Gyurkity Péter

Jönnek a gondolattal vezérelt művégtagok

Egy izlandi cég jól halad a tesztekkel, három-öt éven belül piacra dobnák megoldásukat.

Az elmúlt években több alkalommal olvashattunk az emberi szervezetbe ültetett, a művégtagok mozgatását gondolatokkal és azok vezeték nélküli továbbításával megoldó fejlesztésekről, ezek azonban kivétel nélkül klinikai kísérletek, többnyire laboratóriumi körülmények között működő, bonyolult eljárást igénylő platformok volt. Egy izlandi megoldás közelebb jár a megjelenéshez.

Az Össur bejelentette saját, úgynevezett implanted myoelectric sensor (IMES) fejlesztését, amely nevének megfelelően a testbe ültetett érzékelőkkel oldja meg az egyes művégtagok kényelmesebb és hatékonyabb használatát. A technológia egyik tesztelője, egy szintén izlandi, ám ma már az Egyesült Királyságban élő férfi, Gudmundur Olafsson nagyon is pozitívan számolt be eddigi tapasztalatairól, ami annak köszönhető, hogy a korábban használt megoldások egy viszonylag egyszerű és gyors beavatkozással kiegészíthetők.


A férfi, aki egy gyerekkori baleset szövődményei, az állandó fájdalom és a kínok miatt döntött egyik lábfejének és bokájának eltávolítása mellett, eddig is a cég termékét használta, ám ezt nagyjából egy évvel ezelőtt a már említett, közvetlenül a megmaradt izomszövetekbe ültetett IMES-érzékelőkkel toldották meg, amelyek az alig 15 percig tartó, mindössze 1 centiméteres vágásokat igénylő műtét után megfelelő módon működtek.

Ezen érzékelők az agyból érkező jeleket vezeték nélkül továbbítják a művégtagba, mégpedig komolyabb fáziskésés és külső energiaforrás nélkül. A kutatók szerint életre szóló megoldásról lehet szó, amely az elmúlt 14 hónapban nem okozott különösebb problémákat, mi több, elősegítette az addig elhanyagolt izmok regenerálódását, hiszen a szóban forgó esetben a férfi a művégtag megfelelő mozgatásához ismét a boka felett elhelyezkedő izmait használhatja fel aszerint, hogy miként szeretné pontosítani a súlyeloszlást. Olafsson elmondása szerint szürreális élményben van része, hiszen 11 év után ismét mozgatja a bokát, így többek között az ép láb megerőltetése nélkül fel tud állni a tolószékből.


Az illetékesek azt remélik, hogy a teszteket követően 3-5 éven belül megjelenhet a piacon a végleges megoldás, amely nagyban megkönnyítheti a művégtaggal élők életét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • jovokutato #10
    Nagyon komoly lépéseket tesz a tudomány..
    Nem egy sejtet modelleztek le,hanem jóval többet:
    http://www.medicalonline.hu/eu_gazdasag/cikk/blue_brain__egy_agykergi_oszlop_szimulacioja
    https://sg.hu/cikkek/81371/uj-modszer-az-agy-osszetettsegenek-kibogozasara
    http://www.origo.hu/techbazis/20150512-kozelebb-jutottunk-a-mesterseges-agyhoz.html
    http://techindex.hu/az-emberi-agy-modellezese-atomonkent/
  • torreadorz #9
    MI-t nem lehet leprogramozni, pont a tanulás a lényege. Viszont öntanuló MI-t lehet készítene, persze nem éppen szilicium alapokon.

    Én egyébként azt gondolom hogyha lesz is valaha mesterséges intelligencia, akkor az ugyanúgy szerves alapokon fog nyugodni (kvázi a processzor nem sziliciumból lesz, hanem valami fejérjéből ami képes magát átrendezni)
  • Serutekin #8
    Mióta megszabadultak a "túlzott" demokráciától sok minden van Izlandon :)
  • Inquisitor #7
    Hááát, azért néhány érdekes előadás fent van a témában kissé jártasabb személyektől amik alapján meg de. Persze ez nekem kívülállóként nehezen megítélhető, hogy tényleg van mögötte technika és tudás vagy csak szponzorok és államok pénzét szeretnék ilyenekkel megszerezni?

    A fenti megoldás meg érdekesen hangzik, kíváncsi leszek ez terjed el, vagy a DARPA által fejlesztetett mesterséges "ideg".
  • Jawarider #6
    Izlandon ilyen cégek vannak ? :)
  • Jawarider #4
    "Full" MI szerintem nem lesz sosem. Gondolkodás, kreativitás leprogramozásában nem hiszek.

    OK, hogy mennyit fejlődött a tudomány 100 év alatt de akkor is.
  • Jawarider #5
    "Full" MI szerintem nem lesz sosem. Gondolkodás, kreativitás leprogramozásában nem hiszek.

    OK, hogy mennyit fejlődött a tudomány 100 év alatt de akkor is.
  • molnibalage83 #3
    Nagyon optimista vagy. Amíg egyetlen sejt lemodellezésére képes szuperszámítógépet építgetünk, akkor szerintem picit irreállis valódi MI-ről álmodni. Eleve hogyan képzelsz el egy MI-t, ami nem képes érzékelni és értelmezni a külvilágot...?
  • Skylake #2
    Családi tapasztalatok alapján nagy szükség van ezekre a protézisekre. Egy azonban fontos: amennyiben van IoT funkció, az szükség esetén hardveresen maradéktalanul lekapcsolható legyen az egyéb vezérlőfunkciókról. Nehogy már a vicces kedvű script kiddie jellegű kisunoka, vagy haverja feltörje a papika vagy a mamika műlábát, aztán vicces esés legyen belőle amit ugye azonnal lőhetnek fel a videomegosztóra, mert lájkokért minden, és mert az emberi primkóság a sok technikai eszköz ellenére azért pszichológiailag épp olyan maradt, mint amikor a barlangban marakodtunk a csontokon pár ezer éve.

    Az emberihez hasonló MI-ig még azért szerencsére szerintem jó sokat kell várni - amennyiben egy ember személyiségének teljes komplexitására gondolunk.
  • jovokutato #1
    Mi lesz még nemsokára..
    Amilyen szinten áll a tudomány,nemsokára MI is lesz..