SG.hu

Egy új frissítéssel a kék halál képernyője Linuxon is megjelenik

Az új systemd frissítés a Windows hírhedt kék halál képernyőjét hozza el Linuxra is. A systemd-t a Debian, az Arch, a Fedora, az Ubuntu és sok más disztribúció használja.

A Windows hírhedt kék halál képernyője (BSOD, Blue Screen of Death) indokolatlanul negatív színben van feltüntetve. Az emberek szeretik fura helyeken lefotózni azt, például ATM-képernyőkön vagy információs kijelzőkön. Bizonyos körökben továbbra is a PC-k állítólagos gyengeségének és instabilitásának szinonimája. A macOS-ben például a hálózatba kapcsolt PC-ket a mai napi olyan bézs színű CRT-monitorok jelképezik, amelyek BSOD-t mutatnak.

De a BSOD elvileg egy diagnosztikai eszköz, egy információs képernyő, amelyet a technikusok arra használhatnak, hogy elkezdjék megkeresni az összeomlást okozó problémát. Az, hogy a régi Windows BSOD hibakódjai gyakran használhatatlanul tágak és homályosak voltak, nem teszi az ötletet rosszá. A Linux systemd projekt 255-ös verziója tiszteletben tartja ezt az eredeti szándékot azzal, hogy beletettek egy systemd-bsod komponenst, amely a Linux rendszer összeomlásakor a hibaüzenetek teljes képernyős megjelenítését generálja.

A systemd-bsod komponens jelenleg "kísérleti" és "változhat". A funkció azonban egyszerű: minden naplózott hibaüzenet, amely eléri a LOG_EMERG szintet, teljes képernyőn megjelenik, hogy az emberek lefényképezhessék vagy kijegyzetelhessék. A Phoronix jelentése szerint a modern Windows BSOD-okhoz hasonlóan a Linux verzió is generál majd egy QR-kódot, hogy könnyebben lehessen információt keresni hozzá egy okostelefonon.

Ez apró változás egyetlen szoftverprojektben, de a systemd kezeli a nagy Linux-disztribúciók túlnyomó többségének szolgáltatásait és rendszerbeállításait, beleértve, de nem kizárólagosan a Debian, Fedora, Arch, Ubuntu, CentOS, Red Hat Enterprise Linux és sok más disztribúciót. Jó esély van arra, hogy a systemd-nek ez a változata előbb-utóbb minden Linux-verzióban megjelenik, attól függően, hogy az milyen gyakran és milyen agresszíven integrálja az új szoftvercsomagokat, és milyen gyorsan tér át az ember az új kiadásokra.

A systemd 255-ös verziója több tucat más funkciót és javítást tartalmaz , amelyek többsége hasznosabb és jelentősebb, mint az új Blue Screen of Death funkció. Ezek közé tartozik számos, a TPM-támogatással, a lemez titkosításával és a hibernáció btrfs fájlrendszerekkel való használatának lehetőségével kapcsolatos kiegészítés. De egyik újítás sem olyan vicces, mint az a gondolat, hogy egy hardcore Linux sznob hirtelen egy kék képernyő hibával szembesül, miközben éppen a "Micro$oft" szót írja be a legújabb fórumbejegyzésébe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mortep #3
    A kék halál képernyő szorosan a Microsoft-hoz kötődik és valljuk be, "rádolgozott" a hírnevére.
  • kvp #2
    Eredetileg a kernel panic fekete szoveges terminal kepernyot hasznalt, tisztan karakteres megjelenitessel. Ennek hatalmas elonye, hogy az info akar egy soros terminalon is kijon a dobozbol, ha eppen nincs monitor a gepre kotve. Ezt hivtak viccesen fekete halalnak.

    Ezt szineztek most ki linux-on is kek grafikus megjelenitesre. Ha a framebuffer alrendszer is osszeomlik, akkor persze marad a sima szoveges info.

    A piros szin egyebkent az Amiga-ktol jon, ott guru meditation error volt a rendszerosszeomlas neve. https://en.wikipedia.org/wiki/Guru_Meditation
  • Macropus Rufus #1
    innen már csak egy lépés, hogy legyen RSOD... Ha már követik a Windows-t.