SG.hu

Hibát talált a Kaspersky a Flash Player-ben

A cég heurisztikus észlelést alkalmazó védelmi alrendszere blokkolta az Adobe Flash szoftver nulladik napi sérülékenységét kihasználó támadásokat.

A Kaspersky Lab kutatói fedezték fel azt a biztonsági rést, amelynek a támadására kifejlesztett kihasználó kódot egy, a törvénysértések tárgyában beadott panaszok fogadására létrehozott legális szíriai kormányzati webhelyen keresztül terjesztették. Április közepén a Kaspersky Lab szakértői a Kaspersky Security Network adatainak elemzésekor fedezték fel az addig ismeretlen kihasználó kódot. A tüzetesebb vizsgálat során kiderült, hogy a kihasználó kód a népszerű multimédia szoftver, az Adobe Flash Player egy ismeretlen sérülékenységét támadja. A sérülékenység a Pixel Binder nevű régi összetevőben található, amely a videók és fotók feldolgozását végzi.

A további vizsgálatok kiderítették, hogy a kihasználó kódokat a szíriai igazságügyi minisztérium által 2011-ben a törvénysértések tárgyában beadott panaszok fogadására létrehozott webhelyről terjesztették. A támadással valószínűleg a kormányt bíráló szíriai disszidenseket célozták. A Kaspersky Lab kutatói kétféle kihasználó kódot fedeztek fel.

"Az első kód egy meglehetősen primitív, letöltés-és-végrehajtás jellegű viselkedést mutatott, azonban a második megpróbált kapcsolódni a Cisco MeetingPlace (CMP) Express kiegészítőhöz, egy speciális, együttműködést szolgáló Flash plugin-hez, amely lehetővé teszi dokumentumok és képek közös megtekintését az előadó PC-jének munkaasztalán. Ez a plugin teljes mértékben legális, de a kihasználó kód révén kémkedésre használható. Felfedeztük továbbá, hogy a második kód csak akkor működik, ha a Flash Player és a CMP kiegészítő egy adott verziója van telepítve a megtámadott PC-re. Ez azt jelenti, hogy a támadók valószínűleg csupán az érintettek szűk körét célozták," mondta Vyacheslav Zakorzhevsky, a Kaspersky Lab sérülékenység-kutató csoportjának vezetője.

Az első kihasználó kód felfedezését követően a Kaspersky Lab szakértői azonnal kapcsolatba léptek az Adobe képviselőivel, és tájékoztatták őket az új sérülékenységről. Miután megvizsgálta a Kaspersky Lab által rendelkezésre bocsátott információkat, az Adobe elismerte, hogy a sérülékenység nulladik napi, és elkészítette a javítást, amely immár elérhető az Adobe webhelyén. A sérülékenység CVE száma CVE-2014-0515.

"Bár csupán korlátozott számú kísérlet történt ennek a sérülékenységnek a kihasználására, erősen ajánljuk a felhasználóknak, hogy frissítsék az Adobe Flash Player-t. Elképzelhető ugyanis, hogy mihelyt ismertté válik ez a sérülékenység, a kiberbűnözők megpróbálják reprodukálni a kihasználó kódokat vagy valamilyen módon megszerezni a létező változatokat, és más támadásokhoz felhasználni őket. Sőt, annak ellenére, hogy a javítás elérhető, profitot remélhetnek ettől a sérülékenységtől, mivel az olyan népszerű szoftverek esetében, mint a Flash Player, a szoftver frissítése világszerte hosszabb időt vesz igénybe. Sajnos ez a sérülékenység egy ideig még veszélyt jelent majd," tette hozzá Vyacheslav Zakorzhevsky.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • vision5 #1
    helyesen Pixel Blender na de mindegy....