Gyurkity Péter

Elrajtolt az Android One

A Google bemutatta az első három készüléket, amelyekkel útnak indul a kezdeményezés.

A Google még a júniusi rendezvénye alatt jelentette be, hogy Android One néven egy új programot indít el, amelynek célja a vékonyabb pénztárcájú meglévő és új felhasználók jobb támogatása, mégpedig olyan olcsó, szerény jellemzőkkel ellátott készülékekkel, amelyek a szoftveres téren nyújtanak majd egységes és friss élményt. Most elkészült az első hármas, amelynek tagjai először Indiában jelennek meg.

A cég olyan helyi gyártókkal kötött megállapodást az olcsó készülékek összeállításáról és piacra dobásáról, mint a Micromax, a Karbonn, valamint a Spice Mobiles. Közülük a Karbonn egy olyan megoldást mutatott be, amely dual-SIM opcióval, egy 4,5 hüvelykes, 480 x 854 pixel felbontást támogató érintőképernyővel, egy 5 megapixeles hátoldali kamerával, valamint 1 GB RAM-mal jelenik meg, Sparkle V Red néven, az Android 4.4 KitKat operációs rendszerre támaszkodva. Az ár reményeik szerint mindhárom példány esetében 100 dollár körül marad, ezeket pedig további változatok követik majd, amelyek szintén gyors és egységes szoftveres frissítésekre építenének, hogy ezzel kiküszöböljék a belépő szintű okostelefonok eddigi nagy hiányosságát.


Az ígéret szerint ezen készülékek az elsők között kapják majd meg az Android L szoftvert, a szintén indiai Airtel engedélyével pedig minden frissítést díjmentesen tölthetnek majd le a felhasználók a mobilhálózaton keresztül. A Google szeretné azt a mintegy 5 milliárd emberből álló tábort meghódítani, amelyik még nem rendelkezik saját okostelefonnal, ezért India után hamarosan több másik országban (Fülöp-szigetek, Nepál, Pakisztán, Sri Lanka, stb.) is piacra dobják majd az olcsó fejlesztéseket.

Érdekesség, hogy a most bemutatott három példány esetében microSD kártya hiányában nem készíthetünk képeket a beépített kamerával és nem tölthetünk le további alkalmazásokat. A belső tároló mérete ugyanis mindössze 4 GB, ebből pedig alig 2,3 GB áll a felhasználók rendelkezésére, ám mivel a gyártók alapesetben egy 8 GB-os kártyával egészítik ezt ki, talán nem jelent majd nagy gondot ez a korlátozás.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AgentKis #4
    "Érdekesség, hogy a most bemutatott három példány esetében microSD kártya hiányában nem készíthetünk képeket a beépített kamerával és nem tölthetünk le további alkalmazásokat. A belső tároló mérete ugyanis mindössze 4 GB, ebből pedig alig 2,3 GB áll a felhasználók rendelkezésére,"
    Akkor 2,3 GB-nak üresen kell állni? Miért? 5 megapixeles telefonos képekből azért többezer ráférne. Vagy az engribörc jónéhány része...
  • schultz6354 #3
    Lehet belejuk memoria kartyat rakni! Olvasd el figyelmesebben, a cikk azt irja , hogy ha nincs! benne memkari akkor nem tudsz kepeket csinalni, de alapbol adnak hozza egy 8gigasat
  • CairoJack #2
    Szerintem pedig kifejezetten jó kezdeményezés. Főleg a szoftveres oldala fogott, meg, hogy a gyártók nem piszkálhatnak bele a szoftverbe. A gyártói tákolás - lássuk be - az esetek 99%-ában csak ront a stabilitáson, a sebességen, és úgy általában a felhasználói élményen. Főleg az olcsó telók esetében.
    Ha azt vesszük, hogy ezáltal 20-30-40k-ba lehet majd olyan telókat venni, amik nem fagynak le 3 percenként, nem laggolják agyon magukat, akkor az baromi jó.
    Arról nem is beszélve, hogy hosszantartó, gyors, és minőségi update? Ez Android esetén még a csúcskészülékek sem mindig mondhatták el magukról.

    Én a magam részéről azt mondom, iszonyat jó lenne, ha minden létező telefont meg lehetne venni stock androiddal, úgy, hogy a Google frissít, menetrendszerűen, és a gyártók meg nem barmolanak bele az OS-be.

    Szóval én szerintem ez egy ISZONYATOSAN JÓ kezdeményezés. Középmezőnybe is szívesen látnék egy ilyet, sőt a csúcsmezőnyben is.
  • BCs design #1
    pár éve 50-80 ezer forintnak megfelelő okostelefont most 30 ezer forintért lehet kapni, pár év múlva pedig olyan okos telefonokat lehet majd kapni 25-30 ezer forintért ami pár évvel ezelőtt simán volt 100 ezer forint felett is, 5 col, 4 magos proci és hasonlók, ezeknek a butított olcsó telefon megoldásoknak nem sok értelmét látom, főleg hogy egy memóriakártyát sem lehet beléjük tenni
    Utoljára szerkesztette: BCs design, 2014.09.17. 15:47:25