MTI

Egymilliárdba került a kecskeméti lámpák LED-esre cserélése

Az Európai Unió és a magyar költségvetés 840 millió forintos támogatásával 980 millió forint összegű beruházással Kecskemét közterületi lámpáinak csaknem a felét energiatakarékos fényforrásra cserélték le – közölte Nagypál Sándor (Fidesz-KDNP), Kecskemét alpolgármestere.

A beruházásért felelős alpolgármester hangsúlyozta: a 11 909 közterületi lámpából 5350 darabot cseréltek le korszerű, energiatakarékos LED-es fényforrásra, amely éves szinten 90 millió forint megtakarítást eredményezhet a városnak. Nagypál Sándor alpolgármester emlékeztetett arra, hogy a közvilágítás költségeinek csökkentésére keresett megoldást a kecskeméti önkormányzat, amikor elkészíttette a város és közigazgatási területe teljes közvilágítási hálózatának felülvizsgálatát, korszerűsítési, illetve energiahatékonysági koncepcióját.

Az alpolgármester tájékoztatása szerint a tervek megvalósítására 2013. februárban nyílt lehetőség, amikor egy pályázat keretében a bekerülési költség 85 százalékát megpályázta, és meg is nyerte Kecskemét. Nagypál Sándor fontosnak nevezte, hogy a 839 millió 800 ezer forint uniós és hazai támogatás mellett a 140 millió forint önerőt is eredményesen pályázta meg a város az önerő alapból.

A leszerelt és felhasználható fényforrásokat, amint a DÉMÁSZ engedélye megérkezik, haladéktalanul elkezdik felszerelni a közvilágítás-hálózati fejlesztésekre beérkező igények alapján – tette hozzá.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Jozsó #7
    Mondjuk itt:
    http://hu.wikipedia.org/wiki/Fényforrás
    vagy itt:
    http://hu.wikipedia.org/wiki/Nagynyomású_nátriumlámpa
    vagy itt:
    http://www.meevet.hu/downloads/nagy_janos-mivel_es_hogyan_vilagitsunk.ppt
  • paby88 #6
    Nem tudom hol olvastad ezt de, hogy a fényhasznosítása a ledesnek jóval jobb mint nátriumlámpának az biztos, az élettartamot nem tudom.
  • paby88 #5
    Nem ráértek volna akkor kicserélni ha már tönkrementek?
  • barret #4
    Egy kis pénz ide,egy kis pénz oda:) És már el is fogyott az a kis keret :D
  • csulok0000 #3
    Kíváncsi lennék mégis mi került 183 000 Ft-ba egyetlen lámpa lecserélésén...
  • Jozsó #2
    Én azt nem értem, hogy akárhol olvasom, a köztereken alkalmazott nátrium lámpáknak mind az élettartama, mind a fényhasznosítása messze jobb mint a led-es lámpáknak. Akkor most pontosan mit is takarítunk meg, ha kicseréljük őket?
  • Tauri #1
    Nagyon jó...és ezzel teremtsünk még nagyobb fényszennyezést, nem beszélve arról hogy a karbantartási költségek megugrásával nem biztos hogy annyira megéri a beruházás.