklet az üstökösön végbemenő 12,4 órás nap során -180 és -145 Celsius-fok között változik, ez nem jelent meglepetést, de ezzel egy időben háromszögeléssel sikerült egy 21 x 34 méteres helyre belőni a Philae pozícióját, ami segíthet a pontosabb tájékozódásban.

Az illetékesek továbbra is reménykednek abban, hogy a júniusi bejelentkezés után sikerül hosszabb ideig kapcsolatba lépni a landolóegységgel, amiben a közeledő perihélium is segíthet majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • johnfly #25
    -Nekem volt nem egy konteos tanárom. Úgy kellett leállítani, amikor nagyon belemerült az "elméleteibe", hogy valami triviálisan banális keresztkérdést feltettél, és belesült a mondandójába.
    Mi persze csak röhögtünk az ilyeneken..........sajnos voltak páran.
  • gforce9 #24
    "Még: -Az iskolában azt tanították, hogy.......- sem teljesen elfogadott alátámasztása az érveidnek. "

    Bár megjelenne ez az érv és ez a gondolkodás sokaknál. A konteók 99%-a azonnal megszűnne létezni, ha az emberek az általános iskolában tanultakat hajlandóak volnának feleleveníteni.
  • johnfly #23
    Ezt az embert honnan szalasztották?

    Sat24.com

    Negyed óránként készít képet a földről.

    http://www.nytimes.com/interactive/2015/07/10/science/An-Image-of-Earth-Every-Ten-Minutes.html -ez pedig a legmodernebb japó műhold

    Egyébiránt a google earth programot ismered? a kép alsó sarkában olvashatod, hogy melyik képet melyik műhold készítette, és mikor.
    Lehet, hogy az útépítő munkások közt, vagy a mesekönyvelemző körben ahova jársz, menő ez a "gondolkodásmód", és te vagy a kis-kakas a szemétdombon élén éles eszű meglátásaiddal, de egy tudományos fórumon maximum barlangi ősembernek tünteted fel magad vele.

    Tények, tények tények! Forrásokkal alátámasztva, hogy honnan szeded az információidat!
    Itt ezzel kezd a mondanivalód, különben egy szavad nem lesz komolyan véve.
    Itt nincs: -Én ezt hallottan............
    -Nekem azt mondták...........
    Még: -Az iskolában azt tanították, hogy.......- sem teljesen elfogadott alátámasztása az érveidnek.
  • Bazsalusz #21
    Anyádba mélyen te gyökér!
  • SirBubu #20
    "Egyébként, ha már szerkesztetted a hozzászólást, akkor arcoskodás helyett egy állítmányt pakolhattál volna oda. "

    pontosan hova?
  • SirBubu #19
    "Én szimplán kibasznám egy elvben tudományos fórumról aki ennyire hülye/buta/troll. "

    látod, pont ezért vagy te itt csak szimpla user, nem pedig szerkesztő vagy moderátor vagy valami
  • VolJin #18
    Azért nem áll 90 fokban, mert nem az egyenlítőn vagyunk, így eleve a szélességi kör kiegészítő szögében kell állnia. Persze ennek a megértéséhez általános iskolai geometria és földrajz elégséges szintű ismerete szükséges.

    Mellesleg sok esetben az AM-microt is kevernéd a műholdassal, mert tányérosantenna azt kész.
  • molnibalage83 #17
    Csak ennyit kellett volna gyökérke bubunak beírni a keresőben.

    earth satellite pictures

    Annyi képet talált volna, hogy belefullad. Lefotózott vulkánkitörések, erdőtüzek, IR felvételek megőzgazdasági elemzéshez felvételek hurrikánokról, stb. Minda Blue Marble felvétel után készült.

    Én szimplán kibasznám egy elvben tudományos fórumról aki ennyire hülye/buta/troll.
  • cylontoaster #16
    Korábban megvolt, ha kellő számú negatív pontot kapott az illető, akkor szépen összecsukta automatikusan az általa írt hsz-t, és csak ha érezted magadban az erőt, akkor kellett elolvasnod.
    Rövidtávon szórakoztató a hülyeségeket olvasni, persze meggyőzni nem lehet, és vitatkozni sem vele, mert értelmes dolgokat nem tud írni, ebben igazad van.

    Pont abbahagytátok a másik fórumban a témát, mikor kezdett érdekes lenni: az ilyen elborultakat pl tudja szűrni a likvid demokrácia? És ha igen, akkor tudja akkor is, ha egyébként mondjuk megfelelő végzettsége/szakmai tudása van valamihez, csak közben más gond van vele?
  • Garga Pitic #15
    Hagyd, fölösleges.
    Ilyen jellegű vitára interneten keresztül nem érdemes leállni ismeretlennel.
    Csak azt látod, hogy fura dolgokat ír, de semmi információd nincs róla, hogy komolyan gondolja-e vagy csak szórakozik.
    Az ignoráció lehetősége hiányzik a fórumrendszerből.