Berta Sándor

iOS - érkezik a Firefox?

Úgy tűnik, hogy a Mozilla mégis elérhetővé teszi a Firefoxot az Apple mobil operációs rendszerén.

A TechCrunch cikke szerint a szervezet menedzserei Portlandben találkoztak és arról egyeztettek, hogy szükség lenne a böngésző iOS-kompatibilis verziójának kiadására. "Ott kell lennünk, ahol a felhasználóink vannak. Így a Firefox elérhető lesz az iOS-re is" - írta Lukas Blakk, a Mozilla Firefox-kiadásokért felelős menedzsere a Twitter-bejegyzésében. A TechCrunch azt gyanítja, hogy Blakk ezzel csupán Jonathan Nightingale alelnök szavait ismételte meg. Azt egyébként, hogy az iOS-kompatibilis Firefox megalkotása téma volt a portlandi találkozón, Matthew Ruttley, a Mozilla egy másik illetékese is megerősítette egy Twitter-bejegyzésében.

A Mozilla eddig elutasította a böngésző iOS-kompatibilis változatának elkészítését. Az indoklás az volt, hogy az Apple nem igazán akarja, hogy a platformon külső cégek böngészői is megjelenjenek. A kaliforniai konszern csak akkor engedélyezi ilyen programok használatát a mobil operációs rendszerén, ha azokban az ő JavaScript- és renderelő motorját alkalmazzák. Ebbe belement a Chrome és - némi trükközéssel - az Opera is. Az utóbbi a renderelést a saját szerveire helyezte ki és a honlapok csak ezután jelennek meg az iOS-t futtató eszközökön.

Miután nagyon valószínűtlennek tűnik, hogy az Apple megváltoztatta volna az álláspontját, így a TechCrunch úgy gondolta, hogy a Mozilla az Apple technológiáit használja majd az iOS-kompatibilis Firefox-verzióban. A böngésző ennek ellenére képes lehet a könyvjelzők és a jelszavak szinkronizálására, valamint az Androidon használt változat más funkcióit is támogathatja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!