Szekeres Viktor

Kiosztották az idei Golden Globe-díjakat

A legjobb filmes díjakat a Sráckor, az A Grand Budapest Hotel és a Leviatán vitte el, a legjobb sorozat a The Affair, a Fargo és a Transparent lett.

Eddig is tudtuk, melyik az év két legjobb filmje. De melyik a jobb?
  • Sráckor.
  • A Grand Budapest Hotel.
  • Még nem láttam egyiket sem.
Magyar idő szerint ma hajnalban rendezték meg hetvenkettedik alkalommal a Golden Globe-gálát, amit valódi jelentőségének megfelelően ezúttal sajnos nem közvetített egy magyar csatorna sem. Szerencsére persze, akit érdekelt az esemény, az tudta nézni vagy valamelyik itthon is fogható műholdas csatornán, vagy pedig az interneten keresztül. A sok szakmai díj után átadott Golden Globe az egyik legnagyobb felhajtással prezentált díj annak ellenére, hogy olyanok döntenek róla, akik csupán fényképezkednek a sztárokkal és néha interjúkat készítenek velük. A pár tucat, meglehetősen öreg bulvárújságíróból álló Hollywood Foreign Press azonban a sztársűrűségnek, s az ebből fakadó tévés közvetítésnek köszönhetően mégis hatalmas médiafigyelem mellett tudja átadni díjait.


Idén is természetesen sztárokat jelöltek a legtöbb kategóriában színészi díjakra, a legjobb filmekre és sorozatokra vonatkozó döntéseik pedig nagyjából egybecsengtek a korábbi kritikákkal és/vagy díjátadókkal. Mindössze azon lepődhettünk meg, hogy Amy Adams nevének köszönhetően még a nagyot bukó Nagy szemek is bekerült a legjobbak közül (ez valahol jogos, hiszen a film jó lett). Plusz idevehetjük Jennifer Aniston ellentmondásos főszereplői jelölését is, aki egy gyenge filmből került pusztán neve miatt reflektorfénybe. (A Cake-sztori egyébként nagyon tanulságos, érdemes utánaolvasni, hogy csak a produkciós cég állhatatos munkájának, nyomulásának köszönhetően lett tényező - olyannyira, hogy már arra is van esélye, hogy Oscar-jelölést kapjon.)

A HFPA idén sem okozott sok meglepetést díjaival, szokás szerint szinte minden kategóriában azt díjazták akit kell. Ennek megfelelően - mint sok másik díjátadón - ezúttal is Wes Anderson filmje, A Grand Budapest Hotel, valamint Richard Linklater rendezése, a Sráckor veselkedett egymásnak, s amellett, hogy mindkettő nyerte saját kategóriáját, a legjobb rendezői díjat végül Anderson kaparintotta meg. Az idei év többi, igencsak elismert filmje közül A mindenség elmélete és a Birdman egy-egy színészdíjjal, plusz egy-egy egyéb kategóriával (filmzene, forgatókönyv) vigasztalódhatott.


A tévésorozatok esetében is kritikuskedvencek kerültek kiemelésre. A kilenc kiemelt díjból nyolcat ráadásul újoncsorozat kapott, vagyis csak nyáron fog kiderülni róluk, hogy a szakma érdemesnek tartja-e őket Emmy-díjra, esetleg -jelölésre. A drámák közül nem egy, hanem két nagy nyertesről beszélhetünk: a Fargóról és a The Affairről. Mindkettő "normál" sorozat, azonban előbbit a minisorozatok között jelölték, mondván a minden évben változó történet és szereplőgárda erre jogosítja föl.

A tévés díjak egyik fő tanulsága egyébként az volt, hogy egyre nagyobb teret nyernek közöttük a nem is tévére készült sorozatok. A Netflix streamszolgáltató tavalyi női főszereplős sikere után idén egy férfi főszereplői díjat kapott a Kártyavárért, míg a komédiák között 2015-ben az Amazon sorozata, a Transparent kaparintotta meg a két legnagyobb elismerést.

A 72. Golden Globe díjazottjai:

Dráma: Sráckor
Komédia/musical: A Grand Budapest Hotel
Idegen nyelvű film: Leviatán
Animációs film: Így neveld a sárkányodat 2
Rendező: Richard Linklater (Sráckor)
Férfi főszereplő (dráma): Eddie Redmayne (A mindenség elmélete)
Férfi főszereplő (musical/komédia): Michael Keaton (Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje))
Női főszereplő (dráma): Julianne Moore (Still Alice)
Női főszereplő (musical/komédia): Amy Adams (Nagy szemek)
Férfi mellékszereplő: JK Simmons (Whiplash)
Női mellékszereplő: Patricia Arquette (Sráckor)
Forgatókönyv: Alejandro González Iñárritu (Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje))
Filmzene: Jóhann Jóhannsson (A mindenség elmélete)
Betétdal: Glory (Selma)

Drámai sorozat: The Affair
Komikus sorozat: Transparent
Minisorozat/Tévéfilm: Fargo
Férfi főszereplő (dráma): Kevin Spacey (Kártyavár)
Férfi főszereplő (komédia): Jeffrey Tambor (Transparent)
Férfi főszereplő (minisorozat/tévéfilm): Billy Bob Thornton (Fargo)
Női főszereplő (dráma): Ruth Wilson (The Affair)
Női főszereplő (komédia): Gina Rodriguez (Jane The Virgin)
Női főszereplő (minisorozat/tévéfilm): Maggie Gyllenhaal (The Honorable Woman)
Férfi mellékszereplő: Matt Bomer (Igaz szívvel)
Női mellékszereplő: Joanne Froggatt (Downton Abbey)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Serutekin #1
    Már mint a "ki nyalt fényesre több kiválasztott segget" díjat? Én a South Parkkal egyetemben olvasztanám is be a francba :)