Berta Sándor

Eurómilliókat spórolt a Linuxszal Valencia és Toulouse

Spanyolországban és Franciaországban is terjednek a nyílt forráskódú programok, elsősorban a Linux és a LibreOffice.

Az Európai Bizottság a Joinup projekt keretében igyekszik felhívni a figyelmet arra, hogy komoly összegeket lehet megtakarítani a nyílt forráskódú szoftverek alkalmazásával. Ennek is köszönhető, hogy számos európai városban és régióban hódít a Linux.

Valencia régióban a LliureX-disztribúció segítségével az elmúlt 9 évben 36 millió euróval tudták mérsékelni az IT-kiadásokat. A LliureX az Edubuntu egyik változata és jelenleg több mint 110 000 helyi számítógépen fut. A régió közigazgatási hivatalaiban számos nyílt forráskódú program működik, így például mind a 120 000 asztali számítógépre LibreOffice irodai programcsomagot telepítettek. A helyi kormány azzal számol, hogy ezzel a lépéssel évente 1,5 millió eurót sikerül megtakarítani.

Extremadura autonóm tartományban is sikerült komoly költségcsökkentéseket elérni a nyílt forráskódú szoftverek használatával. Egy saját fejlesztésű Linux-disztribúciót kereken 70 000 PC-re és laptopra telepítettek fel.

Toulouse városában a LibreOffice csomagra való váltás egymillió eurós megtakarítást eredményezett a helyi költségvetésnek. Egy 2012-es projektnek köszönhetően a városi irodák 90 százalékában található meg a LibreOffice. Amennyiben ki kellett volna fizetni a licencdíjakat, akkor ez háromévente 1,8 millióba euróba került volna. Az átállás költsége 800 000 eurót tett ki.

A helyi portálok és a közigazgatás szervereinek egy részén már 2009 óta nyílt forráskódú programok futnak, az alkalmazott operációs rendszerek fele Linux. Az adatbázis-alkalmazásokhoz ugyanakkor még mindig Unix, AIX és Windows rendszereket használnak. Franciaországban 2012 óta létezik hivatalos kormányzati ajánlás a nyílt forráskódú szoftverek alkalmazására és ezt a közbeszerzéseken figyelembe szokták venni, hogy így segítsék elő a piaci versenyt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #1
    Az a baj, hogy emellett nincs akkora boríték, mint a Microsoft termékeinél. ;-)