Gyurkity Péter

Kettős csillagrendszer jégbolygóját fedezték fel

A kutatás eredménye bizonyíték arra, hogy a Földhöz hasonló égitestek a kettős rendszerekben is kialakulhatnak.

Az Ohio Állami Egyetem professzora, Andrew Gould, vezette azt a kutatócsapatot, amely egy távoli kettős csillagrendszer bolygóját igyekezett megtalálni. Munkájuk sikerrel járt, megállapították ugyanis, hogy az OGLE-2013-BLG-0341LBb névre keresztelt égitest a Földhöz hasonló távolságra van saját csillagától, ez utóbbi haloványabb fénye miatt azonban felszínét jég borítja.

A részben a NASA által finanszírozott kutatás a gravitációs mikrolencse-hatás alapján kereste a kettős rendszer égitestét, így sikerült ráakadni arra. A munka azon a jelenségen alapult, hogy egy távoli csillag fényét az előtte éppen áthaladó közelebbi társa ideiglenesen felerősíti, ezt egy körülötte mozgó bolygó pedig tovább befolyásolja, bizonyítékot szolgáltatva ezzel saját jelenlétére - a kettős rendszerek megfelelő vizsgálata ugyanis a legtöbb módszerrel problémás. Az adatokból kiderült, hogy a szóban forgó bolygó a Földhöz nagyon hasonló távolságra van csillagától, így a lakható zónán belül esik, tömege éppen kétszerese saját otthonunknak, mivel azonban a csillag maga a Naphoz képest haloványabb fényt bocsát ki, ennek felszínét jég borítja - mi több, ez még a Jupiter Európa névre keresztelt holdjához képest is hidegebb.

A felfedezés azért jelentős, mert a kutatók eddig nem vehették biztosra, hogy hasonló kettős csillagrendszerekben vajon a Földhöz fogható bolygók mennyiben és milyen gyakorisággal alakulhattak ki. A Tejútrendszerben lévő csillagok mintegy fele ilyen kettős rendszerekben található, így a pozitív eredmény arra utal, hogy a potenciálisan lakható, a megfelelő zónán belül mozgó égitestek jóval gyakrabban fordulhatnak elő - az adott esetben ehhez nyilván az is kellene, hogy a Naphoz hasonló, erősebb fényt kibocsátó csillag legyen jelen, amely megfelelő mértékben sütheti égi kísérőjének felszínét.

A NASA által felállított WFIRST-AFTA (Wide-Field Infrared Survey Telescope - Astrophysics Focused Telescope Assets) küldetés a jövőben ilyen kettős rendszerek bolygóinak ezreit vizsgálná meg, további bizonyítékokat szolgáltatva.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • e98ff #10
    Kettős csillagrendszer jégbolygóját fedezték fel - vagy csak egy napfoltot? :D
  • Kelta #9
    Az a Hoth rendszer..megtalálták a felkelők bázisát..vazee :)
  • Vol Jin #8
    De. Hosszútávon minden keringési síkba lép. Ez nyilvánvaló, hiszen nem csak a nap gravitációja hat a bolygókra, hanem azok is egymásra. Sőt, mielőtt kialakulnak a bolygók a csillaggal, ugyanez a folyamat játszódik le az akréciós koronggal. Mert ugye ha nem egymás körül keringenek, akkor a gravitáció csak vonzza egymáshoz őket, és akkor a lehető legközelebb kerülnek egymáshoz, és a síkban közelebb vannak egymáshoz átlagosan, mint a térben.
  • Vol Jin #7
    "Es mi van, ha nem ott alakult ki, csak befogta a csillag?"

    Eleve azt nem tartom valószínűnek, hogy két csillag kialakuljon ilyen közel egymáshoz. Ezért azt gondolom, hogy két egymástól távol levő csillag a mozgásuknak köszönhetően egymáshoz közelítettek, és pályára álltak egymás körül. Mindenki hozta a maga bolygóit, és lett egy közös rendszer. Nyilván előfordult vagy fordulhatott, hogy az új rendszer a nagy kavarodásban kihajigált néhány szerencsétlen bolygót vagy éppenséggel némelyik bele is pottyanhatott az egyik csillagba. Persze előfordulhat, hogy az így máshol kilökődött bolygót éppen ez a rendszer fogadta be, de ez már kevésbé valószínű.
  • gforce9 #6
    Őszintén? Fogalmam sincs :) Modellszámítás erre meg csak közelítő van, mert egyszerűen nincs rá képlet. Szerintem nem áll be síkba, hanem összevissza kóvályogna és vagy kirepülne vagy a csillagban végezné, de persze ez semmit sem jelent, hogy szerintem mi van, mert asztrofizikus nem vagyok, így számítással nem tudom alátámasztani. Mindenesetre nem tudok olyan modellszámításról, hogy egy befogott bolygó beállna egy épp szabad pályára, ahol senkit sem zavar. Egyébként nálunk a plútó jócskán bekaristol a neptunusz pályáján belülre is, mégsem állt be a többi bolygó síkjába.
  • nextman #5
    Es a sikban levo bolygok gravitacioja nem tudja a befogott bolygo palyajat idovel a sik fele huzni?
  • gforce9 #4
    Mivel a csillagok keletkezésére olyan modell van, hogy közben együtt kialakul velük a bolygórendszerük ezért ezt feltételezik elsősorban. Természetesen ettől még lehet, hogy befogott égitest. Kizárni nem lehet. Megerősíteni pedig akkor lehet, ha találnak még néhány bolygót, amelyeknek a keringési síkja egybeesik ezzel. Az már elég erős cáfolata a befogott bolygó elméletnek. Ha be is fog bolygókat egy csillag, igennagy véletlen kell ahhoz, hogy ugyanolyan legyen a keringési sík.
  • nextman #3
    Es mi van, ha nem ott alakult ki, csak befogta a csillag?
  • Pares #2
    Inkább így:

    Felfedezték egy kettős csillagrendszer jégbolygóját

    Vagy

    Jégbolygót fedeztek fel egy kettős csillagrendszerben

    Nem?
  • Vol Jin #1
    Vsak kérdés, hogy mennyire stabil a pályája?