Berta Sándor

Viharokat kavar Svéd­országban a bírósági akták nyilvánossága

A Lexbase lehetővé teszi, hogy bárki megtudhassa a kollégájáról vagy a szomszédjáról, hogy folyik-e ellene bírósági eljárás.

A vitatott szolgáltatáshoz bármely svéd polgár hozzáférhet. Az adatbázisban mintegy 12 millió oldalnyi bírósági irat található meg, a dokumentumokba pedig egy bizonyos díj ellenében bárki betekinthet. A platform a svéd sajtótörvénynek köszönhetően működhet. Az oldal először január végén vált elérhetővé és rendkívül népszerű lett, minden nyolcadik polgár felkereste legalább egyszer, ugyanakkor azonnal komoly vitát váltott ki.

A legnagyobb problémát az jelentette, hogy a keresésekből nem derült ki egyből, hogy az illető elítélt vagy felmentett személyként, tanúként, ügyvédként vagy éppen áldozatként szerepelt a bírósági aktákban. Mindez csak azután vált ismertté, hogy valaki kifizette az ehhez szükséges plusz díjat. Az eljárás részletei és az ítélet szövege is csak ezután voltak láthatók. További problémát okozott, hogy a perek résztvevőinek elérhetősége látható volt térképen is, azaz tudni lehetett, hogy melyik településen, kerületben vagy éppen utcában laknak.


A Lexbase-t még januárban leállították, de most újra elérhetővé vált. A portál ügyében eddig 400 feljelentés tettek, amiket Anna Skarhed, a svéd királyság legfelső jogi felügyelője vizsgált ki. A helyi alkotmány ugyanakkor megköti a jogászok kezét, így nem léphetnek fel a platform ellen. A skandináv államban a vagyonnyilatkozatokhoz és az adóbevallásokhoz egyaránt viszonylag könnyedén hozzáférhet bárki a városházákon. Ugyanígy a bírósági ítéletekről is kérhet mindenki másolatot. Az első tíz oldal lemásolása ingyenes, utána oldalanként 25 centet számolnak fel.

Amennyiben a sajtóorgánumok akarnak hozzáférni ezekhez az információkhoz, akkor viszont engedélyre van szükségük. A legtöbb esetben a sajtószabadság felette áll a magánélet és a személyiségi jogok védelmének. Ez alól csak a különösen súlyos esetek, például a szexuális bűncselekmények jelentenek kivételt.

Skarhed szerint a Lexbase esete is azt bizonyítja, hogy meggondolatlan lépés volt néhány évvel ezelőtt a sajtószabadság erősítése. Ugyan a honlap térképfunkciója még nem elérhető, de az adatokra már bárki rákereshet. Regisztráció és a tagsági díj befizetése után minden információ azonnal hozzáférhető. Alig 6 euró ellenében megtudható, hogy egy ügyben ki és mekkora büntetést kapott, s az elítélt hol lakik. További 2 euróért már az is kiderül, hogy az illető mivel foglalkozik, hogy hívják az ügyvédjét és mit követett el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • matrix222 #2
    Ha valakinek tudod a teljes nevet, mart tobbmindewnt meglehet tudni rola.
    Ez mar egy regebben elinditott fereg. Ezzel is a tarsadalom egyseget bontjak fol, es foleg tobbek lejaratasara szolgal. Oszd meg es uralkodj folotte.
    Ez egy globalis, vagyis foleg a nyugati tarsadalom meggyengitesere, es annak kontrolalasara hoztak letre.
    A teljes kepet nem vazolom, mert szerintem tul korai ahoz hogy a nagyobb tomeg megis ertse azt.
    Ma nyugodtan ellehet mondani, minelkevesebbet tudsz, annal nyughodtabb elected lehet.
  • Tetsuo #1
    Gyöngyösi Márton adatbázisát is ilyen formán képzeltem...