MTI

Tiszteletlennek tartja az európai hozzáállást az orosz Kaspersky Lab

Felfüggesztette az Europollal folytatott együttműködését a Kaspersky Lab orosz szoftvergyártó vállalat az Európai Parlamentnek (EP) az Oroszországgal, Kínával és Észak-Koreával szembeni kibervédelem megerősítéséről szóló határozata miatt.

Az EP-határozat szerdai határozata javaslatot tett a "potenciálisan veszélyes és káros programok" használatának betiltására, köztük a Kaspersky-szoftverekére. A szoftvereket, köztük számítógépes vírusok elleni védelmet szolgáló szoftvereket gyártó informatikai cég sajtószolgálata közölte, hogy a Kasperskyvel szemben megfogalmazott vádak nem felelnek meg a valóságnak és hamis állításokon alapulnak. A kommüniké szerint a határozat ugyan nem törvényerejű és csak képviselői egyéni véleményeket tükröz, ám a dokumentum tiszteletlen megnyilvánulás a céggel szemben, amely pedig "mindig Európa megbízható partnere volt a kiberbűnözéssel szembeni küzdelemben".

"Ebből kifolyólag vállalatunk meghozta azt a nehéz döntést, hogy ideiglenesen felfüggeszti számos közös projektjét a kiberbűnözés elleni küzdelem terén, mások mellett az Europollal, mindaddig, amíg nem kapunk világos, hivatalos magyarázatot az Európai Parlamenttől" - állt a Kaspersky közleményében. A cég egyebek mellett leállítja az Európai Unió rendőri együttműködést koordináló szervezetével közösen kezdeményezett, az átkódoló és zsarolóvírusokkal szembeni küzdelmet támogató No More Ransom webportál működtetését. "Reméljük, hogy a legközelebbi jövőben fel tudjuk újítani ezt a projektet és több más közös kezdeményezést" - állt az orosz vállalat közleményében.

A Kaspersky Lab jelezte, hogy képviselői továbbra is készek találkozni az EP-képviselőkkel és válaszolni a cég üzletpolitikájára, vezetésére, szaktudására, technológiájára és módszereire vonatkozó minden kérdésre. Az amerikai belbiztonsági minisztérium tavaly szeptemberben rendeletben tiltotta be az orosz informatikai cég vírusirtóinak használatát a kormányzati hivatalokban. A tárcánál felmerült a gyanú, hogy a Kaspersky-szoftverek lehetővé teszik a hírszerzést, és a Kreml befolyást gyakorolhat a cégre. Később az amerikai kongresszus törvényben rögzítette a tilalmat. Nagy-Britannia és Hollandia hasonlóképpen járt el.

A Kaspersky Lab és alapítója, Jevgenyij Kaszperszkij többször is tagadta, hogy bármely kormányt is segítené a számítógépes hírszerzésben. A vállalat az Egyesült Államokban bíróságon támadta meg a kormányzati tilalmat. Két kereset május végén bírói elutasításban részesült, ám a Kaspersky közölte, hogy fellebbezni fog. Moszkva szerint Washington politikai eszközökkel igyekszik versenyhátrányba kényszeríteni a világpiacon a sikeres orosz cégeket. Az orosz világcég márciusban közölte, hogy Svájcban adatfeldolgozó központot létesít az ellene felhozott vádak semlegesítésére, ahol a Kaspersky Lab több tízmillió egyesült államokbeli és európai ügyfelének a számítógépein felfedezett vírusgyanús fájlok elemzésével és feldolgozásával foglalkozik majd. Svájcból Moszkvába csak a különösen problémás ügyek kerülnek majd át.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Skylake #4
    Javasolnék a Kaszperszkájnak egy plakátkampányt, az most úgy is nagyon menő itt keleten. Europol központba vezető utak mentén, nem kell sok, nem kell annyi, mintha egy futottak még kategóriás kelet-európai országot kellene teleplakátolni. Szöveg alap:

    Üzenjük az Europolnak!

    Tiszteletet a Kaspersky-nek!

    Készült a FAPSI megbízzásából.

    Jobb oldalt Eugene Kaspersky mosolygó pofája, a plakát hátterében középen és balra a ruszki zászló, illetve extra feature-ként Putyesz és egy jóképű, falloszként meredező rakéta, ahogy illik.

    Esetleg még egy kardcsörtető, "A felhasználók döntenek, nem az Europol!" illetve "Az Europol a saját országában dirigáljon!" szöveg is nagyon lelkesítően emelné a tartalmat.
  • end3 #3
    Amég ellenségeskedés folyik a világon, addig felderítés is lesz. Kaspersky legnagyobb bűnne, hogy mindenféle kémszoftvert is felderített, - gyakorlatilag akadályozta a CIA és európai megfelelői munkáját. Hát persze, hogy kidobták. (Helyette vírusvédelemnek mondjuk AVAST, az nem akadályoz semmit. Jól érzi magát még egy tört Windows-on is.)
    Utoljára szerkesztette: end3, 2018.06.21. 18:37:33
  • MasterJay #2
    Mert csak Oroszország kémkedhet igaz? Más ország maga a megtestesült jóság. Nos szerény véleményem szerint ha az országok nem kémkednének, akkor nem lenne mivel zsarolniuk egymást. Az meg tök unalmas lenne. Ha maffia akkor az olaszok és az ukránok, ha kémkedés, akkor az oroszok. Általánosítás! Ha annyira kémkednek, akkor az amerikai hivatalok miért is használják a Kaspersky-t? Akkor ezek szerint engedték, hogy kémkedjenek. Kérdezem én, ha annyira f@sza amerika, akkor miért nem saját vírusvédelmet telepítettek? Ugyanolyan vadbarom az EU is.....
  • Kelta #1
    orosz cég és nem kémkedik..aha..hihető