Berta Sándor

Így manipulálják az online fórumokat

Nem nehéz olyan ügynökségeket találni, amelyek vitákat és bejegyzéseket manipulálnak a világhálón.

A különböző online fórumokon és termékértékelő platformokon számos eltérő véleménnyel rendelkező felhasználó található meg. Ugyanakkor sok olyan vélemény is felbukkan, amelyek valójában cégekhez köthetők és a céljuk a viták vagy az értékelési folyamatok befolyásolása. Ezeket a kampányokat általában olyan ügynökségek szervezik meg, amelyeknek a gyártók fizetnek azért, hogy rengeteg hamis személyazonosságot hozzanak létre. Ma már rengeteg olyan platform van, ahol ez az eljárás elfogadott dolognak számít.

Martin, a Modern Mind Marketing nevű osztrák ügynökségnél dolgozik és elmondta, hogy ők ezt a típusú marketingtevékenységet öt éve folytatják. 4000 fórum és honlap van a listájukon, s jelenleg 400 regionális, illetve nemzetközi oldalon vannak jelen. Az ügyfeleik közé tartozik a Bank Austria, az Interwetten, a Sigma, az Air France, a TUI és a Subway.

Az eljárás mindig hasonló forgatókönyv alapján zajlik. Először a megrendelőkkel közösen elkészítenek egy koncepciót, amelynek keretében meghatározzák a befolyásolni kívánt célcsoportot, a témát és azt, hogy a kampány mekkora legyen. Ezt követően létrehoznak számos e-mail címet a Gmail, a GMX vagy éppen a Hotmail rendszerében, azért, hogy a felhasználók regisztrálni tudják magukat a kiválasztott fórumokban. Általában beceneveket használnak, valódira hasonlítókat csak akkor, ha a megrendelő kifejezetten ezt kéri. A nevekhez fotókat is keresnek az interneten, aminél nem foglalkoznak a szerzői jogokkal. Amennyiben lehetséges, már meglévő profilokat is felhasználnak és egy hamis személyazonosságot akár több ügyfél kampányban is bevetnek.


Ritkán derül fény ilyen befolyásolásra, de a HTC Samsung általi besározása kivétel volt. A 340 ezer dolláros büntetés ellenére valószínűleg megérte

Egy kampány költségei attól függenek, hogy mennyi embert kell mozgósítani. Egy 1 hónapon keresztüli kampány, amelyben három munkatárs vesz részt, kb. 1500-2000 euróba kerül. A bejegyzéseket általában a 40 külsős munkatárs készíti el, akik között sok a diák. Őket nem igazán fizetik meg és nagy rajtuk a nyomás.

Egyértelműen le van fektetve, hogy melyik "személy" melyik platformon melyik témához szól hozzá. A reklámozó bejegyzések mellett sok semleges hangvételű írást is elhelyeznek, hogy ne tűnjön fel a manipuláció. Az újságok fórumai mellett megjelennek a vitaplatformokon, a főzési és a sportoldalakon is. A megrendelők között vannak bankok és szállodák is, a kampányokra pedig nemcsak Németországban, Ausztriában és Svájcban kerül sor, hanem Olaszországban, Görögországban vagy éppen Spanyolországban is. Ilyenkor virtuális magánhálózatokat használnak.

Egy másik dolgozó, David, aki ugyanennél az ügynökségnél korábban vezető pozícióban is volt, hozzátette, hogy vannak minden esetben érvényes szabályok: sosem reklámoznak cigarettákat, alkoholt, gyógyszereket és fegyvereket. Szintén elvi kérdés, hogy politikusoktól vagy pártoktól nem fogadnak el megbízásokat. Korábban voltak ilyen jellegű megkeresések, de mindegyiket visszautasították.

Arról megoszlanak a vélemények, hogy mennyire hatékonyak ezek a megoldások. Az érintett portáloknak nem érdekük a hamis személyazonosságok kiszűrése, hiszen azok is forgalmat generálnak. A termék- vagy szolgáltatás-értékelő platformok esetében a turisztikai oldalakat keresik, például a Booking.com-ot vagy a Tripadvisort, tartózkodnak viszont az olyan nagy forgalmú honlapoktól, mint az Amazon. A fő cél bizonyos nevek vagy a pozitív tulajdonságok kihangsúlyozása a viták során. Amennyiben már nyitott valaki egy a témával foglalkozó topikot akkor ott folytatják a tevékenységüket, ha nem, akkor ők nyitnak új fórumszálat. Kockázat gyakorlatilag nincs.

"Ma már mindent meg lehet vásárolni. A felhasználóknak tisztában kell lenniük azzal, hogy az információáradatot mindig különböző érdekek irányítják. Ez a klasszikus sajtóban sincsen másképp. A cégek a Wikipédiát is manipulálják, még akkor is, ha ez nehéz feladat, mert a bejegyzéseknek semlegeseknek kell lenniük" - hangsúlyozta David. Martin leszögezte: számára már nem létezik őszinte vélemény az interneten. A fórumokon és a bejegyzésekben lévő információkban sem hisz vakon és azonnal azt kérdezi, hogy milyen érdekek húzódnak meg egy-egy bejegyzés mögött.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gombabácsi #30
    haha, a tömeg beszopja amit mesterségesen beszopatnak vele, aztán a letrollozza azt, akinek más véleménye van :D:D:D

    http://youtu.be/moaxF7NxzKg
  • Pares #29
  • Pares #28
    Ennyi. Köszi, hogy megspóroltál nekem egy hosszú hozzászólást!
  • Archenemy #27
    "Nem csak a világ sorsát meghatározó összeesküvések vannak, hanem ilyen kis piti összeesküvések is."

    Helyesbítek:
    Nem csak a világ sorsát meghatározó összeesküvésELMÉLETEK vannak, hanem ilyen kis piti összeesküvésELMÉLETEK is. :)
  • Archenemy #26
    Azt, hogy valami konteó, az ne legyen az ultimate érv amellett, hogy nem igaz. Vannak konteók, amik nem igazak, meg vannak, amik valószínűleg igen, de mégis ha valamire rásütik, hogy konteó, az mindig amellett "érv", hogy nem igaz, és ez a jelenség szerintem káros a vitára nézve úgy általában.

    "bár ezek nagy részét inkább csak csalásnak vagy szélhámosságnak hívnám"
    De hát ez az, hogy ezek miért nem conspiracy-k? :) Nem csak a világ sorsát meghatározó összeesküvések vannak, hanem ilyen kis piti összeesküvések is.
  • ostoros #25
    Heh, jó kis videó. Engem meg megint letiltottak az origóról.
  • WoodrowWilson #24
    Most akkor az a bajod, hogy a nyilvánvalóan igaz összeesküvésekre (bár ezek nagy részét inkább csak csalásnak vagy szélhámosságnak hívnám) nem mondják rá az emberek, hogy konteó? Vagy az, hogy a gyíkemberes kamuholdraszállásos hülyeségekre rámondják? Mit szeretnél?
  • Tetsuo #23
    Kicsit off, de ha már a "konteóknál" tartunk:

  • Archenemy #22
    "vagy hülye vagy, vagy fizetett bértroll(nok)"

    De hát ez egy KONTEÓ!!! :D
  • Archenemy #21
    "Te azt tudod, hogy ezzel a sok hülyeséggel pont az ellenkezőjét váltod ki mindenkiből mint amit szeretnél ?"
    Mert mit szeretnék kiváltani? Azon a jelenségen szórakozom, hogy annyi beszélgetésben meg elméletben volt már ez a végső érv, hogy "de hát ez KONTEÓ!", mintha az azt jelentené, hogy nem igaz valami.

    Itt ugye az a gond, hogy a konteó szót néhányan úgy definiálják, hogy "elképzelhetetlen marhaság", és utána nem értik, hogy hogyan hihet valaki egy konteóban. Pedig a konteó az a bármiféle összeesküvés feltételezése, aminek az a célja, hogy az abban résztvevők jól járjanak, a publikum meg jellemzően rosszul.

    (kötözködő ateisták/agnosztikusok kedvéért: ha azt mondom, hogy hinni egy konteóban, az persze nem vallásos hit, hanem a legvalószínűbbnek gondolás).

    Ugye az nyilvánvaló, hogy conspiracy-k igenis vannak, lásd pl. a fenti cikk, ahol a marketingcég emberei és a gyártók esküdtek össze, hogy úgy manipulálják a közvéleményt, hogy az ne reklámnak, hanem emberek tapasztalatának tűnjön. Ez nekik előnyös, az embereknek úgy általában hátrányos (hiszen így nem a számukra legjobb terméket veszik, sérül a piaci verseny, stb). Ez egy klasszikus összeesküvés.

    Ha valaki a sok pozitív hozzászólást látva ezt mondta: "Tuti hogy ez valami marketingcsapat munkája, és nem tényleg ennyi user szereti" (ez egy konteó, tehát feltételez egy összeesküvést), akkor ezer százalék, hogy a következő hozzászólás ez lett volna: "De hát ez egy KONTEÓÓÓ! És szerinted a gyíkemberek irányítják a Földet, mi? Barom!".

    Na ezért utálom, hogy a konteó egy ilyen gyűjtőszó, mert hiteltelenít egy csomó egész valószínű összeesküvés-elméletet (csak egy hazai példa: Paks 2 beruházása villámgyorsan megtörtént. Melyik a valószínűbb, a hivatalos verzió, miszerint a miniszterelnök úr néhány pillanaton át töprengett, majd géniuszával kiválasztotta a legmegfelelőbb gyártót, vagy esetleg gondolhatom azt, hogy voltak itt háttéralkuk keményen?). Egy ilyen történettel pl. rá lehet ébreszteni az embereket, hogy igazából ők is egy csomó összeesküvés-elméletben hisznek, csak azokat nem így nevezik, mert akkor be kellene látniuk, hogy egy összeesküvés-elméletben hisznek, és azt nem akarják belátni, mert már eldöntötték, hogy a konteók hülyeségek, hiszen a gyíkemberkonteó is hülyeség.

    És mivel tenni meg nem tudok egyebet, ezért időnként ironizálok, mikor lelepleződik egy valós összeesküvés.

    "Szerintem az emberi intelligencia terén hiányban szenvedsz,"
    Bár nem tudom, hogy az IQ-ra vagy az EQ-ra gondoltál, de az ezt követő szóhasználatod az IQ-ra utal. Nem tartom az IQ-t túl sokra, meg hát a neten eleve mindenki azt ír, amit akar, de ha már felvetetted a témát, konkrétan MENSA tag lehetnék ;)
    Ha mégis az EQ-ra értetted, akkor viszont igazad van, bár nem jelentősen, de átlag alatti az EQ-m.